3voor12 Gelderland

#4df17: Francobollo verliest live het kleine beetje kleur en smaak dat er was

Flinke misprogrammering krijgt publiek niet in beweging

Alles is nog kalm op de vroege zomeravond op het Valkhof. Een tiental tiener-altomeisjes zit op de eerste rij te wachten op hun helden Francobollo. Het Zweedse viertal, nu gevestigd in Londen, staat bekend om hun speelse mentaliteit en hyperactiviteit en is mede daarom een graag uitgenodigde gast op de poppodia komende herfst. Krijgt het Valkhof Festival alvast een voorproefje?

Francobollo heeft een stortvracht aan leuke singletjes in de dop op het wereldwijde web (waar ze ook zelden een shirt aan hebben), maar die komen vanavond niet uit de verf. Het gehuppel op het podium overschaduwt de muziek. Het smakeloze gebruik van het effectenpaneel maakt het allemaal niet beter. Het intrigerende Kinky Lolaslaat de plank volledig mis. De meeste tracks vervallen sowieso na een minuut al in een simpel drie-akkoordenrefreintje of een postrock-achtig bruggetje dat volledig uit de toon valt. Het optreden moet flink worden uitgeplozen om een goed element te ontdekken.

De enigszins charismatische frontman houdt het geheel nog een beetje bij elkaar, ondanks zijn eigen stemproblemen. Eerlijk is eerlijk, als de band een liedje probeert te transformeren van hapklare koek naar een rock-’n-roll-anthem, wordt er wat interesse opgewekt. Maar daar wordt weer afbraak aan gedaan door een gespeeld purisme. “Klinkt het allemaal goed, jongens?” Net als het kapsel van de frontman is het al snel weer een warrig geheel. De zang wordt fletser en de band verliest al zijn kleur en smaak. Van de technische problemen die de band de rest van de show achtervolgen, ga je denken: zal het aan de band liggen? Postzegel erop en weg ermee.

HET MOMENT:
Een stroomuitval is natuurlijk vervelend voor de band, maar de clowneske manier waarop het wordt opgelost, is met rare dansjes en ongemakkelijke interacties met het publiek. Dat vervolgens lijkt te denken dat het een gepland onderdeel van de show is. Het zegt misschien al genoeg.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12