3voor12 Gelderland

#4df17: Gaye Su Akyol ontsnapt niet aan haar muzikale achtergrond

En dat was wel de bedoeling

Antropologische motieven liggen ten grondslag aan de muziek van Gaye Su Akyol: bruggen bouwen. Het belooft bovenal een wild mengsel van muzikale stijlen en invloeden te worden. Daar is het Valkhof Festival natuurlijk wel de uitgelezen plek voor.

Volgens Gaye krijgen wij het nieuwe Istanbul te horen. Het vertegenwoordigt een zeer gewaagde en dappere mix van muziekstromingen die moeilijk uit te voeren blijkt. Arabische gitaarriedeltjes en Anatolische zang zijn nou eenmaal niet wat gewoonlijk ten gehore wordt gebracht in dit park en de variatie vinden is dan ook lastig. De show drijft telkens terug naar het traditionele middelpunt van de muziek en de band lijkt daar een uur lang niet aan te kunnen ontsnappen. De ondersteunende band doet het overigens alleraardigst en klinkt bij vlagen opzwepend en flink psychedelisch. Jammer is wel dat zangeres Gaye niet weet wat ze moet doen in de minutenlange instrumentale stukken. Een beetje met je gouden cape zwaaien is dan simpelweg niet voldoende.

Als een soort Wonder Woman staat Gaye Su Akyol op de Arc. Het gebrek aan interactie met de band zorgt ervoor dat ze zelf tot figurant wordt gereduceerd wanneer de band spaarzaam begint te klinken als Arabische stonerrock. Zelf noemt ze het overigens rock’n roll, maar swingen doet het niet. Gaye Su Akyol probeert haar podiumpresence wat leven in te blazen door tijdens de show de nodige politieke statements te etaleren en die worden hartelijk ontvangen door de toegestroomde Turkse mensen. De taalbarrière zorgt er helaas wel voor dat het bij wat holle frasen blijft.

HET MOMENT:
Als Pink Floyds ‘Another Brick In The Wall wordt ingezet in het outro van de show, overheersen gevoelens van wansmaak. Het doet bovendien de politieke boodschap weinig goeds. Dat podiumspeaker Wim Koens een tikkeltje te vroeg de stage op komt, als Gaye allang is vertrokken en de band er nog een finale uit perst, vindt niemand erg.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12