Voor Simplon komt er voorlopig nog geen eind aan de plannenschrijverij. In maart moet een plan worden ingediend hoe met de bezuiniging van 85.000 euro de status van poppodium wordt waargemaakt. In augustus moet het kersverse poppodium nóg een plan presenteren, waarin wordt uitgelegd hoe de bezuiniging van 70.000 euro in 2006 wordt doorgevoerd. Beide plannen moeten worden goedgekeurd door de Groninger Adviescommissie Cultuur. “Als we het ene plan hebben geschreven, moet het volgende alweer worden ingediend”, zucht Patrick van Lint van Simplon. “Mijn vertrouwen in de gemeenteraad – die ik altijd hoog had zitten – is tot een nulpunt gedaald.”
Want op het handhaven van de bezuinigingen hadden ze bij Simplon niet gerekend. “We hadden verwacht dat de scherpe kantjes er wel zouden worden afgehaald”, vertelt Van Lint. “Ik had verwacht dat de motie van Thomas van Dalen zou worden gesteund. Hij had gelijk toen hij zei dat bepaalde fracties niet deden waar ze jaren voor hebben streden.” Hoe de bezuinigingen precies zullen uitpakken weet Van Lint nog niet, maar ‘de consequenties zullen enorm zijn’, voorspelt hij.
De motie van Thomas van Dalen van D66 betrof het uitsmeren van de bezuiniging van 85.000 euro over twee jaar. In het huidige besluit wordt dat bedrag in één jaar tijd gekort. Volgens Van Lint komt hierdoor de vertegenwoordiging van lokaal talent in de programmering – één van de doelstellingen van de wethouder in de onlangs gepresenteerde cultuurnota – onder druk te staan. Om een goed poppodium te worden, moeten nou eenmaal grotere en duurdere acts worden geboekt en daardoor kan een avond met lokale bands wel eens niet rendabel blijken. “Maar voor het lokale talent heeft de gemeenteraad juist altijd gestreden”, zegt Van Lint. “Als je die bezuiniging wél uitsmeert over twee jaar, kun je kijken of die twee dingen gewoon naast elkaar kunnen bestaan.”
Of Van Lint tevreden is met de nieuwe status van Simplon als poppodium? Hij benadrukt dat Simplon altijd heeft gezegd dat het goed zou zijn als Simplon niet op de welzijnsdoelstellingen zou worden afgerekend. “Maar een aantal fracties heeft amendementen op het plan van de wethouder ingediend, waarin welzijnsdoelstellingen staan”, legt hij uit. “Die fracties vinden dat terecht omdat er wel 270.000 euro welzijnsgeld naar Simplon gaat.” Met deze welzijnsdoelstellingen die door de achterdeur weer naar binnen worden geschoven wil Van Lint van de beloofde zekerheid dan ook niets weten. “Zekerheid? Het wordt zó onduidelijk. Ik weet nu echt niet hoe we dit plan moeten schrijven. Dat plan moet ook nog worden goedgekeurd.”
Kortom, Van Lint snapt er niets meer van. Wethouder Karin Dekker bood een helpende hand door te stellen dat Simplon bij Vera te rade moet gaan. Goed idee? “Dat is voor ons niets nieuws onder de zon“, oordeelt Van Lint. “Die raadgeving was meer op het niveau van ‘stemmen ze het wel met elkaar af’. We houden elkaars programma’s nu ook al in de gaten. Als we hardcore of metal hebben kijken we wel even wat er in Vera gebeurt, maar als op zaterdag de Zapclub hebben, gaat dat prima samen met de Swingavond in Vera. We gaan niet met elkaar om tafel zitten om te overleggen. Dat zou misschien wel mooi zijn: een overleg van alle belangrijke programmeurs in Groningen. Daar zouden nog mooie ideeën uit kunnen komen.”
En het wordt… een poppodium!
Maar bij Simplon snappen ze er niets meer van
Simplon heeft recht op duidelijkheid en dus besliste de gemeenteraad woensdagavond: Simplon wordt een poppodium, het moet zijn welzijnstaak afstoten en de geplande bezuiniging gaat door. Toch is er volgens Simplon geen sprake van duidelijkheid. Er moeten nog twee plannen worden geschreven die kunnen worden afgekeurd. Én de welzijnsdoelstelling is door de achterdeur weer naar binnen geschoven.