3voor12 Gelderland

That 70's show

The Bips presenteert nieuwe cd in Doornroosje

Over de Nijmeegse muziekscene hoef je Jozzy Rubenski de bek niet open te breken, meldde hij onlangs in een interview met deze site. Dat neemt echter niet weg dat The Bips een sterke band heeft met de Waalstad. Vandaar dat zij hun nieuwe cd in Doornroosje presenteerden. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ging kijken en zag een hoogblonde dame het podium opstappen.

Ze kunnen het nog steeds: Rock around the clock spelen in 20 seconden. De Nijmeegse punkband The Bips presteerde dit in 1988 voor het eerst in een tv-programma van Linda de Mol. Dat was wel even wennen voor het TROS-publiek, maar de goede relatie met Linda is gebleven. Zo gebeurt het dat de hoogblonde presentatrice op 17 december 2004 de eer heeft om het optreden van The Bips in Doornroosje aan te kondigen. Gevolgd door Rock around the clock in 20 seconden.

'If life was like a gig of John Plain', heet de nieuwe plaat van The Bips die in Doornroosje wordt gepresenteerd. Honest John Plain is de zanger van The Boys en bovendien het grote voorbeeld van The Bips. Hij is zelfs speciaal voor een optreden op deze bijzondere editie van Punk = Dead uit Engeland overgekomen. The Bips speelt kick and spit punknummers in de oude traditie van bands als The Boys, The Damned, The Ramones en The Sex Pistols.

Het jaar 2004 heeft ons veel bandjes gebracht die zich hebben laten inspireren door muziek uit de jaren '70 en '80. De meeste van die bands gooien er een modern sausje overheen, zodat toch een hedendaags geluid ontstaat. Zo niet The Bips. Old school punk is old school punk en aan dat format houden ze zich strikt. We wanen ons tijdens het optreden weer even terug in 1977: strakke, aggressieve en toch melodieuze punknummers. Zanger/gitarist Jozzy neemt zijn taak erg serieus: met een verbeten gezicht zingt en schreeuwt hij zijn teksten de zaal in. Het komt allemaal erg oprecht over, hoewel je natuurlijk lang niet alle teksten kunt verstaan.

Bassiste Barbie LL doet de tweede stem, waarmee een mooi samenhangend geluid ontstaat. Intussen voorziet drummer Roel de nummers van een strak ritme. Zo is er sprake van sterke en soms aanstekelijke nummers. Toch is te merken dat er een kloof is tussen band en publiek. Het lukt Jozzy niet om het echte punkgevoel los te krijgen. Hij probeert als laatste der Mohikanen de overwegend jeugdige punkers te bewegen tot revolutie en anarchie, maar de vonk slaat niet helemaal over. The Bips maakt uitstekende '77 punk, maar leeft ruim 25 jaar te laat... Foto's: Mike Nicolaassen

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12