3voor12 Gelderland

Eerste voorronde Kaf en Koren beslist

One Day Cleaning gaat door naar halve finale

Met de nieuwe bandwedstrijd Kaf en Koren biedt de organisatie van Cultuur op de Campus een podium aan jonge bands. Iedereen is welkom, zolang er maar minimaal één bandlid in Nijmegen studeert. De eerste voorronde bood plaats aan Huh?! en One Day Cleaning.

De eer om de nieuwe bandwedstrijd Kaf en Koren te openen kwam maandag 6 december toe aan Huh?!. Gehuld in witte T-shirts van het welbekende merk Von Huh?! openen ze met een bluesy instrumentaaltje. Daarin maken de vier heren al snel duidelijk dat ze niet voor één gat te vangen zijn. Het duurt namelijk niet lang voor de eerste powerchords door de zaal schuren. Weliswaar ietwat bescheiden, maar dat ligt vooral aan de geluidsproblemen waar de band mee kampt.

De frontman introduceert zichzelf als 'Ik' en blijkt vervolgens ook het Nederlands machtig. Hij trakteert het publiek op punk in je moerstaal waarvan de strekking helaas niet altijd even verstaanbaar is. Flarden als 'gemeente', 'maatschappij', 'CDA' en 'kutpartij' zijn nog net te ontwaren en dan weet je ook wel hoe laat het is. Na de cover van Sham 69 gaat de band over op Engelstalig en laten zij zich ook van hun funky kant zien. Ook mag ieder bandlid even soleren. De dubbele gitaarsolo is zeker niet mis maar het golfen met de gitaar oogst toch het meeste succes bij het publiek.

Qua drumsolo moet Huh?! echter zijn meerdere erkennen in One Day Cleaning, de band die zomaar gratis reclame maakt voor deze Arnhemse stomerij. ODC repeteert nog niet zo lang in de huidige bezetting en heeft ook nog eens een saxofonist in het ziekenhuis moeten achterlaten. Toch zetten ze een behoorlijk strakke portie soul, funk en rock neer. De huidige zangeres maakte eerst deel uit van de blazerssectie, maar gewapend met een krachtige stem komt ze als frontvrouw ook zeer overtuigend uit de verf. Bovendien weet ze zelfs een klein gedeelte van het publiek tot dansen aan te zetten.

One Day Cleaning blijkt een echte feestband, die zowel tijdens de eigen nummers als de covers van de Red Hot Chili Peppers en Curtis Mayfield als een huis overeind staat. Aan de jury de moeilijke taak om de winnaar van de avond uit te roepen. Het overgebleven publiek heeft daar blijkbaar minder moeite mee. Van de aanhang van Huh?! is slechts een kleine schare blijven hangen en dus stijgt de decibelmeter beduidend harder als de handen op elkaar moeten voor One Day Cleaning. Mede hierdoor besluit ook de jury tot de volgende einduitslag: Huh?!: 62 % kaf, 28 % koren. One Day Cleaning: 76 % kaf, 24 % koren.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12