In 2020 sloegen de mannen van Shaemless een jaartje over, maar in 2021 staat er eindelijk weer gloednieuwe muziek op de planning. Ook zijn ze voor het eerst bezig met een album. Een nieuwe uitdaging, maar zeker niet een waar de jongens voor uitwijken.

Wie is Shaemless?

Voeg vier studenten met een passie voor kunst, natuur en muziek samen en je krijgt een goed staaltje postpunk muziek. Wat ooit ontstond als basisschoolbandje, groeide uit tot Shaemless: vier Nijmeegse garage punkrockers. De band bestaande uit Tom Brouwers op de gitaar, Cyril Rommens als drummer en frontman Daan Sturm spelen al van kinds af aan samen. Om geld op te halen voor het goede doel, besloten de drie samen muziek te maken. Tijdens de repetities kwamen ze erachter hoe leuk ze het vonden om samen te spelen.  Sindsdien zijn ze onafscheidelijk en ondertussen spelen ze alweer meer dan twaalf jaar samen.

Eén keer per week repeteren ze in hun zogenoemde ‘thuisbasis’: een loods op het stuk grond van Toms opa en oma in Milsbeek dat om werd getoverd tot heuse studio genaamd de Twinsound Studios. Om de band compleet te maken voegde bassist Pepijn Rondo Guasque zich later nog toe et voila, zo ontstond de band; Shaemless.

Wat houdt ze bezig?

Alweer acht jaar geleden, in 2012 verscheen de bands eerste ep Shaemless met enkel zelfgeschreven songs. Destijds plaatsten de jongens hun songs op SoundCloud. Nostalgisch als het kan: de nummers werden ook gebrand op cd’s. De eerste ep die Spotify bereikte was Shaemless II. Vervolgens maakten ook Shaemless III en (je zal het niet raden) nummer IIII hun opkomst op Spotify. Er werd bewust gekozen voor IIII in plaats van IV, dat vonden de jongens nou eenmaal mooier staan. Allen bestaan ze uit een handjevol tracks.

Zoals Tom het zelf zegt: "Live komen we het beste uit de verf." De band stond al in het voorprogramma van Wolfmother en De Dijk, en speelde menig optreden tijdens de Popronde. Ook maakte de band zich op voor de Roos van Nijmegen 2015. Ze gingen door naar de finale en wisten zowel de publieksprijs als de eerste prijs in de wacht te slepen. De mannen staan door het jaar heen regelmatig op het podium. Denk aan zo’n één tot twee keer per maand. Allen zijn ze namelijk ook nog druk bezig met studeren, waardoor de tijd ze ontbreekt. "Na onze studie willen we een tussenjaar nemen om ons op de band te kunnen focussen. We krijgen namelijk nooit echt de kans om het goed aan te pakken", vertelt Tom.

Naast optreden zijn de mannen ook de organisatoren van hun eigen mini festival Schaamteloze Nachten dat plaatsvindt in cultuurcentrum Brebl in Nijmegen. "Het idee is dat we bands uitnodigen die wij zelf tof vinden. Zowel lokaal als uit andere steden. Daarbij waren er ook nog een paar lokale kunstenaars die ter plekke iets maakte", vertelt Tom. De eerste editie was in 2018. De gehele zaal stond vol en er werd flink gezweet. Een succes te noemen dus. Tom: "In juli 2020 zou de tweede editie zijn geweest, maar vanwege corona ging die niet door."

Eerste album

In de eerste week van december 2020 begonnen de jongens met het brainstormen over hun eerste album. Een echte planning hadden ze op voorhand niet. "We klooien in principe een beetje aan, gaan wat repeteren, en daar rollen dan op een gegeven moment nummers uit. Het moet vanzelf gaan", vertelt Cyril. Momenteel zijn ze in de afrondende fase wat betreft het schrijven van de tracks. Vervolgens komt het plannen en het opnemen om de hoek kijken. Een einddatum staat nog niet in het verschiet. "Vanwege corona hebben we niet echt een eindtijd. Er staat geen zomer vol festivals op ons te wachten, al hopen we in 2021 wel weer op het podium te staan. We willen genoeg tijd nemen om het album goed te maken, maar het moet ook weer geen eeuw duren", aldus Tom. Aangezien het de eerste keer is dat de jongens een volledig album uitbrengen, durven ze geen schatting te doen over de releasedatum.

Wat we kunnen verwachten van het album? Een plaat met nog meer eigen stijl. Alle voorgaande ep’s werken daarnaar toe. De sound van de band maakte namelijk veel verandering door de afgelopen jaren. "We blijven onze sound non-stop veranderen. Je hoort dat we alsmaar groeien en dat hoor je vooral terug in onze laatste plaat. Het gaat steeds meer klinken als een eigen sound", vertelt Cyril.

Dit geluid waar ze het over hebben, ontstaat vanuit een natuurlijk proces. "Iedereen heeft een eigen sound. In principe voegen we deze samen zodat er een ‘middensound’ ontstaat. Eentje die we allen niet begrijpen, maar wel onwijs vet vinden. Dit proces is iets wat we gewoon laten gebeuren", vertelt Tom. De band is voor allen een uitlaatklep; eentje waar ze hun gevoel en ideeën in kwijt kunnen. Cyril: "We creëren echt op gevoel. Niet met een bedachte sound erachter."

Shaemless

Toekomst

Als het aan Shaemless ligt, belooft de toekomst veel goeds. Ooit hopen de mannen rond te kunnen komen en te leven van enkel inkomsten uit de band. Dat kan echter niet zonder fanbase. "Dat is iets wat me heel vet lijkt: een diehard fanbase. Dat betekent niet gelijk een heel groot publiek, gewoon een eigen groepje fans", vertelt Tom. Groupies hebben ze nog niet, maar er kwamen wel regelmatig dezelfde mensen op hun shows af. De eerste droom komt in ieder geval wel al uit: een eigen album uitbrengen. "Nu nog hopen dat we op onze vijftigste nog steeds samen spelen. We houden het overigens nu al twaalf jaar vol", lacht Cyril. "Volgens mij hebben we de eerste break-up fase al doorgemaakt en overleefd."