Give it Dub: van zweterige hiphop tot massale sitdown

Dubstep groeit vanavond weer iets verder uit haar jasje

Tekst: Maarten Bevers / Foto's: Henny van Roomen ,

Give it Dub wist een spannende line-up neer te zetten in een uitverkocht Doornroosje. Wisselende acts zijn zoekend naar het juiste geluid. Uiteindelijk kreeg het publiek wat ze wilde en kwam aan haar trekken.

Dubstep groeit vanavond weer iets verder uit haar jasje

DBS zorgt samen met Beevee voor een goede opwarmer. Van obscure sounds naar rauwe dubs van o.a. Skream. De vaste Give it Dub crew, bestaande uit DBS, BeeVee, Spange Batta en mc Brown Sugar, groeit steeds meer in performance.

D1 uit London komt op en staat als een huis. Deze brede kale man draait met vinyl en heeft hier duidelijk ervaring mee. Hij heeft kwalitatief hoogwaardige producties op zijn naam staan en brengt sinds 2005 platen uit op labels als Tempa en Dub Police.
Tijdens zijn set is hij zoekend en probeert het publiek mee te krijgen met nummers die in Engeland vast en zeker werken, zoals Katy On A Mission van Katy B. Een aaneenschakeling van breakbeat, garage, grime en trance-dubstep geeft te weinig voeding tot dansen. De zaal gaat in vlagen met hem mee, maar niet overtuigend. Het mist een stuwende opbouw. Technisch zit het goed in elkaar. Solide mixen met vinyl waarbij hij regelmatig met een korte behendige backspin een brug slaat naar de 'drop' van de volgende track. Erg goed zijn de reacties op Slang Like This van True Tiger ft. P Money.

Na de laatst plaat van D1 is het publiek blij de herkenbare stem van Akwasi te horen. Samen met Hayzee starten zij met Wind It Up van Mark Pritchard & Om'Mas Keith. De jonge producer Hayzee uit de Bijlmer kennen we van de vette clip bij Press Start. Hierbij zet hij zijn 8- bit sound ook visueel neer. Dit geluid is wat hij o.a. deze avond brengt. Zijn set is een mix van dubstep, booty, hiphop, hyperdub, grime & rave. Het zaalgeluid tijdens het optreden van Hayzee en Akwasi is wisselend. Verschillende nummers komen niet helemaal uit de verf en klinken vlak. Misschien ligt het aan de wens van Akwasi om zijn stem hard te horen t.o.v. het geluid van de dj. Hayzee en Akwasi zijn bekend van de hiphop formatie Zwart Licht. Hier worden verschillende tracks van opgevoerd. Bij Dubtrip V.I.P. ontstaat een prettige zweterige hiphop-sfeer. Bezoekers hangen op en rond de dj-tafel, zonder het optreden te storen. Er heerst een gemoedelijke sfeer bij zowel de artiesten als de organisatie. Een erg goede boeking die prima uitpakt bij het publiek.

Doctor P. doet wat van hem verwacht wordt. Vanaf de eerste 'drop' ontstaat een moshpit, een typisch Nederlands gebruik bij dubstep. De toon is gezet voor de rest van de nacht. Doctor P. draait zijn herkenbare, bijna statisch geladen synths, bekend van het label Circus. Afgewisseld met drum & bass heeft hij hiermee een dolle apenkooi ontketend. Eindigend in een massale sitdown geeft Doctor P het publiek waarvoor ze kwamen.

De muzikale weg die Give it Dub in zal slaan is moeilijk te voorspellen. Gaan ze voor de grote diversiteit die dubstep te bieden heeft of houden ze vast aan wat tot nu toe succesvol blijkt? De volgende editie gaat een jubileum worden. Ook de tweede zaal van Roosje zal dan open gaan. Weer een volgende stap in de opmars van het genre dat in alle kanten uit haar jasje groeit.