3voor12 Gelderland

#4df17: Kel Assouf speelt heftige desert rock

En pakt het publiek in

Als Kel Assouf het podium betreedt, is het wel even slikken. Deze Toeareg desert rock band mag dan weliswaar uit Brussel komen, slechts twee van de vijf zijn nomaden, aangevuld met drie Belgen. Kel Assouf behoort tot de nieuwe generatie Sahara blues sinds Tinariwen dit genre ruim dertig jaar geleden op de kaart zette. De in een prachtig blauw nomadenpak gestoken zanger Anana Ag Haroun heeft een Flying V gitaar omhangen, vooral gebruikelijk in de metalscene. De band speelt dan ook een stevige variant van desert rock, doordrenkt met Toeareg-ritmes. Door de hoofdrol die het orgel opeist, krijgt de muziek van Kel Assouf nog meer een Westers tintje.

Vanaf het eerste nummer wordt het publiek aangemoedigd om mee te klappen en ondanks dat dit nog amper door de andere acts op het Valkhof is gedaan, weet de band dit makkelijk voor elkaar te krijgen. Sfeerverhogend zijn de traditionele hoge uithalen van de vrouwelijke percussionist. Ondanks dat de teksten onverstaanbaar zijn, krijgt Haroun het voor elkaar om het publiek mee te laten zingen. Maar het sterkst is de band toch als ze zich concentreert op de muziek. Niet eerder stond er zo’n rockende desert rock band op het Valkhof, bij het publiek gaat het er in als zoete koek.

HET MOMENT:
Tot ver na de eerste helft van het optreden weet Kel Assouf een erg sterke set neer te zetten. Het tempo gaat omhoog en het publiek is steeds enthousiaster aan het dansen en meeklappen. Maar zonder een exact moment aan te geven, verliest het publiek de aandacht. Ligt het aan een langzamer nummer of een ander soort ritme? De band weet de draad weer op te pakken, maar de geest is uit de fles. Jammer van deze korte dip, maar de vijf uit Brussel mogen onder luid applaus het podium verlaten.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12