3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze column is het woord aan 3VOOR12/Friesland (eind)redacteur Chiel Schilder. Naast deze vrijwillige functie is hij actief als gitarist bij de band Zoet en studeerde hij deze zomer af aan de Academie voor Popcultuur. 

 

Hoe Friesland mijn muzikale leven veranderde
Vijf jaar geleden had ik veel vooroordelen over Friesland. Ik dacht bijvoorbeeld dat de Friezen heel star zouden zijn, dat ik in een conversatie nauwelijks zou wegkomen met het Nederlands en dat de enige muziek uit de provincie afkomstig was van Twarres of De Kast. Inmiddels weet ik beter. Als Noord-Hollander ging integreren in Friesland mij gemakkelijker af dan verwacht.

Toen ik als 16-jarige jongen nog in Schagen op de middelbare school zat, startte ik een bandproject dat uiteindelijk mijn leven zou veranderen. We waren een stelletje snotneuzen, maar voelden ons al echte rockers en vooral ontzettend stoer. De droom ontstond om echt wat te gaan bereiken met het maken van muziek.

 

Met de band smokkelden, zeurden en werkten wij onszelf op steeds betere plekken om te spelen. De bruine cafeetjes werden al snel vervangen voor poppodia en kleine lokale feestdagen werden landelijke festivals. We waren te gast bij grote radiostations zoals NPO Radio 2 en Veronica, speelden door heel het land en brachten uiteindelijk zelfs een eigen album uit op vinyl. In een notendop klinkt het allemaal erg leuk, maar naarmate de jaren verstreken werden de belangen groter, de discussies achter de schermen heviger en raakte helaas de muzikale verbinding kwijt. In 2016 kapten we ermee. Ik moet zeggen; dat gaat niet in de koude kleren zitten.Als muzikant en schrijver van eigen muziek wil je nu eenmaal iets bereiken. Je hebt een doel en of dat nu een grote of een kleine is, dat maakt niet uit. Wat volgens mij wel veel uitmaakt is in welke scene je jouw heil zoekt. Achteraf bleek de mijne er één van vriendjespolitiek, kontenlikkers, misgunning en eindeloos veel arrogantie te zijn. Ik heb daar nooit aan kunnen wennen. Sterker nog, ik heb inmiddels afgezworen nooit meer mee te willen doen aan de nepheid van de popindustrie.

Precies daarom ging integreren in Friesland, en in het bijzonder de Friese popcultuur, mij zo goed af. In tegenstelling tot de Randstad, waar mijn voormalige band voornamelijk optrad, ontbreekt de nepheid hier voor een groot deel. Friese muzikanten spelen gewoon veel vaker wat ze zelf oprecht mooi, vet of uitdagend vinden. Ongeacht of ze daarbij toevallig met trends meegaan. Ik ben daardoor in Friesland veel meer specialisten tegen het lijf gelopen, die zich nauwelijks laten beïnvloeden door de ‘trendsettende’ Randstad. En al helemaal niet door figuren die een air hebben alsof ze je muzikale meerdere voorstellen. Ik leerde hier dat muziek maken niet gaat over ‘de beste willen zijn’, maar vooral over het inspelen op emoties, vermaak en verbinding. Ik weet niet of het echt bestaat, maar ik denk dat die bewustwording te danken is aan Friese nuchterheid.

Terugblik

Wat bracht de maand augustus ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. Meteen in het eerste weekend van september staat het mooi Into The Great Wide Open op ons programma. Met interviews, kunst en een vlog van Bente Hout vullen we het dossier. Popronde Leeuwarden beleefde een zeer geslaagde editie en we lezen alles over de ambities van Torrential.

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt fotograaf Hans Buitink in de agenda en geeft je een tweetal tips.

Tip 1 | Soen + Madder Mortem + Vulture Industries | Neushoorn | Leeuwarden | vrijdag 6 oktober

Dat Neushoorn en het vrijwel volledige metal-spectrum elkaar inmiddels gevonden hebben, mag geen nieuws meer zijn. Grote namen hebben het podium al beklommen en ook dit seizoen staan de eerste namen alweer op de affiches. Vrijdag 6 oktober is het de beurt aan onder meer Soen. Het geesteskind van Martin Lopez (ex-Amon Amarth maar vooral ex-Opeth) brengt hun progressieve geluid naar de Grote Zaal en gezien de kritieken een niet te missen avond voor de liefhebbers van het hardere genre.

Tip 2 | Baldrs Draumar Release Fest | Iduna | Drachten | zaterdag 7 oktober

Friese folkmetal, en dat akoestisch. Baldrs Draumar doet het gewoon en organiseert een bijpassend feest in Poppdodium Iduna. Stonden ze niet heel lang geleden nog in het voorprogramma van Carach Angren, nu krijgt het publiek een andere kant van de verhalenvertellers te zien. Wat kan je verwachten? Onder andere een middeleeuwse markt en een Barbaarse Bohurt. Wil je weten wat het is en hoe Baldrs Draumar akoestisch klinkt? Op naar Drachten!