Coverbands, DJ Danjah, Ronnie Flex en de waterpijplounge

De vrijdag van Huntenpop 2015

Gino van Zolingen ,

Dag 1 van Huntenpop begint ontspannen. Het festivalterrein is ruim en overzichtelijk ingedeeld: er staan vier stages en een grote blokhut met de naam ‘Voute Kroeg’. Naast coverbands staan dance, hiphop en rap op het vrijdagavond-programma.

Huntenpop 14 augustus, Dru Park, Ulft

Er staan deze vrijdag veel coverbands op het programma, zoals Re-Editors, Jamirovibe en Ultimate Guns ‘n Roses. De namen laten niets aan de verbeelding over wat betreft de bands die worden gecoverd. Ze zijn allemaal verbluffend goed. De band Re-Editors verdient een speciale vermelding. Alles klopt aan deze band: de sound, performance en het entertainment-gehalte. Het publiek blijft geboeid kijken naar deze band die de nummers live haast beter neerzet dan Editors zelf. 

DJ Danjah

Naast coveroptredens staan dance, hiphop en rap ook op het vrijdagavond-programma. De Festilife-stage is het podium voor de uit Doetinchem afkomstige DJ Danjah (Daan Mooren). Als de beats in rustig tempo uit de speakers schallen en de visuele beelden van het VJ-duo Snorren & Baarden op de grote schermen synchroon lopen met de muziek, is het wel helder: hier draait een conceptdenker. De uitvoering is samen met MC Noize een kloppend geheel. Onder de noemer Yumm Yumm zet DJ Danjah dit concept in verschillende clubs in Nederland neer. We spreken hem kort na zijn optreden.

Hoe zou jij jouw muziek willen omschrijven?
Danjah: “Ik noem het Urban Eclectic. Dat is een combinatie van black music, dancehall, hiphop, future house en trap. In een set van een uur boor ik verschillende genres aan, opdat het veel mensen kan aanspreken om uiteindelijk een feestje te bouwen.”

Ronnie Flex

De Festilife-stage begint steeds voller te lopen. Veel jong publiek die bij de eerste tonen van Ronnie Flex al volledig los gaan. Het nummer 'Drank & Drugs' dat Ronnie Flex samen met Lil’ Kleine heeft uitgebracht heeft hem in korte tijd naar grote hoogten doen stijgen. Met hun single hebben Lil’ Kleine en Ronnie Flex in rap tempo platina behaald: meer dan 30.000 exemplaren gingen de afgelopen weken over de toonbank. Een zomerhit. 

Het nummer is omstreden vanwege de zin "alle tieners zeggen ja tegen mdma". Het is waarschijnlijk dat al die aandacht, zowel negatief als positief, heeft bijgedragen aan de succesvolle verkoop. De clip van het nummer is inmiddels ook meer dan negen miljoen keer bekeken op YouTube.

Wij spreken Ronnie Flex net na zijn optreden dat hij samen met zijn muzikale bondgenoten Cartier en Dilan heeft gedaan. Met hun bezwete lijven stappen ze van het podium af. Het lijken wel grote energiebollen die zij hebben afgevuurd op het jonge publiek dat uitzinnig reageert.

Je gaat als een speer, is het allemaal nog bij te benen? 
Ronnie: “Inderdaad. Deze maand alleen al doe ik 34 shows. Ik probeer wel gewoon zoveel mogelijk te genieten van het moment. Iemand vertelde mij deze zomer dat ik deze periode moet koesteren en niet langs mij heen moet laten gaan. Maar heel vaak sta ik er niet bij stil hoe mooi het allemaal is. Dat probeer ik nu wel te doen: de momenten opslaan. Er verandert ook veel in korte tijd. Zo zit ik bijvoorbeeld bij AT Bookings van Erwin Jansen, dat jurylid van Idols. Toen ik net bij AT tekende, kende hij mij niet eens. Twee weken geleden zag ik hem toevallig en toen was het van: “Ha Hey Ronnie, Hey!”  

Ik hoor veel muzikaliteit in je muziek. Heb je die van thuis meegekregen? 
Ronnie: “Klopt. Mijn vader is producer en heeft onder andere het eerste album van Sabrina Starke geproduceerd. Zelf maak ik ook beats en speel ik een beetje toetsen. Die muzikaliteit is wel mijn sterke punt. Ik werk veel samen met Boaz van the Beatz, een producer. Voordat ik hem ontmoette, maakte ik vooral r&b en soul. Boaz van the Beatz maakte toen alleen nog maar drukke EDM-beats. Toen we samenkwamen, hebben wij een ‘blend’ gemaakt. Daar komt onze sound vandaan. Zelf ben ik beïnvloed door oude hiphop, oude r&b en de jaren negentig."

Waar stond je vorig jaar?
Ronnie: "Vorig jaar moest ik ergens om 14.00 uur een festival openen. Er stonden vijf mensen vooraan. Ik moest toen zeggen: kom er alsjeblieft bij allemaal. Kom even naar voren alsjeblieft! Dat contrast met nu vind ik wel mooi."

Waterpijplounge

Evenals de muziek is ook het culinair aanbod op Huntenpop divers, zoals je tegenwoordig op ieder groot festival wel mag verwachten. Maar de waterpijplounge L’oriental van de Tunesiër Mejdi Dakhlaoui en de Bulgaar Evgeni Ivanov is toch wel een echte blikvanger. In plaats van tabak worden er dampstenen (steam stones) gebruikt voor de waterpijp.

"Door verwarming van de steentjes komt er een damp vrij die teer- en nicotinevrij is", legt Mejdi ons uit. Festivalgangers zitten gemiddeld een uurtje met vrienden op de kussens aan de waterpijp. Mejdi: “Het gaat om de sfeer en de gezelligheid. Het is leuk om de waterpijp te proberen. Het geeft de bezoekers een vakantiegevoel en het is ook een fijne chill-ruimte voor mensen die even willen uitrusten."