Daar gaan we weer. Met anderhalf miljoen anderen lopen we straks weer een week door een bomvol Nijmegen. Langs de ruim 40 locaties waar meer dan 1100 artiesten zullen optreden, op zoek naar de muzikale pareltjes die de Vierdaagsefeesten te bieden hebben. 3voor12 Gelderland maakt alvast een kleine voorselectie.

1. Blanck Mass

Benieuwd of het Valkhof Festival na zaterdag nog doorgaat: ik zag nog nooit een show van Blanck Mass die aan de decibel-limieten van de Vierdaagsefeesten zou voldoen. Het zijproject van Fuck Buttons-oprichter Benjamin Power maakt hypnotiserende, herhalende elektronica met invloeden van industriële dance. Ruimte voor nuance kent Blanck Mass daarbij nauwelijks, luister maar eens naar die absurde nieuwe single 'House vs. House'. Met dank aan de altijd overweldigende lichtshows wordt dit op papier een euforische afsluiter van de zaterdagavond.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc
Zaterdag 13 juli, 23.30-00.30

2. Love Couple

Vorig jaar één van de aangename verrassingen tijdens de Popronde, nu (opnieuw) gratis te zien in Nijmegen. Destijds schreven we dat Love Couple indruk maakte met haar "meerstemmige grungy rock die door de man-vrouw-combi (of is het de zingende drummer?) een beetje klinkt alsof Bombay Show Pig in Pip Blom een nieuwe zangeres heeft gevonden. Met voor extra speelsheid nog een jaren tachtig keyboardje dat nét vaak genoeg gebruik wordt, en quasi-puberale teksten." Daarvoor loop je graag even langs de Ramblas.

Waar en wanneer?
Ramblas
Zaterdag 13 juli, 21.00-22.00

3. Echo Collective plays 'Amnesiac'

Help, 3voor12 tipt een coverband! Speelde Thom Yorke solo de sterren van de hemel op Down The Rabbit Hole, is het nu de beurt aan een klassiek gezelschap om diens band een instrumentale ode te brengen. Underrated Radiohead-album Amnesiac (2001) wordt integraal gespeeld in de Stevenskerk met onder meer viool, cello, fagot en klarinet. Voor de Radioheadnerds (hoi!) een unieke kans om 'Pulk/Pull Revolving Doors' en 'Hunting Bears' live te horen, want die speelt Radiohead zelf nooit.

Waar en wanneer?
Stevenskerk
Zondag 14 juli, 20.30-21.30
Tickets

4. Haron

We hadden deze pagina ook volledig aan de zondag van het Valkhof Festival kunnen besteden. Wat een weelde! Om 15.00 staat Stuff. al op de Arc, en dan kun je nog bijna 10 uur lang genieten van onder meer Girlpool, Alfa Mist, Black Country New Road en Bo Ningen. Je zou bijna vergeten dat er een kapel staat waar Extrapool vanavond een programma host vol prachtig serene elektronica. Voor fans van Brian Eno en Ryuichi Sakamoto is Amsterdammer Haron Aumaj daar echt een must-see.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Kapel
Zondag 14 juli, 20.15-21.00

5. Black Midi

Dé hype van deze week. Als je graag over drie jaar zegt dat je ze al live had gezien op het Valkhof Festival, is dit het optreden waar je naartoe moet. Als je houdt van een superstrakke superjonge Britse band die supercomplexe tempo-wisselingen superenergiek van het podium laat knallen ook. Probeer maar niet bij te houden hoeveel snares drummer Morgan Simpson per minuut raakt. Of wat zanger Geordie Greep allemaal loopt de brabbelen over het vervuilde water in Flint, Michigan. Of om een uur stil te blijven staan als Black Midi zondagavond de Arc afbreekt.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc
Zondag 14 juli, 21.45-22.30

6. Duckwrth

Nee, natuurlijk staat Kendrick Lamar Duckworth (zo heet ie voluit) niet op het Valkhof Festival. Maar Jared Lee aka Duckwrth is ook geen kleine naam in de hiphopwereld. Met zeven nummers op Spotify die meer dan een miljoen streams hebben staat Club Voerweg dinsdagavond ongetwijfeld ramvol. Wel benieuwd hoe hij 2019 heeft overleefd, want zijn grootste hit gaat over Michael Jackson ("So what do you want to be when you grow up? Michael Jackson!").

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Voerweg

Dinsdag 16 juli, 22.30-23.15

7. The Klittens

De Kaaij is dit jaar wat kleiner van opzet dan in voorgaande jaren. Dat neemt niet weg dat er weer een volle week muziek is geprogrammeerd tijdens de Vierdaagsefeesten. Op woensdagavond staat fuzzy garagerockband The Klittens op het podium. Tip voor liefhebbers van twee-akkoordenliedjes, Canshaker Pi en consorten - drie leden van The Klittens spelen zelfs mee bij Canshaker-zijproject Personal Trainer. Extra tip: kom op tijd, want het loopt doorgaans snel vol onder de Waalbrug.

Waar en wanneer?
De Kaaij
Woensdag 17 juli, 20.00-21.00

8. Julia Jacklin

Twee jaar terug maakte ze nog indruk op Down The Rabbit Hole - ze haalde toen al de top 25 van 3voor12 met slechts één album. Met twee sterke folkrockplaten onder haar arm komt Julia Jacklin nu terug naar de regio Nijmegen. Met verhalende gitaarnummers over stuklopende relaties, ongewenste intimiteiten en reality-tv weet de Australische steeds meer snaren te raken. Aanrader voor liefhebbers van Angel Olsen, Sharon Van Etten en Fiona Apple.

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc
Donderdag 18 juli, 20.00-21.00

9. Machinefabriek & Gareth Davis

Ai ai ai ai: PRECIES tegelijk met Julia Jacklin staat Machinefabriek in de Valkhofkapel. De megaproductieve Rotterdamse geluidskunstenaar is geprogrammeerd door het Deventerse podium Perifeer, en heeft vanavond ook nog basklarinettist Gareth Davis bij zich. De setlist zal vermoedelijk vooral bestaan uit de spookachtige jazz-soundscapes die beiden al samen opnamen (Shroud Lines, GrowerGhost Lanes, Drape), maar voor liefhebbers van Thom Yorke (zelf groot fan van Machinefabriek!) en Tim Hecker is dit sowieso een aanrader. 

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Kapel
Donderdag 18 juli, 20.00-21.00

10. Fontaines D.C.

Op de zevende dag nam men rust, maar niet dit jaar. Met Whispering Sons, Post Animal en Mozes and the Firstborn staan er al drie hartstikke leuke gitaarbands op de vrijdagavond van het Valkhof Festival. En dan komt ook nog Fontaines D.C., de Ierse punkrockhype van 2019. De band die vermoedelijk weinig introductie meer behoeft, maar vooruit: een must-see als je van moshpits en van Idles houdt. Geef toe: dat stukje "my childhood was small" kon jij ook niet verstaan toen je 'Big' voor het eerst hoorde. BUT THEY'RE GONNA BE BIG!

Waar en wanneer?
Valkhof Festival, Arc
Vrijdag 19 juli, 22.30-23.15

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.