3voor12 Gelderland

Dag Des Oordeels: Liquid

Een nieuw geluid uit Arnhem?

Liquid presenteerde de sampler (we mogen het geen demo meer noemen) op 17 oktober in Café de Kroeg. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen heeft het schijfje inmiddels in bezit en ging op zoek naar een nieuwe sound.

"De Arnhemse band Liquid is sinds 2,5 jaar bezig met het uitvinden van een nieuwe sound; een mix van hiphop, indie, electronica en funk." Een veelbelovend begin van de biografie van de band. De opsomming van hokjes dekt de lading aardig. Alleen lounge mist in het rijtje.

De cd maakt een professionele indruk en telt drie eigen nummers. Opgenomen in de Jacobibergstudio en zo te zien een geheel Arnhemse productie. De productie en arrangementen klinken professioneel. Al is het soms wat te gelikt en zijn de nummers wat te netjes ingespeeld. De muzikale invloeden en het gebruik van de scratching en geluiden zorgen voor een veelzijdige cd met op zijn tijd verrassende wendingen.

Opvallende indie gitaarlicks van gitarist Fred Hubers zetten het eerste nummer 'Target' in. Het nummer borduurt vervolgens iets te veel voort op het intro om verrassend te kunnen blijven. Bovendien ontbreekt de groove een beetje. De razendsnelle rapper Alibi (C/4) kan daar weinig verandering in brengen. In de instrumentale stukken maken de scratches en 'geheimzinnige toetsen' het wel wat interessanter. Jammer genoeg ontbreken de scherpe randjes. Het tweede nummer 'Pawn' begint ook met gitaar. Zodra de sax van Jurrie erbij komt, doet het denken aan achtergrondmuziek uit een erotische B-film. Dan wordt het ineens opzwepend. De Arnhemmers laten eindelijk horen wat ze waard zijn. Er komen nog net geen zwetende rondspringende podiumbeesten in gedachten.

Ook de raps van Alibi worden nu meer benadrukt. Al worden ze doorgaans te vaak opgedreund en te weinig voorgedragen. Het begint een kunstje te worden. Het derde nummer 'Fresh' begint net als 'Pawn'. Het kabbelt lekker voort en pas na een minuut of twee wordt het interessanter. Maar dan is een tempowisseling het startsein voor de sound waar Liquid naarstig naar op zoek was. Het uitbuiten van de gitaarpartijen en de scratching geeft een enorme meerwaarde.

Liquid klinkt ineens eigenzinnig. De fade out die volgt, maakt nieuwsgierig naar meer. Geen onaardig debuut van de Arnhemmers. Liquid kan wel wat peper gebruiken. Er mag nog wat meer gezweet worden. Het mag een stuk puntiger en spannender. Maar het is zeker een band om in de gaten te houden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12