De Affaire - Bescheiden bruiloftsfeestje bij Nadara Gypsy Wedding Band De Affaire - Bescheiden bruiloftsfeestje bij Nadara Gypsy Wedding Band

Totaalervaring van feestelijkheid lukt maar even

, Paul van Dijk,

De Affaire - Bescheiden bruiloftsfeestje bij Nadara Gypsy Wedding Band

Totaalervaring van feestelijkheid lukt maar even

Paul van Dijk, ,

Met een kater naar de kerk en vervolgens een bruiloftsfeestje crashen. Niet iets wat men tegenwoordig nog vaak doet, maar gisteren kon het in het Waalpark. De Nadara Gypsy Wedding Band speelde daar een uitputtende set van maar liefst twee uur.

Totaalervaring van feestelijkheid lukt maar even

Uit een ver Transsylvanisch dorp met onuitsprekelijke naam komt de Nadara Gypsy Wedding Band, een gemêleerd gezelschap van Oost-Europese folkmuzikanten. Deze band, die ook daadwerkelijk een boel huwelijken met hun sfeervolle roma-muziek opluistert, kwam tot stand toen de Franse Alexandra (accordeoniste en zangeres van de band) op huifkartochten (!) door Oost-Europa contact zocht met lokale, voornamelijk Roemeense muzikanten. Zo vormde zich een band waarin accordeon, viool, contrabas en gitaar hun plaats vinden. De band verwierf vooral bekendheid met hun uitgebreide optreden in de door muziek en cultuur van de Roma geïnspireerde film Transylvania van Toni Gatlif. Hun muziek is daarin niet alleen de achtergrond voor vreugde, maar ook voor het diepe verdriet van de hoofdpersoon, die zichzelf in de opzwepende ritmes uit wanhoop flessen op haar hoofd kapot slaat. De emotie die tijdens de film in de muziek van de Nadara Gypsy Wedding Band gevonden kan worden komt in het Waalpark echter minder goed over. In het helle Hollandse licht en hoog boven het publiek blijft het bij poppetjes kijken en heel voorzichtig aan de muziek snuffelen in plaats van meegesleurd worden door de emoties die in hun muziek verscholen zit. Daarmee lijkt het toch dat NGWB meer geschikt is als feestband voor bruiloften. Tussen de uitzinnig ronddansende bruiloftsgasten, op een vreugdevol chaotisch feest. Als een in traditionele kledij gestoken danser en danseres het podium op komen sieren met een woest-sensuele danspartij komt de band dan ook meer tot zijn recht. Niet om stilletjes naar te kijken, maar als een totaalervaring van feestelijkheid.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland