DTRH17: Julia Jacklin maakt de snik weer acceptabel

Onderkoelde folkrock maakt indruk in snikhete Fuzzy Lop

De jonge Julia Jacklin brak vorig jaar - vooral in thuisland Australië - voorzichtig door met debuutplaat Don't Let The Kids Win. Een plaat vol melancholische verhalen, van twijfels over een nieuwe liefde ('Hay Plain') tot twijfels of ooit iemand buiten haar eigen familie naar haar optredens komt kijken ('Motherland'). Een snikhete Fuzzy Lop neemt die laatste twijfel alvast weg.

Ze ontkomt niet aan de vergelijking, dus we beginnen er maar mee: Jacklins stem lijkt ontzettend op die van Angel Olsen, die andere populaire indie-folkrocker. Prachtig is dat, hoe ook Jacklin halverwege een woord met een snik omhoog kan schakelen. Maar waar Olsen haar muziek doorspekt met felle uitbarstingen en gitaarsolo's, houdt Julia Jacklin het juist ingetogen. Onderkoeld zingt ze hoe haar vader op Zach Braff lijkt, haar moeder op Catherine Deneuve, en hoe mooi dat zou zijn geweest. 

Dat al die songteksten hier overeind blijven is bewonderenswaardig. Misschien is het een voordeel dat de tent half gevuld is - voor veel mensen is het blijkbaar een te grote overgang na het galmende stampen van My Baby. Geen vergelijking natuurlijk: dit is muziek voor kleine zaaltjes, geen festivalweides, en stiekem meer iets voor de Three op Best Kept Secret dan voor de doorgaans minder aandachtige toeschouwers op Down The Rabbit Hole. En toch: vooraan zingen drie Australische meisjes het refrein van afsluiter 'Pool Party' woordelijk mee. Namens Jacklin hopen we maar dat ze geen familie zijn.

HET MOMENT:
Simpelweg voor de ingetogen The Strokes-cover ('Someday') gaan zou te makkelijk zijn, en vooral te weinig eer doen aan haar eigen nummers. Vandaag heeft nieuwe single 'Eastwick', over de grenzen van reality-tv, even de mooiste tekst van allemaal: "It might make for good TV / the grieving process for all to see / but I don't want my fathers ashes / scattered over strangers couches". Kom maar door met die snik.

Volg Down the Rabbit Hole op de voet met onze livestreamalle video-opnames en het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12