Dag des Oordeels: Diggeth - Kings Of The Underworld

Erik Damen ,

De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van strak zwart vinyl en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van Diggeth - Kings Of The Underworld.

Dat goede traditionele seventies hardrock gemixt met stonermetal en southern (blues)rock niet noodzakelijkerwijs uit de V.S. hoeft te komen bewijst het Achterhoekse gezelschap Diggeth reeds enige jaren. In 2005 zag hun eerste single One More Yesterday het levenslicht, terwijl het debuutalbum 21st Century Nomad uitkwam in 2009. Eind vorig jaar al verscheen Kings Of The Underworld, maar het nieuwe album werd nog niet door ons besproken. Dat maken we nu goed, vanwege de viering van hun 10 jarige bestaan en de presentatie van hun nieuwe video met aansluitend een spetterende liveshow in Brigant aanstaande zaterdag 28 februari.

Diggeth is gezegend met een frontman met een goeie strot; Harald te Grotenhuis. Tevens speelt hij een aardig stukje gitaar. Het drietal bestaat verder uit basgitarist Alco Emaus en drummer Benjamin Kip. Het album werd live opgenomen in hun eigen studio. Qua energie is het er dan ook 'bam' bovenop! Iets wat, zeker bij deze stijl muziek, alles kan maken of breken. In dit geval dus absoluut een geval van maken! De riffs zijn raak, de melodieën rijk en de algehele feel is catchy en energiek, waarbij de luisteraar ook nog bij tijd en wijle rust wordt gegund. Naast sterke hardrock nummers als `Downhill’, `Heart Rocker’ en het titelnummer, weet de band ook gas terug te nemen in (de eerste helft van het nummer) `21 Grams Of Reason’.

Diggeth, beïnvloed door Metallica, AC/DC, Johnny Cash, Lynyrd Skynyrd en Down, noemt hun muziek zelf metal ’n roll. De band mocht al openen voor Michael Schenker, Exodus, Sacred Reich en in 2011 stond Diggeth zelfs als voorprogramma van Slayer en Megadeth in het Klokgebouw in Eindhoven. Met het uitgebalanceerde en uiterst gedegen Kings Of The Underworld kan Diggeth prima de boer op. Eerst Brigant platspelen en hopelijk komen er daarna weer van die unieke kansen. Het zou verdiend zijn!
 
Diggeth speelt zaterdag 28 februari in Brigant in Arnhem.