Muziekwereld schaart zich collectief achter popnota met acties Muziekwereld schaart zich collectief achter popnota met acties

Guerilla gigs, brieven, online-petities en een stemadvies

Muziekwereld schaart zich collectief achter popnota met acties

Guerilla gigs, brieven, online-petities en een stemadvies

Na de mislukte acties om subsidies voor exportregeling Musicxport.nl veilig te stellen, komt de muziekwereld opnieuw in actie. Dit keer verrassend eensgezind: zo'n beetje alle organisaties die iets met popmuziek te maken hebben en veel muzikanten scharen zich achter de allereerste popnota in de parlementaire geschiedenis. Die wordt over twee weken in de Tweede Kamer besproken en zou volgens velen een hoop kunnen verbeteren.

Guerilla gigs, brieven, online-petities en een stemadvies

Twee weken voor de Tweede Kamer de initiatiefnota voor een beter popbeleid in ons land wordt behandeld, is de Nederlandse popwereld ontwaakt. In een poging het belang van de popsector en dus het belang van een goed specifiek beleid voor de sector te onderstrepen, hebben ze de handen ineen geslagen. Behalve een algemene steunbrief die iedere supporter richting Den Haag kan sturen en een online-petitie, zijn er ook plannen voor guerilla optredens op het Binnenhof. Daarnaast zijn er meerdere plannen om een cd-single met een speciaal voor de actie geschreven nummer op te nemen, nog voor de behandeling van de nota. Dat de nota breed gedragen wordt door zowel muzikantenorganisaties als andere beroepsclubs in de muziekindustrie, bleek afgelopen weekend tijdens de Noorderslag seminars in Groningen. Opsteller Arda Gerkens werd daar ondervraagd over haar plannen. Samengevat doet de nota een aantal aanbevelingen voor het creëren van een beter popklimaat in Nederland. Belangrijkste is echter dat er eindelijk een eenduidig en gecoördineerd beleidsplan voor de popmuziek ligt. De popwereld kampt nu nog vaak met botsende ministeries die elkaar in de weg lopen. Musicxport.nl is daar het meest recente voorbeeld van. Vier jaar geleden opgezet met geld van Buitenlandse Zaken. Daarna geroemd door Economische Zaken, maar afgeschoten door Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met als resultaat dat de regeling nu dreigt te verdwijnen. De popnota moet niet alleen zorgen voor structurele aandacht en geld voor de popmuziek, maar ook dit soort Kafkaiaanse taferelen voorkomen. Of de acties het gewenste effect hebben, zal blijken op 1 februari. Dan bespreekt de Tweede Kamer de voorstellen van Gerkens. Het doel is duidelijk: politici bewust maken van het belang. Voor de popmuziek, maar ook voor henzelf, is af te leiden uit de woorden van Geert van Itallie. De adjunct-directeur van popzaal Paradiso was afgelopen weekend in Groningen een van de eersten die daadwerkelijk actie ondernam. “We staan nu op de agenda, dus we moeten er nu met zijn allen achter gaan staan. Je hoeft echt geen SP-er te zijn om als popliefhebber hier achter te staan. En met de verkiezingen voor de deur mag je best een stemadvies geven. Laat de politiek weten dat je je stem geeft aan een partij die wel iets voor de popmuziek wil doen.”
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen