Na een reeks bands en een aanhoudende regenbui staat Into the Grave, doorweekt en wel, te wachten op de headliner van vanavond. De buienradar voorspelde geen onweer, maar die heeft duidelijk geen rekening gehouden met de Fransozen van Gojira. Want Gojira heeft het geflikt om een van de grootste metalbands van het moment te worden. Niet door catchy refreintjes en behapbare songstructuren maar door een pakket van adembenemende visuals, eigenzinnige nummers en overdonderende liveshows. Deze vurige combinatie brengt hen als headliner naar Into the Grave, klaar om de stromende regen met woest gedonder aan te vullen.

Een vulkaanuitbarsting completeert de achtergrond wanneer gitarist Christian Andreu, bassist Jean-Michel Labadie en de gebroeders Duplantier (Joe, frontman/gitarist en Mario, drummer) het podium op klimmen. Gojira draait al vanaf het prille begin in diezelfde bezetting en het is te merken. Want album na album wint de band aan terrein en delen ze een zichtbare chemie met elkaar. Only Pain biedt een hevige aftrap, die wordt vervolgd door het toepasselijk getitelde The Heaviest Matter Of The Universe.

Twee typische Gojira nummers te herkennen aan een mix van prog en death metal gebracht met muurdikke grooves, eigenzinnige gitaareffecten en dreigende passages. Met het beenharde Stranded en allesverwoestende Flying Whales is de toon definitief gezet. Het publiek komt in beweging met een wall of death, terwijl er opblaasbare walvissen over de massa heen surfen. Wanneer zowel nieuweling Silvera als ouder werk in de vorm van Backbone op veel bijval kan rekenen, is het dan ook duidelijk Gojira komt, ziet en moeiteloos overwint.

Boven deze barrage aan metal staat de band, ontspannen en goed op elkaar ingespeeld. Duplantier maakt wat bescheiden praatjes tussendoor, voelt zich vereerd op Into the Grave te staan en roept op tot een moshpit hier en daar. Naast deze podiumpresentatie gepaard met nummers met een kop en een staart, draait het bij Gojira om het totaalplaatje.

'Het is dit volledige plaatje dat laat zien dat Gojira die sterrenstatus verdiend'

Visuals van donder en bliksem, verdwaalde zielen in het bos en hallucinante kleuruitspattingen ontbreken niet. En belangrijker nog, het geluid is naadloos ingemetseld dankzij hun vaste geluidsman. Het is dit volledige plaatje dat laat zien dat Gojira die sterrenstatus verdiend. Aan het einde van de show druipen de bezoekers af, doorweekt en al. Maar toch eveneens, in die stromende regen, verwarmt door het vuur dat Gojira deed oplaaien.

GEZIEN

Gojira
Into The Grave, Leeuwarden
vrijdag 10 augustus 2018