De Affaire - Combinatie van jazz, folk en rock gedijt goed op Habana aan de Waal De Affaire - Combinatie van jazz, folk en rock gedijt goed op Habana aan de Waal

Bite the Gnatze mooie opener jazzpodium

, Tekst: Paul van Dijk / Foto's: Björn Berings,

De Affaire - Combinatie van jazz, folk en rock gedijt goed op Habana aan de Waal

Bite the Gnatze mooie opener jazzpodium

Tekst: Paul van Dijk / Foto's: Björn Berings, ,

Aan de andere kant van de Waal is dit jaar een podium voor jazz. Het duurt net iets langer om er te komen, maar dan heb je ook een prachtige locatie. Bite the Gnatze was de eerste band die er speelde en deed dat met experimentele, doch goed in het gehoor liggende folkjazz.

Bite the Gnatze mooie opener jazzpodium

Terwijl de cabareteske klanken van ‘diva’ Sven Ratzke uit de tent stromen verzorgt Bite the Gnatze even verderop de aftrap van het jazzpodium op het Waalstrand Habana. Bite the Gnatze brengt jazz met experimenteerdrift die het geheel toch niet doet ontsporen. Integendeel, ondanks de keur aan richtingen die hun jazz uitgaat (folk, rock) en de verscheidenheid aan instrumenten (violen, trombone, banjo) doet dit alles geen pijn aan de oren, het is zeer luisterbare muziek die haar diversheid tot een klinkend geheel weet om te vormen. De muziek kabbelt daarbij voort zonder aan spanning in te boeten, om vervolgens weer op gecontroleerde wijze in wilder vaarwater terecht te komen. Een mooie opener van het jazzpodium en een traktatie voor het publiek dat zich in het waalzand genesteld heeft. Dit is een optreden dat aangeeft dat ook jazz op de Affaire een plaats kan veroveren. Daarmee is het jammer dat dit podium met één optreden per dag al vol geprogrammeerd is. Het Habana waalstrand is een prachtige locatie die veel toevoegt aan het festivalgevoel van de Affaire, een plaats waar de lichtere muziek – misschien zelfs tot aan klassiek – meer dan prima gedijen kan. Bite the Gnatze, met de skyline van Nijmegen op de achtergrond en de voetjes in het zand, doet verlangen naar meer. Daarmee zou het prachtig zijn als er volgend jaar meerdere optredens per dag aan deze kant van de waal plaats zouden vinden en Habana nog meer een integraal Affaire-onderdeel wordt.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland