Eigenwijs jatwerk in halve finale Gesel van Gelderland Eigenwijs jatwerk in halve finale Gesel van Gelderland

Goede copycats winnen van originele maar matige uitvoeringen

, Tekst: Bas Bevers / Foto's: archief 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen

Eigenwijs jatwerk in halve finale Gesel van Gelderland

Goede copycats winnen van originele maar matige uitvoeringen

Tekst: Bas Bevers / Foto's: archief 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ,

Het oude spreekwoord 'Beter goed gejat dan slecht bedacht' toont maar weer eens zijn waarheidsgehalte in de eerste halve van de Gesel van Gelderland. Matige uitvoeringen van emo-metal en stadionrock moeten het afleggen tegen muzikale citaten en een kloon van de Red Hot Chili Peppers uit het begin van de jaren ’90.

Goede copycats winnen van originele maar matige uitvoeringen

De eerste halve finale van de Gesel van Gelderland vond vorige week plaats in Merleyn. Het recept mag vertrouwd zijn. Van de winnaars van acht lokale bandcompetities kan er maar één naar de finale van PopNL en proberen Gelderland trots te maken. Vorig jaar was deze eer besteed aan The Cohens. Vanavond strijden het Rashness, Ashes of Many, Proper Outfit en Cool Ice Crush Killers voor een plek in de finale.
In tegenstelling tot wat de bandnaam doet denken heeft Rashness geen haast. De winnaar van Rheje Rockt begint met een intro dat aan Dire Straits doet denken. Tijdens het langzame en rustige begin betreden de leden een voor een het podium en nemen zelfs dan rustig de tijd om goed verzorgde stadionrock te spelen.
De nummers zitten goed in elkaar. Tempowisselingen en solo’s zijn bijna perfect getimed. Het is eng hoe makkelijk het allemaal gaat. Maar ondanks de hoge kwaliteit van een smetteloze en foutloze show is dat juist een minpunt. Het is allemaal heel erg gelikt en gezapig. Er is weinig originaliteit te bespeuren. Zelfs de sprankelende glimlachen lijken gemaakt. Verder alleen lovende woorden van de jury en mijzelf over het enthousiasme van Rashness. Maar voor mij is dat net niet genoeg.
Aan welke muziek denk je bij de naam Ashes of Many? Wie hier metal zegt, heeft het bij het rechte eind. De winnaar van de Soospopprijs Zevenaar doet er echter een flinke scheut emo bij in de vorm van emotievolle zang, gesteund door heftige rifjes. Echter, de rifjes lijken allemaal heel erg op elkaar. Het lijkt wel alsof ze een liedje vijf keer over doen. Het is weliswaar een stevig potje maar het inspireert niet. Het is niet eens leuk of vermakelijk om naar te kijken. Daarbij komt ook nog dat de zanger niet echt kan zingen of kan grunten. Het komt heel geforceerd over. Hij kan wel heel goed hoge kreten slaan maar daar kunnen ze net zo goed een papegaai voor inhuren. Maar een papegaai kan dan weer niet zingen. De jury prijst wel de vette groove van Ashes of Many.
Proper Outfit doen zijn naam alle eer aan want het vijftal ziet er inderdaad proper uit. Hoewel de microfonen niet aan willen gaan, laat de winnaar van Orkaan van het Oosten Groenlo gelijk op niet-muzikale wijze zien dat zij een eigenwijze band zijn. Het publiek mag meeklappen op het geïmproviseerde “Meneer de geluidstechnicus, mag mijn microfoon alsjeblieft aan?”. Muzikaal gaat het eigenwijs verder. Wat zeker goed is, is de samenzang en de stijgende lijn in veel liedjes. Proper Outfit weet wel hoe je naar een climax moet toe werken. Ook mag de dj-ane wat mij betreft meer doen dan alleen een paar opgenomen stukken tekst opstarten.
De jury uit zijn lof over de muzikale citaten, maar het is wel heel makkelijk om een liedje te maken op basis van een Beatles-rifje.
De band die qua naam het minst aanspreekt vanavond is Cool Ice Crush Killers, de winnaar van de Parel van de Betuwe. Ik heb een theorie dat bands met een goede naam slechte muziek maken. Die theorie gaat nu weer op. Ondanks de matige naam is dit de beste band van de avond. Wat zij doen is eigenlijk al minimaal 15 jaar oud, maar het klinkt nog steeds lekker. De band met de gekke kapsels lijkt verdacht veel op de oude Red Hot Chili Peppers. Het is lekker funky en ook de jury ontgaat de power en de strakheid niet. De zanger kan net als Antony Kiedis niet echt zingen en niet echt rappen maar wel behoorlijk snel in het ritme praten. Zelfs de gitarist doet met zijn bekkentrekkerij denken aan Flea. Het deert niet. De flow zit er goed in en de gitaarpartijen tegen het einde maken indruk. Dit is jatwerk van het hoogste niveau.
Op 26 september is in Tiel in de Twentitoe de tweede halve finale. Dan zullen Liquid Snow, Bandito, Rizzen en Without A Trace uitmaken wie naar de finale gaat. Daarin zullen zij het sowieso moeten opnemen tegen (trommelgeroffel).... Proper Outfit en Cool Ice Crush Killers. Gefeliciteerd, jongens en meisjes, en succes in de finale!
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland