Op een luie zondagmiddag belt Rutger Vlek, toetsenist van Orpheo, ‘of het geplande interview dezelfde dag nog kan’. Niet veel later zitten Rutger en drummer Anne-Krijn (‘Akka’) Piersma ontspannen aan tafel, met koek en limonade in een kleine maar knusse studentenwoning. De pizzadozen opgestapeld in een hoekje, het bureau vol cd-r’s.
Het afgelopen half jaar stond in het teken van opnemen, veel opnemen en lang opnemen. Orpheo is één van de weinige bands in Groningen die de productie geheel in eigen hand houdt. Voor het opnemen van ‘Echoes’ zijn de heren en dame van Orpheo niet voor een paar dagen de studio ingedoken, maar werd er stapsgewijs in twee huizen opgenomen. Rutger is naast toetsenman ook home-studiotechnicus en het overgrote deel is dan ook in het pand waar we zitten opgenomen. “Het is wel zo relaxed,” vertelt Rutger, “je kunt geheel je eigen tempo bepalen, even wat koffie halen als je wilt, de sfeer tijdens het opnemen was heel okay.” Akka: “De drums hebben we bij zijn ouders opgenomen, waar we wél wat vastzaten aan een paar dagen opnametijd. We wilden hen niet teveel storen en waren al dankbaar genoeg dat het mocht. Ik was die dagen niet altijd even gezond, dus zwaar was dat soms wel.” Veel geklaag van de buren is er niet geweest. Rutger: “Wendelin (zangeres, MP.) was nog het meest gehorig, waarschijnlijk. De rest hebben we grotendeels met pre-amps, line-outs van effectenbakken en POD opgenomen.”
Dat het allemaal zo lang geduurd heeft, liet zich door meerdere dingen bepalen. Er valt niet te ontkennen dat Orpheo lange nummers maakt. “Het kortste nummer duurt een kleine zeven minuten, het langste een kwartier”, lacht Rutger. Hij geeft wel toe dat het uit z’n voegen is gebarsten. “Het originele plan was om gewoon een nieuw demootje te maken en deze rond te sturen. Het werd een album met 70 minuten muziek, waar we de tijd die we ervoor nodig achtten in hebben gestoken.”
Wat ook meespeelde, was het plotselinge vertrek van bassist Alban Tromp, eind vorig jaar. Anne-Krijn: “Het ging allemaal vrij snel. Er sloop binnen de band wel onenigheid en Alban kon z’n draai op een gegeven moment niet meer goed vinden.”. Rutger: “Zijn vertrek kwam wel op een erg ongelukkig moment: middenin de opnameperiode. Zijn partijen waren allang ingespeeld en hij zou het artwork op zich nemen.” Wat betreft het laatste heeft de ex-bassist gekozen om de artwork niet vrij te geven. Orpheo zelf besloot dat er een nieuwe bassist moest worden gehaald voor het opnieuw opnemen van de partijen. Deze werd gevonden in Gerard Wolters, die eerder in Quintessence en Thirty-7 bas speelde. “We hoopten dat Alban bleef tot aan de CD-presentatie, maar hij koos ervoor dit niet te doen. Het liefst wilden we met de sound van Gerard de presentatie doen en gelukkig nam hij het ook op zich om de baspartijen te leren en de partijen opnieuw op te nemen. We hebben heel erg mazzel gehad met hem: hij zocht al een tijd naar een nieuwe muzikale uitdaging en ik denk dat hij deze wel vindt in Orpheo.”
De nummers op ‘Echoes’ zijn niet allemaal nieuw materiaal. Van de demo ‘Songs of past days to come’ zijn twee nummers heropgenomen, de rest is recenter werk. Rutger over het schrijfproces: “Vaak komt David (gitarist, MP.)met een groot deel van de muziek aanzetten, en ook met tekst. Wendelin vult tekstueel ook veel aan. Akka bepaalt grotendeels de lijntjes van de backing vocals.” Akka: “Rutger en David gaan voornamelijk over de sound en zij deden dan ook een groot deel van de productie thuis. Rutger is verreweg het meest bezig met het mixen.”
Voor het masteren van de langspeler riep Orpheo de hulp in van Klaas Pot. De cd is in het conservatorium gemastered, waar bleek dat de laatste loodjes wel het zwaarst wogen. “De laatste twee weken waren heel zwaar”, legt Rutger uit. “Ik stond onder druk en wilde van een sterke mix ook een sterke master hebben, waarmee alle leden tevreden waren. Toen het erop zat, was ik wel erg blij.” Binnen Orpheo heerst nog wel het bandjesgevoel, zij het anders dan voorheen. Rutger: “Vroeger wisselden we meer muzikale ideeën uit in de oefenruimte, maar tegenwoordig gaat de communicatie meer via e-mail. We kregen het steeds drukker, zeker het laatste jaar.”
De twee zijn na al die tijd in hun nopjes met het resultaat: Akka: “Ik kan niet wachten totdat ik de uiteindelijke versie in m’n handen heb; de cd’s zijn nu, met artwork en al, onderweg. Alles is erg mooi geworden. Ik ben ook blij dat we met relatief weinig geld maar juist met veel technisch verstand een heel mooi product hebben afgeleverd.”. Uw 3voor12|Groningen redacteur kan dit beamen. De sound van Orpheo op ‘Echoes’ is veel breder dan op de voorganger en het moge duidelijk zijn dat zoveel tijd en moeite zich heeft terugbetaald in een prima schijfje. “We hebben de neiging de lat wel steeds hoger te leggen”, antwoordt Rutger op de vraag of Orpheo perfectionistisch is.
Dit perfectionisme kan voortkomen uit de talrijke invloeden: Het duo noemt onder andere Dream Theater, Pink Floyd, Yes, Ayreon, Queen en Pain of Salvation als belangrijke invloeden. Rutger: “We nemen van alles net dat beetje wat we leuk vinden en die mix maakt ons wel speciaal. David luistert veel naar metal terwijl ik meer symfonische dingen luister.”
De titel ‘Echoes’ is overigens niet gestolen van Pink Floyd, blijkt bij navraag. Akka: “Ik heb de titel bedacht, eigenlijk omdat ik het gewoon een mooi woord vond met een mooie betekenis. Het staat verder niet voor iets symbool. Mijn vader zei me laatst pas dat ‘Echoes’ ook een album van Pink Floyd was”, lacht de drummer.
Er zijn plannen om met de nieuwe cd het land in te gaan. Orpheo speelt daags voor de presentatie nog in Amsterdam en gaat de komende tijd met de nieuwe plaat op zoek naar de juiste plaatsen om te spelen. “We hebben onze hoop op de CD gevestigd, die moet het gaan doen.” zegt Akka. Rutger: “Met de auto van de huidige bassist is het vervoersprobleem wel redelijk opgelost, dus wordt het veel rondsturen, contacten opdoen en hopen op reacties en recensies.”
Met die recensies zal het wel goed komen. De voorganger werd zelfs in Zuid-Amerika lovend ontvangen en de eerste aanvragen voor het recenseren van de nog uit te komen nieuwe plaat zijn al binnen. Dit verbaast de leden wel: “Het idiote van het hebben van een website is dat je van alle kanten benaderd wordt, als het eenmaal begint te lopen. Bladen, mensen, erg positief en dat is alleen maar mooi.”, zegt Rutger.
Orpheo richt zich met ‘Echoes’ niet direct tot een mainstream publiek. Rutger: “Misschien dat we van één nummer nog een radio-edit maken van 4 minuten, maar dit is nog een wild plan.” Akka: “Je hoort van mensen dat ze vaak van bands in ons genre vinden dat de nummers te lang doorgaan, maar dat ze de onze dan wel cool vinden. Dit is dan ook het streven.”. Rutger: “We proberen een herkenbare structuur in onze nummers aan te brengen, want het belangrijkste is dat het overkomt. We maken muziek die wij echt leuk vinden en we hopen dat anderen dit ook vinden.”
Voor deze CD-presentatie heeft Orpheo ook het heft in eigen handen genomen. “Het regelen van de andere bands, de promotie en exposure doen we zelf,” zegt Rutger, “we hebben het beter aangepakt dan de vorige keer.”. In de tussenliggende tijd is de schare fans gegroeid in Groningen. Wel merken de twee op dat Groningen een moeilijke stad is voor het genre. Rutger & Akka: “Je hebt niet zoveel van het soort bands als de onze. Antares is net uit elkaar, wat erg jammer is. Wat misschien nog het meest op ons lijkt is Nemesea, en die zijn toch al behoorlijk meer metal dan wij.”. Over het algemene klimaat zijn de twee het ook eens. Rutger: “Het is behoorlijk verzadigd qua bands hier. Er zijn zo verschrikkelijk veel bands.. en niet alle bands gaan even lang door, maar het aanbod is altijd groot. Daarom kom je hier ook moeilijker aan de bak. In bepaalde scenes heb je muzikanten die in veel bands zitten, maar in ons genre staan we dus redelijk alleen. Desalniettemin is de popcultuur hier erg leuk, er is altijd wat te zien.
Orpheo hoopt in de nabije toekomst nog veel te kunnen spelen en stilletjes is er de hoop op een paar voorprogramma’s van een grotere band. Rutger: “Alle mensen met wie contact hebben gehad na het uitbrengen van de vorige demo, zullen nu weer van ons horen. Veel mensen zijn al uitgenodigd voor de presentatie. We hopen op een goede opkomst en we gaan absoluut iets moois neerzetten.”
------
Orpheo presenteert op zaterdag 9 april haar nieuwe CD ‘Echoes’, met special guests The Saturnine en Splinter. De CD zelf zal er voor €12,50 te koop zijn.
Web: www.orpheo.nl
Orpheo haalt opgelucht adem
“We wilden gewoon een demootje maken, maar het werd een heel album.”
Na de release van hun demo ‘Songs of the past days to come’ duurde het even voordat de Groninger progressive symforocktrots Orpheo van zich liet horen. Orpheo heeft dan ook de tijd voor genomen voor het opnemen van de nieuwe full-length cd ‘Echoes’, die op 9 april wordt gepresenteerd in Simplon. Rutger Vlek (toetsen) en Anne-Krijn Piersma (drums) vertellen over een druk en bewogen half jaar.