Hoe breng je als popmusicus de tijd door als optredens door de coronamaatregelen zijn weggevallen? Otto van Toorn en Daan van Haren van de Nijmeegse band The Hubschrauber vertellen over de uitdagingen waarvoor ze de afgelopen tien maanden kwamen te staan. Zoals het iedere keer weer uitstellen van hun releaseshow voor hun nieuwe album. "Het gevoel van enthousiasme is door het telkens verplaatsen wel verloren gegaan."

Het zou een feest moeten worden op 20 maart van het vorige jaar. Een uitverkocht Merleyn waar The Hubschrauber hun nieuwe plaat Protector, Distractor het levenslicht zou laten zien. Het liep door de bekende omstandigheden helemaal anders. De show werd keer op keer verplaatst. "Het heeft voor ons wel afgedaan om de release van die plaat te vieren zoals we dat graag zouden willen" zegt Daan. "We deden vorig jaar juli wel een anderhalve meter-optreden in Doornroosje. In die show hebben we ons blije gevoel over het nieuwe album gestopt."

Ik spreek Otto van Toorn, zanger-gitarist, en multi-instrumentalist Daan van Haren van de band over hoe corona het voortbestaan van The Hubschrauber beïnvloedt en hoe ze de crisis doorstaan.

"Toen de pleuris uitbrak, moesten we snel schakelen. Geplande optredens konden niet doorgaan. We vroegen ons af wat we muzikaal wilden gaan doen. Daar gaat een hele tijd overheen" aldus Otto. "Wat zo moeilijk is aan deze pandemie, is dat mensen gaan denken dat wij, muzikanten, wel ontzettend creatief zijn nu we verplicht binnenzitten. Maar zo werkt het niet. Je kunt niet zeggen: ‘nou, schrijf maar eens even nieuwe nummers'."  

The Hubschrauber begon dus met het schrijven van nieuwe liedjes, maar dat ging niet zomaar. Het is moeilijk om de creativiteit te bewaren in een sombere tijd als deze. "Aan het begin van de coronacrisis was onze creativiteit ver te zoeken. We hadden wel meer tijd, maar toch waren we vooral bezig met het verwerken van onze teleurstelling dat alles niet doorging. Het heeft dus wel even geduurd voordat we met iets nieuws aan de slag gingen" vertelt Daan.

"Normaal gesproken wordt je creativiteit aangewakkerd door wat je in het dagelijkse leven meemaakt. Maar tijdens deze pandemie maak je maar heel weinig mee. Wat we vooral niet wilden doen, was een coronalied schrijven. Dat vonden we meteen al gedateerd." Otto voegt daaraan toe dat alles wat over de pandemie gezegd kon worden, al in liedjes was beschreven. "Het was een cliché geworden."

The Hubschrauber in Doornroosje in juli 2020

Toen in juni 2020 (pop)podia voor een beperkt publiek weer open mochten, ging ook The Hubschrauber het podium weer op. Otto is daarover duidelijk: "Wij willen gewoon spelen." Hoe heeft de band die anderhalve meter-show ervaren? "Wij vonden het erg leuk. De muziek van Protector, Distractor leent zich wel voor een show met een zittend publiek, dus dat kwam goed uit. Voor mij was dat optreden een hoogtepunt in 2020" zegt Otto. Normaal gesproken zou een groep als The Hubschrauber niet in de grote zaal van Doornroosje staan. "Dus dat vonden wij wel gaaf" vult Daan aan.

Vanaf 15 februari 2021 zullen er vanuit Fieldlab Evenementen testevenementen plaatsvinden waarbij gecontroleerd meer bezoekers aanwezig zijn. Deze toeschouwers worden vooraf en achteraf getest op corona. Voelt The Hubschrauber ervoor om tijdens zo’n evenement op te treden? Otto is daarover heel stellig: "Als wij daarvoor een uitnodiging krijgen, nemen we die meteen aan." De band gaat heel flexibel om met de steeds wijzigende omstandigheden, zoals bij het verplaatsen van hun releaseshow in Doornroosje/Merleyn. "Zowel zij als wij staan open voor aanpassingen, mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld het spelen van meerdere shows op één dag in de grote zaal, in plaats van eentje op de oorspronkelijke locatie."

Is het optreden via een livestream, zoals vorig jaar op Koningsdag bij Radio Macaroni, een optie voor het komende seizoen? Daan: "Dat is zeker een optie. Daarmee kunnen we ons weer in de kijker spelen, zoals dat zo mooi heet. Misschien al de komende maanden. Door het gebrek aan optredens gaan we ons focussen op online-dingen, zoals de playlists van streamingdiensten als Spotify. Daar valt sowieso veel uit te halen."

Voor organisatoren van festivals is er het Garantiefonds waarop ze een beroep kunnen doen, maar voor individuele artiesten bestaat zo’n regeling (nog) niet. Hebben jullie een beroep kunnen doen op de overheid voor financiële steun? "Als individuele artiest kon ik, net als medebandlid en toetsenist David (Tonnaer, hb) een beroep doen op de Tozo-regeling (de Tijdelijke Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)" zegt Daan. "Als band hebben we wel subsidie-aanvragen ingediend, maar als het om inkomensverlies gaat is het moeilijk om te bepalen wie wel en wie geen financiële steun ontvangt. Want waar trek je de grens tussen professionele en amateurmuzikanten?"

Het overgrote deel van de staatssteun aan de culturele sector gaat naar bepaalde kunstvormen, terwijl de popmuziek bijna wordt vergeten. Heeft The Hubschrauber daar last van? "Voordat corona ons land trof, ging er al relatief weinig geld naar de popmuziek. Door de coronacrisis is dit alleen maar versterkt. Financiële steun aan de popsector is en blijft noodzakelijk" aldus Otto.

Ondanks de onzekerheid richt de evenementensector zich op een nieuw seizoen waarin bijvoorbeeld festivals weer kunnen worden georganiseerd. Maar door de crisis dreigt er veel expertise uit de sector te verdwijnen. "Veel mensen onderschatten hoeveel mensen daarin werkzaam zijn. Die mensen moeten nu noodgedwongen naar ander werk omzien" zegt Otto.

"Mensen denken vaak dat een festival als Lowlands zo maar even uit de grond wordt gestampt, maar zo is het niet. Hoe langer de lockdown duurt, hoe moeilijker het wordt om het vertrouwen in de evenementensector te bewaren en hoe lastiger het ook wordt om deze sector in beweging te houden." Daan: "Onze groeimogelijkheden als band zijn door de coronacrisis erg aangetast." Otto ziet echter ook een positief punt. "Als de crisis voorbij is, zullen eerst de kleinere evenementen opstaan waardoor er weer ruimte ontstaat voor kleinere acts als de onze."

De afgelopen maanden was The Hubschrauber dus bezig met het maken van nieuwe muziek. Daan en Otto komen met een verrassende mededeling: er komt een nieuwe ep aan! Veel willen ze er nog niet over kwijt. "Alle opnamesessies zijn inmiddels afgerond. De opnames moeten nu worden gemixed en gemastered" zegt Otto. Als ik hem vraag of er al een titel voor deze plaat is, antwoordt hij met een brede grijns: "Die houden we nog even geheim."

Wat de heren wel kwijt willen, is dat de nieuwe ep samen met Protector, Distractor wordt gereleaset op 25 juni 2021, als het dan tenminste doorgaat. Hopelijk zijn er dan ook weer mogelijkheden om op te treden. Otto: "Het organiseren van optredens is door alle onzekerheid nog moeilijker dan het normaal gesproken al is. Maar daar zullen we ons de komende maanden toch weer aan moeten wagen. Ik denk dat wij vooral re-actief zullen opereren."

Door het schrijven van nieuw materiaal en het opnemen daarvan heeft The Hubschrauber zelf de regie genomen in deze coronacrisis. Otto: "Op die manier merken we dat we vooruitgaan. Zo houden we ook de moed erin. We willen liever niet te lang bij de teleurstelling stil blijven staan."