3voor12 Gelderland

Geen Affaire meer op het Valkhof?

Aanpakken of doormodderen...

“Valkhof niet geschikt voor evenementen”, kopte De Brug. Het college van B&W van Nijmegen heeft aangegeven dat evenementen zoals de Valkhofaffaire te veel schade aan het park veroorzaken. Technische maatregelen om de afwatering te verbeteren moeten problemen in de toekomst tegengaan. In het meest extreme geval worden evenementen in het Valkhofpark voortaan verboden. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak met Godfried Verstegen, directeur van de Valkhofaffaire.

“Het Valkhof is uitstekend geschikt voor evenementen”, zegt Verstegen, “alleen de bodem kan er niet goed tegen.” Al achttien jaar strijkt de Valkhofaffaire neer op het mooiste festivalterrein van de stad: het Valkhofpark. In zeven dagen genieten zo’n 70.000 bezoekers van circa negentig optredens. Met een zeer uiteenlopende en spannende programmering vormt de Affaire een ontmoetingsplek voor echte muziekliefhebbers.

Eén nadeel: 140.000 voeten maken van een verzorgde grasmat al snel een modderpoel. Vooral als het zo regent als tijdens de laatste Vierdaagse. Al vanaf 2000 is Godfried Verstegen in overleg met de gemeente om de afwatering van het terrein te verbeteren. Tot nu toe bleven maatregelen uit. Waarschijnlijk een geldkwestie, volgens Verstegen. De gemeente schat de kosten in op € 30.000 - € 40.000. Uit een onderzoek dat de Affaire heeft laten uitvoeren, blijkt dat het probleem ook voor € 10.000 kan worden opgelost. Dat scheelt nogal. Samen met de andere gebruikers van het park, waaronder de Dag van het Levenslied, wil de Affaire dit onderzoek binnenkort aanbieden aan het college. Ook zijn ze bereid een deel te financieren.

En wat als het niet lukt; als het Valkhof echt verboden terrein wordt voor evenementen? Verstegen ziet dat niet zo snel gebeuren: “In hetzelfde artikel in De Brug staat dat er steeds minder ruimte overblijft voor evenementen. Dan zou het toch raar zijn als ze het gebruik van het Valkhof ook nog verbieden? Waar moet de gemeente anders alle evenementen in het kader van Nijmegen 2000 organiseren?”

Een alternatieve locatie voor de Affaire kan hij niet bedenken. Tussen kerst en nieuwjaar doet de Affaire diverse (overdekte) locaties in Nijmegen aan, onder de noemer ‘De Affaire gaat vreemd’. Maar zoiets is voor de zomereditie ondenkbaar. Verstegen is het eens met de conclusie dat de toplaag van het Valkhof niet geschikt is voor evenementen. Alleen vindt hij het jammer dat het college niet eerst met hem heeft gesproken. Toch vertrouwt hij op een goede afloop. De Valkhof-bezoekers kunnen daarbij helpen door e-mails te sturen naar bijvoorbeeld de gemeente of de Gelderlander.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12