Toen De Wit in 1997 zijn cursus voor zendamateur had afgerond, begon hij zijn radiostation Bommen Berend. Op zondagavond stuurde hij, vanuit zijn huis in Groningen, mixtapes van lokale dj’s de ether in. “Gewoon het auto reverse cassettedeck aan en de zender open.” Maar hij wilde een groter bereik en plaatste dus een zender op het dak van een studentenflat. De nijvere zendamateur had inmiddels wat enthousiastelingen om zich heen verzameld, waaronder dj Gert Rust. Ze besloten een radiostation op te zetten dat de Groningse dancescene een stem gaf en een platform bood aan de tientallen dj’s die de stad rijk is.
Radio Bommen Berend werd omgedoopt tot Nautic Radio. Het aantal uitzendingen nam toe van één naar drie per week. Techno, drum-’n-bass en chill out muziek kregen een eigen avond. Er waren twee zenders. In de studio, die regelmatig van locatie veranderde om uit handen van de opsporingsdienst te blijven, stond een kleintje. Die straalde naar de grote zender op de flat. En die werd begin 2000 opgespoord en in beslag genomen door de toenmalige Radiocontroledienst (tegenwoordig Agentschap Telecom). Geen probleem, want voor een paar tientjes bouwden ze in no time een nieuwe. Nautic radio was dus, vanaf een andere locatie, zo weer on air. Maar de etherspeurneuzen bleven ze op het spoor. Binnen een jaar was het drie keer raak, en toen had De Wit er genoeg van. “De laatste keer kwamen ze ook de studio binnen. Ze namen niet alleen de straalzender mee, maar wisten vanaf die dag ook dat mijn naam verbonden was met Nautic Radio. Toen was de lol er wel af.”
Het internet bood nieuwe mogelijkheden. Nautic Radio bleef uitzenden, maar de radiogolven werden digitale live streams. De Wit en Rust resideren tegenwoordig in een kantoor van jongerencultuurpodium Simplon. Hun website www.nauticradio.net bestaat, naast live streams, uit een nieuwssectie, een chatbox en een archief met eerder uitgezonden dj-sets. Rust mist de romantiek van het radiomaken. “Radio is prachtig. Het is anoniem, omdat er geen beeld bij is. Je kunt een sfeer creëren en de fantasie van de luisteraar prikkelen.” Maar De Wit is pragmatischer ingesteld. “We doen nog steeds hetzelfde, alleen nu via het internet. Daarmee bereik je veel meer mensen. Vroeger hadden we ongeveer honderd luisteraars per uitzending, nu wordt onze website wekelijks door gemiddeld zeventienhonderd mensen bezocht. Bovendien, wie heeft er nog een radio met een antenne, tegenwoordig?”
Nautic Radio is nu zes avonden in de week live ‘in de lucht’ en bestrijkt in zijn uitzendingen het hele spectrum aan dancestijlen. Van De Wit en Rust hoeft het niet verder te groeien. En ze willen ook niet commercieel gaan. Rust: “We zouden geld kunnen verdienen door banners van bedrijven op de site te zetten. Maar dat doen we lekker niet. Het blijft een hobby. Zolang er stroom is, zijn wij blij.”
Uitzendschema Nautic Radio:
Maandag: Step Up Front 20.00 - 23.00 Hiphop / Funk ’n Soul
hosts: Hopke & Vinnie
Woensdag: Streaming Elements 20.00 - 23.00 Harddance / progressive / trance
hosted by Groningendance (Giso & Sinclair)
Donderdag: The Voodoo Gospels 20.00 - 23.00 Thank God it’s Thursday
with Pablo Discobol & Porno
Vrijdag: (e)Art(h) Noise 19:00 - 21:00 Electronic housemusic
host: Macnificent Technomania
21.00 - 00.00 Techno House & Groove
host: Devlin Ross & Twin Spark
Zaterdag: Intermezzo Music 21.00 - 00.00 Breaks / drum 'n bass / electro
host: Josje
Zondag: 1 keer per maand: License to Chill 20.00 - 23.00 Ambient sounds
host: Steely
3 keer per maand: Jamaican Stylee 20.00 - 23.00 Dub / reggae / dancehall
host: Radical Steely
“Wie heeft er tegenwoordig nog een radio met een antenne?”
Profiel van Nautic Radio, het internetradiostation van en voor de Groningse dancescene.
Ze begonnen zes jaar geleden als zendpiraat. Maar na drie keer door de Radiocontroledienst uit de ether te zijn gehaald, was de lol er af. Tegenwoordig is de dancezender Nautic Radio te beluisteren via het internet. Een gesprek met de oprichters, Sjokkie de Wit en Gert Rust.