De Affaire - Veel talent op Nijmeegs podium De Affaire - Veel talent op Nijmeegs podium

Variërende programmering van Stichting PAN

, Tekst: Martin Visser / Foto's: Bernard Bodt,

De Affaire - Veel talent op Nijmeegs podium

Variërende programmering van Stichting PAN

Tekst: Martin Visser / Foto's: Bernard Bodt, ,

De Hennes LatinStage is normaal gesproken de plek voor exotische bands uit verre oorden. Gisteren behoorde het podium voor één middag toe aan een vijftal lokale bands: Biarritz Boys, De Staat, Nirika, Brat Pack en Another Messiah. Aanvankelijk hoorden we nog steeds vrolijke en zomerse klanken, maar die werden al snel wat grimmiger.

Variërende programmering van Stichting PAN

De eerste band op het Nijmeegs poppodium is een beetje een verrassing. Waar velen Another Messiah hadden verwacht, verschijnt opeens de zomerse surf van de Biarritz Boys ter tonele. Met aansluitende kleding en danspasjes weten zij deze dag zomers en vrolijk te openen. Hierdoor ontstaat de juiste sfeer voor deze muziek. Een groot gemis is echter wel dat de band nog niet blijkt te beschikken over een zanger. Hierdoor is het lastig voor de band om de aandacht een half uur lang vast te houden. Het is overigens nog vrij rustig vooraan het podium. Het publiek blijft om redenen die de lezer vast wel kan raden liever in het gras zitten of liggen.

Alweer een halfuur later bestijgt De Staat het podium. Zij hebben al in een aantal podia in Nijmegen en omgeving hun talenten laten horen. Stoner rock met veel humor is wat de klok slaat bij deze band. De koehoorn die een van de bandleden als een maniak bespeelt moge daar wel getuige van zijn. Ook de heupbewegingen en nonchalante uitstraling van de zanger/gitarist sluiten goed aan bij wat een band in dit genre nodig heeft. De band heeft goed gekeken naar een band als Queens of the Stone Age. Vooral voor de liefhebbers is deze band sterk aan te raden.

Nirika staat voor het eerst sinds lange tijd weer op een podium. De band verwierf naam met hun progressieve muziek, die gekenmerkt werd door langzaam opgebouwde nummers en riffs. De tijd die ze nodig hadden voor het herstel van een van de bandleden, heeft de band ook gebruikt om te werken aan nieuw materiaal. Vandaag is dan ook geen enkel oud nummer te horen. Het nieuwe werk is veel compacter en is wat makkelijker te behappen. De nummers hebben nog steeds een mooie opbouw en verrassende wendingen. Dat maakt het misschien iets minder spannend, maar wel geschikter voor een groter publiek. Zanger Bas imponeert met zijn stem. Dit eerste optreden is hopelijk een opmaat voor de terugkomst van Nirika.

Aansluitend op dit podium de lokale punk helden van Bratpack. Hun muziek is energiek als altijd en de zanger lijkt nog beter bij stem te zijn als normaal. Waar het normaal bij deze band een bonk energie is voor het podium, is dat nu zo goed als afwezig. Een aantal ouders maakt foto’s en hier en daar waagt iemand een danspasje. Gelukkig houdt dit de band niet tegen om er een strakke punk show van te maken. Ook leuk is de vermelding van een nieuw album waar aan gewerkt wordt.

Als laatste deze dag op het Nijmeegs poppodium de progressieve death/doom metal van Another Messiah. Uniek aan deze band is de hobo die in een flink aantal nummers door de zanger wordt ingezet. Dit pakt niet altijd even goed uit, met name doordat het lastig blijkt om dit instrument goed uit te versterken. Op een aantal momenten voegt het echter een dramatisch tintje toe aan de muziek. Ook de uitstraling van de band is in orde, door de manier waarop de muzikanten de teksten meeschreeuwen. Vooral de tragere, meer traditionelere doom metal nummers komen goed tot hun recht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland