3voor12 Gelderland

Historie herleeft bij V.I.P.P.-avond

Van vergrijzing geen sprake tijdens openingsavond '30 jaar paasconcerten'

30 jaar paasconcerten bij cultureel centrum de Jacobiberg, een begrip in Arnhem. In den beginne in 1976 treden vier bands op. Anno 2005 zijn het er twaalf, verdeeld over twee dagen. Eigenlijk veertien als je de vrijdagavond meetelt. Bands van weleer treden op deze V.I.P.P. (Very Important Paasconcerten Persons) Night. Iedereen die ooit wel eens een noot gekraakt heeft tijdens de paasconcerten is uitgenodigd.

De paasconcerten V.I.P.P.-avond begint met een toespraak van directeur Johan Slaghuis. Hij vertelt over het wel en wee van de paasconcerten van de afgelopen 30 jaar. Het verhaal Luxor moet ook naar voren worden geschoven. Hij maakt duidelijk dat, mocht Luxor ooit opengaan, de Jacobiberg blijft bestaan. En zo hoort het natuurlijk ook, want waar moeten al die bands anders naartoe? Hoe zit het dan met de Paasconcerten?

Het Gelders Blues Orkest begint aan zijn set. Dit orkest is opgericht in 1978 en doet in 2005 zijn reünie-optreden. Met negen personen maken ze lekkere up-tempo blues. Het klinkt zoals blues hoort te klinken. Goede zangeres, lekkere strot. Met Jan Prins op gitaar en Chiel den Dulk op bas heb je natuurlijk wel twee Arnhemse popcoryfeeën in de gelederen. Met de sterke blazerssectie kan het Blues Orkest thuiskomen. Het klinkt allemaal erg overtuigend. En dan op tournee maar weer met Barrelhouse.

Na het Gelders Blues Orkest is het de beurt aan de Baila Baila Popquiz. Het is zoals het hoort, een beetje chaotisch en langdradig met alleen maar vragen over de paasconcerten van de afgelopen 30 jaar. Wel met amusante filmpjes en foto's. De Hobbyclub telt namen van Arnhems popverleden: Willem (die zelf veel paasconcerten heeft meegemaakt) en natuurlijk Lain Barbier met Bart 'Live Music' op toetsen, Geert 'Keith' op gitaar en heer Whistler op drums.

De zaal is redelijk gevuld als ze van start gaan met hun portie covers van onder andere Brian Adams en Boston. De Hobbyclub staat enthousiast te spelen alsof het Paradiso is. Er wordt zelfs voorzichtig gedanst. Na de Hobbyclub stroomt de zaal vrij snel leeg. Het is toch alweer middernacht en we hebben het hier over oude rockers... Er staan bovendien nog twee dagen paasconcerten voor de deur. De zaterdagavond staat in het teken van rock-'n-roll déjà vu 1976-2004. Op zondagavond, eerste paasdag, komen de bands van 2005 voorbij.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12