3voor12 Gelderland

#4df17: Declan McKenna kan belofte niet nakomen

Wat zo mooi was op papier, blijkt onmogelijk in Nijmegen

Ongeveer tien minuten voordat Declan McKenna de Arc bestijgt, voegt een meute mensen zich bij de reeds kamperende tienermeisjes vooraan bij het podium. Eerder dit jaar werd Declan door de 3voor12-redactie nog uitgeroepen tot ‘het absolute hoogtepunt van Eurosonic Noorderslag 2017’. De vraag is of hij die belofte waar kan maken.

‘Neen’, blijkt het antwoord. Al komt dat voornamelijk door het geluid. Het geheel klinkt zo ontzettend wollig dat niets van het ander te onderscheiden valt; alleen de snaredrum en Declan’s murmelende stem klinken ietwat distinctief. Toch blijft het uiterst oninteressant. Het papje van muziek doet menig toeschouwer eerder wegdromen dan vastbijten.

Toch blijft McKenna proberen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij gelijk Eddie Vedder het publiek op probeert hitsen door in de stellingen te klimmen. Tevergeefs. Stilte. ‘Niets bijzonders, niets speciaals’, hoor je het publiek denken.

Maar wanneer de 18-jarige snotneus die McKenna is ‘Listen To Your Friends’ inzet horen we overduidelijk muzikaliteit; het ligt absoluut niet aan een gebrek aan overtuiging. Zijn songs verraden een politieke betrokkenheid waar iedere andere 18-jarige jaloers op zou moeten zijn. Opener ‘Isombard’, bijvoorbeeld wordt geroemd om zijn kritiek op de huidige media-onwetendheid. Wie is daar op die leeftijd zo bewust mee bezig? We zijn het niet gewend dat jonge mensen zo wijs zijn. Toch is het geluid te hinderend voor een verdiende pluim.

HET MOMENT:
“We’re gonna do something we don’t do very often”, zegt Declan voordat hij ‘Monkey Gone To Heaven’ inzet. Als we het hebben over ‘politiek bewustzijn’ en ‘statementmatige muziek’, wordt er niet raar opgekeken als ‘The Pixies’ in eenzelfde zin zou worden genoemd. Het is daarom een uiterst goede keuze van Declan hen te coveren – de hippie-gedachte van een misplaatst antropocentrisch wereldbeeld staat Declan goed. Als we dan toch die hippie-gedachte vasthebben, is het mooi te bedenken dat Declan, tot nu toe louter toegejuicht door de drie rijen tienermeisjes vooraan bij het podium, hier een brug slaat naar de oudere generaties vrijdenkers en relschoppers.  

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12