8Bahn Area Festival: Dag 1 8Bahn Area Festival: Dag 1

Kleinschalig dancefestival kent zijn primeur in Ede

, Robin van der Beek, Daisy Bietsch, Tessa-Norah Feenstra en Josette Wolthuis

8Bahn Area Festival: Dag 1

Kleinschalig dancefestival kent zijn primeur in Ede

Robin van der Beek, Daisy Bietsch, Tessa-Norah Feenstra en Josette Wolthuis ,

Het eerste festival 8Bahn Area in Ede barstte op vrijdag los. Verdeeld over vijf stages waren er verschillende dj’s en live-acts om 24/7 op te dansen. Dit alles gehost door de dj’s en organisatie van 8Bahn, NDS, Voyage/Intergalactic FM, Juxtapose en Cassette Collectief.

Met een ruim assortiment aan dancefeesten dit weekend is het lastig kiezen voor de festivalliefhebber. De meeste organisaties mogen zich verblijden met voldoende aanloop van publiek, maar niet alle. Zo pakte 8Bahn Area Festival in Ede op het laatste moment nog uit met een actie om een extra persoon op een ticket toegang te verlenen. Dat is een zeer vriendelijk gebaar naar de bezoekers, maar het is een noodzakelijk kwaad voor de organisatie. De locatie is een voormalig kazerneterrein. Met vijf podia op vrijdag, zeven op zaterdag en één op zondag is er ruimte gecreëerd voor genres als techno, electro, dubstep en jungle. De podia zijn verbonden door een weg met horeca. Er is ook een Pee Cee Hooftstraat met kraampjes. Het ziet er helaas wat karig uit, maar dat lijkt de pret van de kleurrijk geklede festivalgangers niet te drukken.

Aan het begin van de zonnige vrijdag is het nog erg rustig. De vroege vogels hangen rond bij De Blauwe Planeet, waar dj’s draaien voor een grasveldje met een kleurrijk houten bouwwerk, een waterpijptent en lachgasballonnen. Hollywood & Vine springen er nog het meest uit met een vrolijke mix van 80’s nummers met electro- en technobeats. Naarmate de dag vordert, worden de beats ook bij de Intergalactic FM (IFM) stage geleidelijk harder.

Later op de dag verplaatst het publiek zich naar de grotere podia. Bij de IFM-loods speelt I-F onder een plafonddecor van planeten en ruimteschepen op een provisorisch uitziende dj-booth, samengesteld uit twee tegen elkaar staande schooltafels. In de verte lijkt het net of Eric Corton achter de draaitafels staat. I-F (ofwel Ference van der Sluijs) is een electroheld van het eerste uur die met een zee aan ervaring een gevulde set brengt. Deze vinylbaas draait niet altijd strak in de mix, maar compenseert dit met een variëteit aan verschillende geluiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan instrumenten als trommel en bel, wat zijn muziek een zeer aardse sfeer geeft. Hij begint energiek en dansbaar, waarna een rustiger middenstuk volgt. Het is misschien nog te vroeg op de dag om helemaal door te breken, maar bij I-F verveel je je toch niet snel. De electro wordt aangevuld met herkenbaar kazige italo disco. Abba’s Lay All Your Love On Me wordt door het publiek als zoete koek geslikt. Met een mash-up van Charlie’s Spacer Woman en Nummern van Kraftwerk gaan ook de handen in de lucht.

Waar I-F de menigte weet te boeien, loopt de loods langzaam leeg bij het optreden van Loud-E. De disco die door de speakers wordt gepompt is dan ook cheesy as hell. Blijkbaar niet de sound die het overwegend jonge publiek weet te waarderen. 

Het terrein stroomt vol met bezoekers en het festival komt pas echt los wanneer de 8Bahn stage opent met Maarten Mittendorff & Jasper Wolff. Nog steeds in korte broeken gaat het publiek volledig op in de meeslepende technobeats.

Ook Orgue Electronic begint in IFM met een handjevol mensen. Toch zorgt hij meteen voor een grote grijns op het gezicht. Rollende grooves en beats die je dwingen om te bewegen. Van de eerste tot aan de laatste plaat krijgt Brian Chinetti a.k.a. Orgue Electronique de menigte aan het dansen. Dit komt mede door vrolijkheid die hij zelf uitstraalt vanuit de dj-booth, maar vooral door de heerlijke energievolle sound die hij over de mensen laat dwarrelen. Zijn gloednieuwe album Strange Paradise is er een die zeker niet mag ontbreken in je platenkast, maar live komt deze man helemaal tot zijn recht.

Later staat op podium 8Bahn Eduardo de la Calle te spinnen. Zijn mixtechniek is goed, de variatie wat minder. Het eind van zijn set is wel bijzonder spannend want dan trekt Eduardo een blik electronische, buitenaardse geluiden open, waar Marsianen pap van lusten.

Hoewel de meeste acts weinigen bekend voorkomen, gaat het publiek ‘s nachts flink los. Legowelt en Cinnaman zijn de meer bekende namen in het nachtprogramma. De sfeer op het feest is bijzonder goed en met een kleine 3.000 bezoekers kom je telkens dezelfde mensen tegen. Alleen het barpersoneel heeft weinig te doen. De politiecontrole is meer aanwezig, hoewel ze erg coulant zijn met drankvervoer en dagjesmensen die campings bezoeken. Wellicht het meest vermakelijke plekje van het hele festival is naast de pizzabakker te vinden. Het is daar groots gezellig met het kleinste geluidssysteem op het terrein. Er wordt van alles gedraaid met behulp van de iPods van bezoekers, van funk tot techno. 8Bahn zet een gevarieerd programma neer, maar mist net wat ervaring om het tot één geheel te smeden. De lachende gezichten en dansende mensen bewijzen echter dat het goed vertoeven is in de sfeer van 8Bahn Area Festival.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland