3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht.

COVERFOTO + TERUGBLIK

Coverfoto: Gojira
Fotograaf: Hans Buitink
Waar: Into The Grave
Datum: vrijdag 10 augustus 2018


Redacteur Merijn Siben over Gojira:
"Visuals van donder en bliksem, verdwaalde zielen in het bos en hallucinante kleuruitspattingen ontbreken niet. En belangrijker nog, het geluid is naadloos ingemetseld dankzij hun vaste geluidsman. Het is dit volledige plaatje dat laat zien dat Gojira die sterrenstatus verdiend." 
Lees hier volledige artikel

Wat brachten de zomermaanden juni, juli en augustus ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Afgelopen maanden stonden uiteraard in het teken van de vele festivals die onze provincie rijk is.

3VOOR12/Friesland deed verslag van: Here Comes The Summer, Bevrijdingsfestival, Oerol, MadNes, Welcome to The Village, Into The Grave en Psy-Fi

 

UITGELICHT

ALLE HENS AAN DEK

Op vrijdag 7 september vindt de tweede editie van Alle Hens aan Dek plaats als onderdeel van de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Je kan je melden om 17.45 uur op het Marktplein in het centrum van de elfstedenstad. Zonder maar een cent te betalen kun je kijken en luisteren naar: Sweetgodanimals, Kieff, Venus Tropicaux, Charlie and the Lesbians, Korfbal, Pip Blom en The Cool Quest.

Organisator Gert Jan de Beer: “Die nieuwe setting leek een uitdaging van jewelste, maar aan de tekentafel hebben we een terrein geschetst dat het resultaat van vorig jaar nog wel eens kan overtreffen! Er komen bands die hun sporen in het club-, poppodium en festivalcircuit al dik verdiend hebben. Door de samenwerking met Jaap van der Velde, die vele contacten in de muziekwereld heeft, halen we wederom kwalitatief hoogwaardige bands uit het alternatieve circuit naar Dokkum.”

FRIGGIN' IN THE RIGGIN' FESTIVAL

Zaterdag 22 september kun je in je agenda blokken voor de tweede editie Friggin' In The Riggin' Festival. Met de versterkers op 10 worden voor de laatste keer de decibellen Schaaf City Theater ingeslingerd, alvorens de deuren van dit Leeuwarder monument definitief gesloten worden.

In ieder geval staan de deuren tijdens het festival van 13.30 uur tot middernacht wagenwijd open voor de liefhebber van punk, garage, stoner en andere aanverwante genres. Wie kun je allemaal verwachten?
Te beginnen met Oh! Gunquit uit London. Verder bestaat de line-up uit Jonah Gold and His Silver Apples uit Bonn (die wegens groot succes weer naar Leeuwarden komen), The Sketchers, del-Toros, Rebel Radio, Legendary Jerks, Bigsby’s Rocketeers, Emote, Captain Disco, Seewolf en The Pretty Boys. Als speciale gast komt Dikke Dennis de boel entertainen. Kaarten haal je in de voorverkoop voor 17,50 euro en aan de kassa betaal je 20 euro. 
 

Greidhoek' Festival

Op zaterdag 22 september vindt er in het pittoreske Wommels, naast het lokale zwembad, weer een editie plaats van het eigenzinnige Greidhoek' Festival. Met mascotte Bob Ross in de aanslag, een altijd scherpe muzikale line-up en bijzonder leuk vertier is dit een verborgen pareltje in de serie festivals die Friesland rijk is.

Pak de bus, de auto of de fiets en kom eens kijken bij dit festival waarvan de poorten om 16.00 uur open gaan. Voor kinderen jonger dan 13 en als je Bob heet is de toegang gratis. In de voorverkoop betaal je 12 euro en aan de deur 15 euro. Wie heeft Bob Ross dan richting Wommels weten te halen voor het festijn? Welnu, deze muzikale acts schildert hij zonder enige moeite op het canvas: Lucky Fonz III, Knarsetand, Leafs, Canshaker Pi, Fuz, The Amp, The Hoochies, Mosken, Greidebern en de winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân 2018: Lester Blackfield.