De Dag des Oordeels: Heidevolk – Batavi

3voor12 gelderland bespreekt nieuwe releases van acts die spelen op Gesel XL

Eelco van Eldijk ,

Aan de vooravond van Gesel XL bespreekt 3voor12 gelderland nieuwe releases van acts die acte de présence geven tijdens het Gelderse Popweekend. Heidevolk presenteert tijdens Gesel XL zijn nieuwe album Batavi. Eelco van Eldijk laat hier alvast zijn licht schijnen over deze release.

Gelderland is niet alleen in het bezit van een aantal in het oog springende rockers, maar ook aan de metalen zijde wordt er stevig aan de weg getimmerd. Heidevolk is veruit koploper waar het deze koers betreft. Het vierde volwaardige album van deze pagan-folk-metalen-broeders doet wat minder folkloristisch aan dan zijn voorgangers en is daarom wat directer in het gehoor springend.

Kenmerkend zijn nog steeds de dubbele cleane vocalen (en teksten in het Nederlandsch!) die een zekere strijdlust oproepen. Gezamenlijk trekken de stemmen goed op met het muzikaal gebodene. Stuwende metal met melodieuze arrangementen, zonder al te veel poespas. Soms erg degelijk en mogelijk clichématig, anderzijds wel vakkundig, strak en aanstekelijk.

Als Normaal niet geëvolueerd zou zijn tot een flauwe hoempaband maar richting stevige hardrockers met dito teksten, had het best kunnen klinken in de trant van Heidevolk. Dat dit vóór Heidevolk spreekt moge duidelijk zijn.

Hoewel de nummers een enigszins akelig nationalistisch gevoel oproepen vallen er genoeg kwinkslagen te ontdekken bij Heidevolk (men coverde niet voor niets ooit Normaal’s flauwekul- annex Gelders volksstamper Vulgaris Magistralis op hun Wodan Heerst ep). Zodat de enge griebels gemakkelijk teniet kunnen worden gedaan. Met Heidevolk’s Batavi is het feest en lekker hoofden schudden. Hef de pul en brul mee!

De releaseparty of, zoals ze het zelf noemen, het straalschijfontketenfeest van Batavi vindt plaats tijdens Gesel XL in Luxor Live op 25 februari om 20:30 uur. Batavi ligt op 2 maart in de winkels maar is tijdens het concert al verkrijgbaar!