Jellephant is de kroonprins van de Gelderse muziekcult. De oud-winnaar van een 3voor12 Gelderland-award (Beste Album 2016) staat bovendien bekend als een massaproducent van uitstekende vinylproducten, waarmee de lat hoog gelegd wordt. Zo heeft hij onlangs 9 nummers gebundeld die nog op de plank lagen op een nieuwe plaat: Skeletons. Herhaling of een verfrissing? Het knusse Brigant in thuisstad Arnhem was het podium voor de release en vrienden en bekende gezichten uit de scene kwamen hun support tonen.

Herhaling of een verfrissing?

Jelle Haagsma is een natuurlijke verschijning op het podium. Geen geouwehoer, lekker muziek maken. Maar er wordt wel lol gemaakt, de band is namelijk comfortabel met wie zij zijn en wat zij kunnen. Daarmee geven ze vanaf seconde één de indruk dat de Jelle en band groter zijn dan hun reputatie op papier en die is al vrij goed. Als halverwege de tempovolle nummers komen, voelt het allemaal erg vertrouwd voor diegenen die al eens bij een Jellephant & The Phantomsshow is gaan kijken. Verzorgd, interessant en vooruitstrevend.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Het concert

Jellephant & The Phantoms LP release Skeletons
Support The Shady Greys

Vrijdag 11 mei 2018, Brigant in Arnhem

Jellephant & The Phantoms

Dubbele gevoelens

Het is een optreden dat twee gevoelens opwekt. Ten eerste: het oude vertrouwde van Jellephant, dat heerlijk ongrijpbare, wat hij gewoon is ten toon te stellen met zijn The Phantoms. Anderzijds dus lijkt de band als geheel wat uit de schulp te kruipen en bij vlagen te swingen. Dat doen ze goed en met de juiste uitstraling en intensiteit. Een uitmuntend voorbeeld daarvan is nieuwe single en showopener ‘TV’ dat live verrassend klinkt als een frisse versie van Allah Las. ‘Sober’, dat bij aanvang klinkt als een flauwe countryballad, is een ruwe diamant. Een applaus dat de Brigant lang niet heeft gehoord wacht overigens aan het eind van elk nummer. Weinig mensen in de zaal die de tracks van Skeletons niet goedkeuren. Het zijn gewoon prima toevoegingen aan de huidige setlist, waar 'Green Purple Lightwaves', 'Jaywalker' en 'You Wish, Jellyfish' als Gelderse neo-klassiekers ook op pronken.

De instrumentale stukken verdienen het ook om uitgelicht te worden. Waar vele artiesten deze live liever links laten liggen, omarmen Jellephant & The Phantoms deze welkome sfeermakers, het is de specie voor de bakstenen muur die hier vanavond wordt gebouwd. Het rijke oeuvre begint ondertussen nog maar nauwelijks te passen in deze fijne 45 minuten.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Setlist

TV
Diddly Diddly
Snake Attack
Green Purple Lightwaves
Saxophones and Joe
Bright! Bright! Bright!
Rictus
Colossal
All I Need
Instrumental
We’ll Have What The Rabbit’s Having
Sober
You Wish, Jellyfish
Jaywalker
Fungus Palace

Jellephant & The Phantoms

Het oordeel

Een erg steady optreden van Jelle en zijn kameraden. Van begin tot eind goede tracks met een opgewekt publiek tot gevolg. Gelderland kan niet heel lang zonder een nieuwe plaat van Jellephant en zo blijft Jelle Haagsma een parel voor de lokale liefhebbers. Men verwelkomt: ‘Skeletons’, een plaat die dit gevoel alleen maar versterkt. Toch is het hopen dat kroonprinsen Jellephant & The Phantoms uit de shaduw van de heersers van de lokale indie willen treden en een eigen regeerperiode willen aanvangen. Het wordt tijd om de kroon op te zetten. 

Website:
Jellephant & The Phantoms

Facebook:
Jellephant & The Phantoms

Dubbele release show 
Poncho + Jellephant
17 mei, Sugarfactory Amsterdam

Jellephant & The Phantoms

Jellephant & The Phantoms

The Shady Greys

The Shady Greys