Polderpop: een afwisselend programma met veel talent Polderpop: een afwisselend programma met veel talent

Leeways en The Jacks weten zomerse sfeer optimaal te benutten

, Michael Weijers

Polderpop: een afwisselend programma met veel talent

Leeways en The Jacks weten zomerse sfeer optimaal te benutten

Michael Weijers ,

Het kleinschalige festival Polderpop in Leuth werd dit jaar al voor de 23e keer georganiseerd. Het zomerse weer vormde afgelopen zondag een mooi decor voor een festival voor jong, oud én hond. Het diverse programma, met veel talentvolle bands op het affiche, was daarop een welkome aanvulling.

In het gras, genietend van de warme zomerzon, kletst het aanwezige publiek elkaar bij over hun vakantie en dergelijke. Erg veel aandacht voor de eerste band op het hoofdpodium is er nog niet. Dat is op zich jammer, want A Liquid Landscape blijkt een fantastische band te zijn. Dromerig en psychedelisch met enkele hardere uitspattingen, retestrak en vooral gezegend met een ijzersterke zanger. A Liquid Landscape is een band die in een of ander donker zaaltje misschien wel meer indruk zou maken, maar voor Polderpop een perfecte band is voor op de achtergrond.

Van dromerigheid is bij Kinkobra, de volgende band op het hoofdpodium, absoluut geen sprake. Zij vervangen De Geweldigheid op het programma en doen dat niet geheel onverdienstelijk. Met hun catchy commerciële rock is Kinkobra langzaamaan aan het doorbreken. Dit is overduidelijk een band met de nodige ervaring: de muzikanten spelen strak en weten precies hoe ze het publiek moeten bespelen. De zang is goed, maar staat soms aan de zachte kant afgesteld. Net als de eentonigheid in het optreden sluipt, duwt de band het gaspedaal flink in. Van de aankondiging van de frontman dat het tijd is om te rock’n’rollen is niets gelogen. Een welkome afwisseling die de tweede helft van de set aanhoudt.

Bij The Jacks is het op het gezellig opgezette festivalterrein op zijn drukst. Deze drie dames en heer zetten dan ook met gemak een van de beste shows van de dag neer. Ze spelen simpele doch zeer doeltreffende rock-’n-roll waarbij goed is gekeken naar de grote bands uit de jaren ’70 en ’80. De covers van onder andere AC/DC en Led Zeppelin versterken dit gevoel. De cover van Madonna is dan weer een onverwachte, maar leuke keuze: hij wordt zeer goed en overtuigend uitgevoerd. De mooie ballad vlak voor het einde van de set zorgt er voor dat het niet te eentonig wordt. Alle bandleden leveren een goede performance af, waarin vooral het sterke gitaarspel en de goede zang opvallen.

Net nu iedereen op deze mooie en relaxte zondag is wakker geschud, sukkelt Firetrip iedereen weer in slaap. Ondanks het feit dat het prima muzikanten zijn, weten ze de aandacht niet vast te houden. De zweverige popliedjes waarbij de band zo nu en dan het tempo even opschroeft, zitten goed in elkaar maar lijken niet weggelegd voor Polderpop. Wellicht zit er ook te weinig variatie in het optreden. Zou het komen doordat de honger is toegeslagen bij het inmiddels weer kleiner geworden publiek? Wie zal het zeggen; het blijkt in ieder geval wel dat deze band beter eerder op de dag had kunnen spelen.

Aan LEFT de taak om de aandacht weer op het podium te vestigen. Dit lukt deels. LEFT is een van de bekendere namen op het programma. De band heeft zich de voorbije jaren al bewezen op grote podia en middels diverse videoclips. Met hun commerciële rock speelt de band redelijk op safe, maar het gebruik van samples zorgt voor een leuke toevoeging, en is een meerwaarde. LEFT laat zien en horen een professionele en prima festivalband te zijn die normaal de voetjes wel van de vloer zal krijgen. Vandaag is de sfeer op het festival daar echter niet naar. De single All Or Nothing is overigens echt een hit in de dop.

Leeways is Arnhems reggaetrots en misschien zelfs wel een van de talentvolste lokale bands van het moment. Vol passie en energie slingeren ze de uiterst dansbare songs van het podium af. De bezoekers zijn al snel overtuigd. Leeways beschikt over twee energieke zangers die elkaar goed aanvullen. Waarom ze alles in het Engels communiceren is een raadsel, maar dit heeft ook wel weer een bepaalde charme. De bezoekers, die door de presentator gelukkig allemaal naar voren zijn gehaald, dansen er lustig op los. De uitstekende band (ieder bandlid krijgt aan het einde nog even een moment om zijn kunsten te vertonen) biedt door de variatie van rock, funk en r&b bovendien voldoende afwisseling. Leeways is een waardige afsluiter die perfect aansluit bij het zomerse gevoel dat vandaag heerste op Polderpop.

Daarmee hebben we een afwisselend, maar vooral talentvol programma gezien. De Polderpoporganisatie bewijst wederom een neusje te hebben voor talent. Een aantal van deze bands gaat het zeker nog ver schoppen. Het goede geluid op het hoofdpodium is ten slotte zeker een vermelding waard.
 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland