3voor12 Gelderland

Arnhem Sucks punkfestival in Willemeen

Arnhem en Nijmegen barst van het punktalent

Zaterdag 11 juni vindt de eerste editie van het punkfestival Arnhem Sucks plaats. Tijdens het festival is tevens de releaseparty van de Oostpunk cd. Een verzameling van punktalent uit Arnhem, Nijmegen en Ede op een schijf. Dit ultieme tijdsdocument van de undergroundscene anno 2005 is te omschrijven met twee woorden: VET PUNK!

In de driehoek Arnhem, Ede, Nijmegen broeit het van punktalent dat onder de radar van de reguliere nationale pop-pers door vliegt. Maar dat er in het oosten van Nederland opmerkelijk veel getalenteerde punkbands rondlopen is voor de rest van de wereld geen geheim. Wist je bijvoorbeeld dat de Arnhems/Nijmeegse band Antillectual vorig jaar drie weken heeft getourd door Amerika, dat de band Beans (Ede) is uitgenodigd om in Malta hun nieuwe cd op te nemen, dat Bambix (Nijmegen) heeft getourd in Brazilië, en dat de Shaggable Sluts (Arnhem) bijna geen weekend meer thuis zijn omdat ze zo nodig moeten touren door landen als Engeland, Schotland, Duitsland en Oostenrijk.

Allemaal wapenfeiten van formaat en naast deze bands lopen er in totaal nog dertien bands rond die flink aan de (internationale) weg timmeren. Op initiatief van The Shaggable Sluts en Antillectual hebben deze dertien bands de handen ineen geslagen en gezamenlijk een verzamel-cd uitgebracht. Popcentrum Jacobiberg maakte het project mogelijk door geheel belangeloos de studio en opnametechnici aan te bieden. De overige kosten (het persen van de cd en mastering) zijn door de bands zelf opgebracht.

Het album is een mooi tijdsdocument geworden van de underground punkcultuur anno 2005. Want naast muziek is er in het zestien pagina’s tellend cd-boekje ook gedetailleerd vastgelegd wat de huidige stand van zaken is op het gebied van punkzalen, boekers en collectieven. Daarnaast is de cd een mooie dwarsdoorsnede van stijlen en bands geworden. Geroutineerde bands die al jaren hun ding doen delen de cd met jong nieuw talent.

De Oostpunk cd wordt zaterdag 11 juni gepresenteerd tijdens het Arnhem Sucks punkfestival in Willemeen. Oostpunkers Beans, Antillectual, Last To Go en The Shaggable Sluts betreden dan het podium. De publiekstrekker is het uit Seattle afkomstige The Briefs. Arnhem Sucks is een nieuw initiatief van de Goudvishal en Willemeen om punkshows in Arnhem te organiseren. Aan deze eerste editie werkt ook Popcentrum Jacobiberg mee.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12