Guerilla-marketing sluipt het Arnhemse popcircuit binnen

Eerste try-out voor de tweede editie van het 'popart' festival 008 met Stuurbaard Bakkebaard

Tekst & foto's: Bernard Bodt ,

Onlangs vond de eerste try-out plaats voor de tweede editie van het 'popart' festival 008. Door de organisatie was daarvoor uitgenodigd in café Barok de Eindhovense formatie Stuurbaard Bakkebaard en de kunstenaar Mama Bart. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen deed verslag en sprak aansluitend Frederik Rombach van Festival 008.

Eerste try-out voor de tweede editie van het 'popart' festival 008 met Stuurbaard Bakkebaard

Stuurbaard Bakkebaard heeft zojuist de opnames afgerond voor hun cd die begin februari 2009 moet uitkomen. Het optreden in Barok is tevens het eerste optreden met hun nieuwste aanwinst: turntable-artiest Arjen. "Het is inderdaad een beetje raar om opeens met vier man op het podium te staan na ruim tien jaar als een trio door het leven te zijn gegaan," aldus drummer Marc.

En eigenlijk is Barok ook wat te klein voor een viermansformatie. Het podium strekt zich uit over bijna de halve kroeg. Als er iemand naar het toilet gaat, moet de bassist bijna zijn buik inhouden. Maar het past natuurlijk wel uitstekend bij de muziek die ze spelen. Stuurbaard Bakkebaard mengt chansons, blues maar vooral ook Tom Waits door hun volstrekt eigen Bakkebaard-sound. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de standaard rockinstrumenten als gitaar, drums en bas. Maar er wordt veelvuldig teruggegrepen op onorthodoxe instrumenten als een megafoon, een vuilnisvat of een accordeon. En de nieuwe man is zeker een aanwinst voor de band.

De set bestaat uit een mengelmoes van oude en nieuwe nummers. "Ja de nieuwe nummers gingen nog wat stroef. Maar we hebben gelukkig nog tot februari voordat we op tour gaan!"
De muziek wordt voorzien van filmpjes gemaakt door Mama Bart. "Het ligt in de bedoeling om deze samenwerking nader vorm te geven zodat er tijdens het festival in juli iets moois te bewonderen en te beluisteren is," aldus Mama Bart.

Na afloop spreekt 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen ook nog even met Frederik Rombach. Een van de sturende krachten achter het festival.

Wat vind je zelf van de eerste editie van het festival 008?
"Artistiek was het een prima start van het festival. Van de achttien bands die speelden, hebben tien bands een samenwerking met een kunstenaar tot stand weten te brengen. Een aantal verbanden zijn ook na het festival doorgelopen. En een aantal verbanden hebben uitgemond in opmerkelijke publicaties zoals het verhaal van Andy, de hoornblazer, in de Music Maker. Verder was de sfeer zeer ontspannen. Het ging erom dat we twee werelden (muziek en kunst) bij elkaar probeerden te brengen. En daar zijn we in geslaagd."

Hoe staat het met de plannen voor 2009?
"We gaan komend jaar wat meer inzetten op het samenwerkingsverband. Het gaat niet om de kunst of de muziek alleen. Het samenwerkingsverband moet centraal staan. Daarvoor starten we in het voorjaar met de Guerilla-campagne. Op diverse plekken in Arnhem willen we maandelijks kleinschalige performances neerzetten waarbij de kunstenaar en de muzikant(en) hun samenwerking gestalte gaan geven. De nadruk zal verder ook komen te liggen op het publiekstoegankelijk maken van het geheel. Tijdens de eerste editie was de afstand tussen de kunst, de muziek en het publiek te groot. We willen het publiek er zo veel mogelijk bij betrekken. Verder lag afgelopen festival de nadruk op traditionele rockbands. Komend jaar willen we toch wat meer richting alternatieve bands gaan. Stuurbaard Bakkebaard is daar een prima voorbeeld van. De start van de Guerilla-campagne zal in waarschijnlijk in maart in Luxor Live zijn. Verder willen we uitproberen of het samenwerkingsverband een onderdeel kan gaan worden van bijvoorbeeld de tour van een band."

Vindt het festival weer op dezelfde locatie plaats?
"We zijn momenteel met de gemeente Arnhem in gesprek of bijvoorbeeld het voormalige Coberco-terrein te gebruiken is voor het festival. Ook zullen de afterparty’s op het festivalterrein zelf gaan plaatsvinden."

Is de datum al bekend?
"We willen het festival in het weekend van 4/5 juli laten plaatsvinden. We onderzoeken nog wat het handigst is; op vrijdag en zaterdag, of op zaterdag en zondag."