Arnhems feestje in afgeladen bovenzaal Luxor Live

Liwet’s Eye albumrelease Takeaway Sun: springplank naar succes

Tekst: Egbert Middelink ,

Anderhalf jaar hard werken resulteert voor de jonge Arnhemse band Liwet’s Eye in een debuutalbum. Kroese Records bracht het album Takeaway Sun op 30 september uit en, zoals het hoort, er volgde een uitverkochte releaseshow in de bovenzaal van Luxor Live. Samen met de Arnhemse vrienden van Mensen Zeggen Dingen en Alaskans maakte Liwet’s Eye een feestje dat doorging tot diep in de nacht.

Het Gelders collectief 'Mensen Zeggen Dingen' trapt de avond af in een nog half gevulde bovenzaal met ‘spoken word’; rap al dan niet met human beatbox en sneldicht. De woordkunstenaars met onder meer Rein Schiphorst, Anne Bosveld en Tim Lenders wisselen elkaar af op het podium. Het zijn woorden over maatschappelijke onderwerpen met een persoonlijke noot die raken. Dat het raakt blijkt wel uit het uitblijven van het bijna normale rumoer van onderling geklets bij voorprogramma’s. Het is stil en iedereen luistert met aandacht.

Een releaseshow hoort toch een feestje te zijn?

Ja, inderdaad. Maar dat wil niet zeggen dat er geen boodschap mag zijn. En trouwens, Alaskans uit Arnhem zorgt dat het publiek echt wel in beweging komt. De scherpe gitaren, de drums en de a-typische basloopjes dragen de vocals van Twan Stoffels. Het levert indierock met een volwassen geluid op.

Bijna een jaar geleden bracht het viertal, ook in de bovenzaal van Luxor Live, haar debuut-ep  uit. Sindsdien is het een beetje stil rond de band. Ze spelen nieuwe nummers, zoals 'Cafe Racers' en 'To Be Here' en sluiten de set af met het nieuwe 'Paul Alexander'. De nieuwe nummers sluiten prima aan op de sfeer van de ep. Laten we hopen dat het nieuwe materiaal ook nieuwe impuls aan de band geeft.

Een goede opwarmer dus op het feestje?

Ja zeker! Liwet’s Eye, met Jitze Miedema op drums, Friso de Swart op gitaar, Arjan Nagel op bas en Sven van Vessem op gitaar en vocals, trapt vanaf het allereerste begin vol gas door. Met het nummer 'Where Did I Wake Up'  springen ze op het podium. Muziek van Liwet’s Eye heeft zo’n typisch springritme waarbij je niet stil kunt blijven staan. Energieke indie met een hoog pop-gehalte, fris klinkende nummers vol sprankeling.

De visuals achter de band zijn bij 'Ukebox Love' in 3D en dus worden er 3D-brillen uitgedeeld. Het publiek springt met z’n allen op en neer dat zelfs de vloer van de bovenzaal beweegt. Als dat geen teken is dat het feestje compleet is. Encore 'See You In A Day' moet het zelfs doen zonder de gitaar van Sven, want die heeft het begeven. Liwet’s Eye neemt met de muziek de zon niet weg, sterker nog het neemt je mee naar het begin van de zomer!