3voor12 Gelderland

#4df17: Einfach Kurt is eigenlijk helemaal niet zo gewoon

Van teksten tot muziek: de band klopt

De heren van Einfach Kurt zetten hun optreden bij LUX dinsdagavond in met dromerige geluiden. Een mix van een vibrerende bekkens, een contrabas en een tokkelende gitaar. De zanger begint te fluiten, waardoor het net lijkt op het begin van een Wild West film. En misschien is dit optreden dat ook wel.

Als de zanger begint met zingen, valt niet alleen zijn stemgeluid op. Er zit een fijn raspje op zijn stem dat erg vertrouwd klinkt en waardoor je op de teksten wilt letten. En juist die teksten zijn het fijne van dit optreden. Duister en van tijd tot tijd sarcastisch. Het doet denken aan de teksten van Frank Zappa. De zanger ("gewoon Kurt") neemt zelfs af en toe de sarcastische ondertoon aan die we ook van Zappa kennen.

Dat sarcastische blijft niet alleen beperkt tot de liedjes. Ook in het contact met het publiek komt het vaak naar voren. "Goh wat zijn jullie een lief publiek. Nou, bedankt hoor!" Niet dat de bezoekers niet enthousiast zijn, maar ze zijn nogal verdeeld bij LUX. Het deel voor het podium deint en neuriet mee. Maar je hebt ook het terras, waar eigenlijk constant geroezemoes klinkt.

Tijdens het nummer ‘Smoking’ komt goed naar voren wat de band allemaal kan. In de tekst worden zowel rustige singer-songwriter tonen ten gehore gebracht als de meer vlotte Americana-klanken. Waarbij de coupletten net iets meer een blues-ondertoon hebben en de refreinen iets harder gaan. En dat is een kunst. Als publiek kun je niet stil blijven staan en na een paar keer kun je ook het refrein meezingen. Het nummer sleept je mee in een levensverhaal op muziek. Toch nog Wild West dus.

HET MOMENT:
Het duet met zangeres Karlijn Wolsing (tevens Bootleg Betty) van de band JB Experience die voor Einfach Kurt op het podium stond. Ze klinken geweldig samen en haar uithalen zijn fenomenaal.  

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12