“Ik heb geen rijbewijs, maar als ik hem had zou ik een surftapeje hebben", verklaart Ramses, programmeur van de ORKZ-bar, de twee surfbands van afgelopen vrijdag. “Autorijden met surf op is de enige logische manier om ergens naar toe te gaan. Bovendien dansen vrouwen altijd op surf. En als vrouwen dansen, zijn de mannen blij. Surf is bovendien stoere muziek, dus ze hoeven zich niet te schamen als ze ook een dansje wagen.”
Volgens Harrie Kingma van The Rumblers is de Groningse surfscene klein. “Je hebt de Krontjong Devils en de Firebirds, en die treden niet zo veel meer op. Wat dat betreft, is surf hier bijna dood. De laatste opleving was met het succes van Pulp Fiction. Toen die uitkwam werd surf ineens erg populair, maar dat is nu weer een beetje afgenomen. Het wachten is dus op een nieuwe film die surf een steuntje in de rug geeft.”
De surf is bijna dood in Groningen? Daar viel op de dansvloer gelukkig niets van te merken. Het publiek danste zowel op de klassieke surf en lekkere beat van The Rumblers als op de nieuwe, frisse surf van El Ray. Beide bands hadden aan het einde van hun set moeite om het podium met goed fatsoen te verlaten en de avond over te laten aan dj Martijn, die keer op keer juweeltjes uit zijn singlekoffertjes toverde.
Kingma speelt trouwens ook in The Monroes, de succesvolle Groningse rock-’n-rollband die in september de single Not Tonight uitbracht. Bovendien speelt hij in een rockabillyband met dj Martijn en in een soulband. De andere bandleden zijn ook erg actief in de Groningse muziekscene. Gitarist Evert-Jan Kloosterboer speelt in The Beat Kings en heeft in The Waistcoats en The Dactaris gezeten. Drummer Erik Aalders zit in The Tesla Waves, een door Joy Division geïnspireerde band. De naam van The Rumblers is overigens afgeleid van de ‘rumble’ van Link Wray.
The Rumblers spelen instrumentele rock-’n-roll en klassieke surf, voornamelijk covers. Ze treden een of twee keer per jaar op, voornamelijk in de Kroeg van Klaas. Kingma is alleen bang dat ze zich daar niet meer kunnen vertonen. “We hebben de optredens daar nu wel erg vaak afgezegd. Dat komt door de vrouw van de gitarist. Die woont in Amerika.” De vrouw in kwestie was nu trouwens voor het gemak even overgevlogen, en sprong halverwege het concert het podium op, gekleed in een roze mini-jurkje en witte laarsjes. De ogen extatisch gesloten, danste ze een aantal nummers mee als gogo-danseres.
De naam El Ray is geen eerbetoon aan Link Wray, maar aan een kistje sinaasappels dat toevallig die naam droeg. En de band speelt geen Pulp Fiction-surfnummers. “Ze worden wel eens aangevraagd, maar we spelen ze nooit”, zegt El Firetone van El Ray na het optreden in het RKZ. “Niet uit principe, maar gewoon omdat we ze niet kunnen spelen. Wij spelen surf met een twist, alleen eigen muziek en geen klassiekers. We waren vanavond erg moe, aangezien dit concert de negende op rij was. Maar een enthousiast publiek voedt de band.”
De inspiratie van de band komt trouwens uit de indiehoek, vertelt hij. “We hebben allemaal in verschillende indiebands gespeeld. Dat betekent veel gesjouw met spullen en ingewikkeld soundchecken. We wilden een band die gewoon kan gaan staan en spelen. We hoorden The Apemen, en zo wilden we ook spelen. Weg met het cleane geluid, gewoon lekker spelen!. Er zijn twee surfbands in Denemarken. Surf is daar een hele kleine scene, maar wel behoorlijk hip.”
(El Ray bestaat vier jaar en heeft twee cd’s uitgebracht op het Zweedse Heptown Records)
De bar van het Oude RKZ heeft met deze twee bands een avond neergezet waar de surf- en beatliefhebbers weer een tijdje op kunnen teren.
The Rumblers en El Ray: surf uit het Hoge Noorden
Oude RKZ stelt surf- en beatliefhebbers tevreden
Hoewel de Groninger binnenstad tijdens de Popronde overspoeld werd met bandjes, was het afgelopen vrijdag lekker druk in de bar van het ORKZ, waar het Deense El Ray en The Rumblers uit Groningen hun nieuwe en traditionele surf speelden.