Nijmegen Rock City kent op 5 juni grote kick-off in Merleyn

“We geven weer wat er in Nijmegen op rockgebied gebeurt”

Tekst: Klaas-Jan Gräfe ,

De vers gedrukte Nijmegen Rock City shirts worden meer en meer onderdeel van het straatbeeld van Nijmegen. En er staat ons nog veel meer te wachten. De initiatiefnemers lopen over van enthousiasme en ideeën. Op 5 juni begint het met een grote kick-off in Merleyn. Daarna moet het balletje blijven rollen.

“We geven weer wat er in Nijmegen op rockgebied gebeurt”

Er ontstaat een sfeer van ‘ons kent ons’ die je ook tegenkomt bij motorrijders, zeilers en buschauffeurs. Je krijgt de neiging om iedereen die erbij hoort, op straat te groeten. En de kans dat je er eentje tegenkomt, wordt steeds groter. We hebben het over mensen die een Nijmegen Rock City shirt dragen.  
Vrijdag 17 april werden de shirts voor het eerst overhandigd aan de mensen die er een besteld hadden. Spontaan een shirtje kopen zat er niet in, alle beschikbare honderd exemplaren waren al uitverkocht. Wat is dat toch, dat Nijmegen Rock City? En waarom zijn mensen er zo enthousiast over? Wat kunnen we allemaal verwachten? We vragen het aan Jord Jansen en Mike Nicolaassen, de initiatiefnemers van NRC. 
“We hebben alleen een vorm gegeven aan een gevoel dat er heerste. We merkten overal dat rockmuziek in Nijmegen leeft: er komen steeds meer goede bands en steeds meer mensen vinden het tof wat er gebeurt. Wij hebben er alleen maar het label Rock City opgeplakt. Een vergaarbak van vieze muziek. Eerst wilden we voor de gein een paar shirtjes maken voor vrienden. Omdat de vraag behoorlijk groot was, hebben we 50 shirts besteld. Binnen een dag waren er 32 besteld, waarna we het aantal tot 100 hebben verhoogd. En die waren binnen twee weken uitverkocht.” 
De shirts zijn slechts het begin, de jongens zitten vol plannen. Als een waterval ratelen ze aan één stuk door over hun ideeën, steeds met een grote smile op hun gezicht: “NRC kan helpen als promotiemiddel voor Nijmeegse rockbands. Iedereen moet zich trots kunnen voelen, niet alleen een beperkt groepje bekenden. Wij gaan geen bands goedkeuren met onze eigen smaak, we geven weer wat er allemaal in Nijmegen gebeurt. In het hele land moet het gevoel ontstaan dat het met de kwaliteit wel goed zit als het uit Nijmegen komt. In Eindhoven heeft dat enorm goed gewerkt! Iedereen mag ook meedoen en met plannen komen. We willen absoluut geen elitair groepje worden en bandjes gaan uitsluiten. Iedereen mag zich NRC voelen en daarmee naar buiten treden. Maar we willen wel kwaliteit hebben. Echt beginnende bandjes hebben bij Stichting PAN een goed platform. Wel willen we een goede balans hebben in soorten rock.” 
Hoewel alles nog in de kinderschoenen staat, kunnen we nog veel verwachten. De heren krijgen van alle kanten steun toegezegd en iedereen wil graag meewerken om het initiatief tot een succes te maken. “We willen regelmatig concerten organiseren met een aantal Nijmeegse bands, maar ook uitwisselingen organiseren met andere steden. Dat kan bijvoorbeeld prima in de NDRGRND, PluPub of Merleyn. Ook willen we dit jaar twee festivals neerzetten, het hangt nog van de planning af of die binnen of buiten zullen plaatsvinden. Ook kan je rockbands akoestisch laten spelen in bijvoorbeeld de Blaauwe Hand. En als mensen zelf een plan hebben, kunnen ze dat altijd met ons bespreken. Het moet geen overkill worden, we willen het een beetje exclusief houden. We hebben zelfs het idee om als afsluiter van het eerste jaar een verzamel cd uit te brengen met muziek uit de Nijmeegse rockscene.” 
De naam Eindhoven is al even gevallen. Ook daar was tot voor kort het motto Rock City van kracht. Hadden jullie niet iets anders kunnen bedenken? Jord en Mike zijn daar resoluut in: “Nee! Waarom zou je iets anders verzinnen als dit de lading dekt? Daar draait het toch in de rock-’n-roll om? Vooral niet te moeilijk doen. ‘You call it a cliché, I rather call it classic’.” Ruim een week na het interview viel bij 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen een envelop in de bus met twee T-shirts en een stapel stickers, met daarop een variant op het Eindhoven Rock City logo, met daarop de tekst ‘Rock City is dead’. Hoewel Mike me met trouwe hondenogen heeft gegarandeerd dat het NRC-headquarters hier niets mee te maken heeft, ben ik er nog steeds niet uit of dit vanuit Nijmegen of uit Eindhoven komt. De heren zeggen liever uit te gaan van de eigen kracht dan anderen aan te vallen: “Je kunt beter voor je eigen team juichen dan het andere team uitjoelen. Het heeft geen zin een andere stad of een andere muzieksoort zwart te maken.” 
De shirt-presentatie was maar een kleine start. Op 5 juni volgt in Merleyn een grote kick-off van Nijmegen Rock City. Barbarella, Navarone en Black Bottle Riot zullen dan de planken betreden. Dan moet NRC zich definitief op de kaart zetten. Daarna is het zaak om het balletje te laten rollen. Met vele vrijwilligers, zonder moeilijk te doen. Uiteindelijk gaat het om de liefde voor de rockmuziek. Of zoals Jord het zegt: “We willen toch allemaal gewoon luisteren naar gitaarmuziek waarbij je bier kunt drinken en ‘tieten’ kunt roepen?”