De Dag des Oordeels: Leeways – Last Minute

3voor12 gelderland bespreekt nieuwe releases van acts die spelen op Gesel XL

Kirsten Verstraten ,

Aan de vooravond van Gesel XL bespreekt 3voor12 gelderland nieuwe releases van acts die acte de présence geven tijdens het Gelderse Popweekend. De Arnhemse reggaeband Leeways presenteert op Gesel XL zijn ep Last Minute. Recensente Kirsten Verstraten geeft hier alvast haar oordeel.

Ik voel me al twee dagen niet zo happy als ik Last Minute van Leeways opzet. Had ik dat maar eerder gedaan. Als de muziek van dit vijftal uit mijn speakers golft, voel ik me meteen een stuk beter. Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht en ik kan niet stil blijven zitten. Super als muziek dit effect op je heeft.

De muziek van Leeways is energiek, funky en vrolijk. De boodschap: geniet van het leven en zie het positief in. Ook als er tegenslagen zijn. Dit klinkt niet alleen door in de uptempo nummers, maar ook in de ballad over opkrabbelen na een gebroken hart (Conclusions).

Opvallend zijn de sterke tempowisselingen, bijvoorbeeld in Take A Picture. Spannend om te luisteren. Het trekt steeds weer je aandacht.

De stemmen van Siggydam en Benjamin T passen goed bij elkaar. Geen van de vocalisten overheerst. Ieder lid heeft zijn specialiteit en krijgt de ruimte in solo's, maar Leeways speelt ook echt samen. Dit is mede te danken aan de opnamekwaliteit. Zelfs een leek kan horen dat deze ep goed is opgenomen en afgemixt.

Doorgaans hindert het me als Nederlandse reggaebands met een Jamaicaans accent zingen. Maar bij Leeways stoort mij dat niet zo. Het draagt juist bij aan het zomerse gevoel dat Last Minute oproept.

Zelfs na vier keer achter elkaar luisteren, druk ik gewoon weer een vijfde keer op de play-knop.

Wil je zelf je oordeel vellen? Leeways viert de release van de ep met een optreden tijdens Gesel XL, op 24 februari in Willemeen te Arnhem om 00:00 uur.