Okieson: de soundtrack van André Kuipers

Omdat mooie muziek prachtig is.

Tekst: Luc van Gemert / Foto's: Hans Cras ,

Warme muziek, creatieve geluidseffecten en de grootste bassist ooit: Okieson bracht het allemaal naar Merleyn. Het komt misschien door de naam van de zaal dat het een magische avond werd. Door de Amerikaanse country noir-sound zul je het in eerste instantie niet verwachten, maar ze zijn afkomstig uit Nederland. Nijmegen, om precies te zijn, waar ze een betoverend optreden wisten te geven op woensdag 21 december 2011.

Omdat mooie muziek prachtig is.

Zodra ik de zaal in loop, wordt de eerste noot gespeeld. Het warme geluid van een akoestische gitaar galmt door de zaal. Ik loop wat verder naar voren om beter te kunnen zien en het valt me op dat er veel verschillende gitaren op het podium klaar staan. Na het eerste nummer wordt er ook meteen een andere gepakt. De sfeer is gemaakt, het optreden kan beginnen. "Goedenavond, wij zijn de soundtrack van André Kuipers", klinkt er door het steeds voller lopende Merleyn.

Ze beginnen met rustige nummers waar iedereen stil van wordt. Na de nummers duurt het zelfs een paar seconden voordat er applaus komt. Okieson heeft het publiek in haar greep en laat niet meer los. Stuk voor stuk prachtig met een geweldige opbouw in de setlist. De nummers worden steeds iets harder en sneller, maar vooral intenser. Een intensiteit die is af te lezen aan de bandleden, want ze gaan zichtbaar helemaal op in de muziek. Het is prachtig om te zien, het heeft iets weg van een violiste die moet huilen van haar eigen muziek, vol emotie.

Na ongeveer een half uur spelen ze Cupboard Full Of Things en er valt me een blauw lampje bij de gitarist op. Het bleek een 'E-bow' te zijn: een apparaatje dat gitaarsnaren op een andere manier laat trillen door een magnetisch veld uit te zenden. Het zorgt er voor dat de gitaar bijna als een viool klinkt. De bezoekers kijken verbaasd in het rond omdat vrijwel niemand het geluid kan plaatsen, maar het is wel genieten. Het verdere verloop van de avond is ook prachtig, er komt nog een bijzonder geluidseffect voorbij als de drummer een schaal met een knikker pakt. Door het heel zachtjes heen en weer te bewegen, zorgt dit voor een wat ‘schavend’ geluid.

Het optreden is na anderhalf uur afgelopen, maar heel Merleyn vindt van niet! Een toegift is wel op zijn plaats. Met een glimlach op het gezicht stapt de band weer het podium op om ons nog twee nummers lang kippenvel te bezorgen. De naam van de zaal draagt bij aan het optreden: het was namelijk een magische avond.

Okieson, bedankt!