De heren van Torrential mogen nog maar een goed jaar samen een band vormen, maar inmiddels heeft dit viertal uit Wolvega al grote delen van Noord-Nederland onveilig gemaakt met hun genadeloze post-metal. Onervaren zijn ze in elk geval niet; Gitarist Stijn van Gestel speelde eerder in Between Oceans, Drummer Cristiaan Visser speelt ook in Diss Nie Okay en Bas Modderman en Michiel Mozer kennen we van Cosmute, afgelopen jaar nog finalist in de Kleine prijs van Fryslân. Komende maand brengen ze hun debuut-ep uit, dus sprak Wybren Nauta hen over deze ep, hun afgelopen jaar en de plannen voor de toekomst.

Hoewel ze nu al een tijdje met z’n vieren spelen, is de band niet op die manier begonnen, vertelt Cris: “Stijn en ik hebben elkaar in juni van 2016 ontmoet in het jongerencentrum van Wolvega, de Mix. Hij speelde daar met zijn eerdere band Between Oceans en via de drummer van die band hoorde ik dat Stijn wel eens wat bruters zou willen maken. Ik was in die tijd bandloos en nadat we elkaar nog een keer tegenkwamen raakten we aan de praat en besloten we een keer te gaan jammen. Dat klikte zo goed dat we meteen nummers zijn gaan schrijven en hebben we best snel zo’n vijf nummers gemaakt. Daarna besloten we om een volledige band te gaan vormen.” Michiel kende hij vervolgens weer van voorgaande bands. Aanvankelijk nam Michiel zowel de zang als de bas voor zijn rekening, maar al snel bleek dat het veel beter was om een aparte bassist te hebben zodat er meer vrijheid gecreëerd met betrekking tot de invulling van de zang. Hiervoor ronselde hij Bas, waar hij ook in Cosmute al mee samenwerkte. Met z’n vieren hadden ze meteen een klik en nadat ze in een paar weken de nummers erin gestampt hadden, namen ze begin dit jaar hun eerste demo Dysphoria op.

Dit nummer komt ook op de komende ep te staan. “In eerste instantie hebben we het nummer opgenomen als een rauwe demo”, vertelt Stijn, “zodat ze in elk geval iets hebben om naar te luisteren als mensen geïnteresseerd zijn in onze muziek. Je wilt ook niet de zoveelste band zijn die wil dat iedereen ze komt checken, maar dan geen muziek online heeft staan. Je moet op z’n minst een nummer hebben waarmee je de toon neerzet.” De uiteindelijke opnames en productie van de nummers voert de band verder helemaal zelf uit. Zowel Stijn als Bas hadden beiden ervaring met het opnemen van nummers, dus daar hadden ze alle vertrouwen in. “Alleen de drums hebben we in een echte studio opgenomen. We vonden het erg belangrijk dat de basis, wat in negen van de tien gevallen de drums is, gewoon heel strak klinkt. Daarvoor konden we terecht bij Double Impact, dezelfde studio waar bijvoorbeeld Manu Armata zijn nummers opneemt.”

Maar daar houdt het qua controle nog niet op voor de mannen. Zowel Bas als Stijn spelen op Mozer gitaren, het merk van Michiel Mozer. Zo vertelt Michiel zelf: “Als band zoek je naar een bepaalde sound en daar hebben we gitaren op gemaakt en aangepast. Vanuit mijn bedrijf ontwikkel en produceerde ik al mijn eigen gitaarmodellen. Binnen die modellen zijn we dan op zoek gegaan naar wat daar het beste bij past. We kunnen dus onze gitaren helemaal customizen op het geluid waar we naar op zoek zijn.” In eerste instantie zien ze Torrential vooral als een liveband en kiezen ze zelf vooral voor een dynamische en gedefinieerde sound, waar ze in de opnames van de ep rekening mee gehouden hebben. “Er moet een bepaalde emotie en puurheid in de muziek zitten. Dat we verder al die techniek en effecten niet nodig hebben om het vet te laten klinken. Anders loop je het risico dat het op plaat fantastisch klinkt, maar dat we het live niet waar kunnen maken. Dat willen we in elk geval voorkomen.”

'Als we waarschijnlijk volgend jaar met een volledig album komen, zullen we daarmee weer grootser uitpakken dan we het nu met de ep doen'

Qua geluid kan je als hardcoreband nog veel verschillende kanten op. Als voornaamste inspiratiebronnen lijken ze echter wel duidelijk in de progressieve hoek te zitten met bands als Converge en Poison The Well. “We zijn vooral door dat type bands beïnvloed in de zin dat we ook graag het randje opzoeken. Het maakt ons niet zoveel uit wat de luisteraar wil horen. Het speelt ergens wel mee natuurlijk, maar we bepalen vooral onderling hoe ons totaalgeluid moet klinken. Dat echt rauwe ruimtelijke geluid, wat je bij veel mixes van Steve Albini hoort, zijn we bijvoorbeeld erg nieuwsgierig naar om mee te experimenteren.” De teksten van Torrential bevatten geen politieke statements, maar hebben eerder een persoonlijke benadering. “De teksten zijn allemaal wel gebaseerd op eigen ervaringen. Het gaat bijvoorbeeld over ergernissen, dingen waar ik bang voor ben of tegenslagen waar ik probeer een goede weg in te vinden. In die zin zijn de teksten misschien niet heel typisch hardcore, maar juist veel meer eigen. Ze moeten net als de muziek wel echt zijn, daarom schrijf ik de teksten en zing ik ze ook zelf.”

In de eerste maanden na het uitbrengen van hun demo hebben ze niet alleen in de kleinere zalen in het Noorden gespeeld, maar ook al in een Asteriks, Vera en Neushoorn. Zo was de laatste show die ze speelden tijdens Simplon Up. “Daar waren we meteen headliner en dat is toch wel een beetje raar, want je weet niet direct hoeveel mensen erop afkomen, maar ook toen was de show goed ontvangen. Daarnaast begin je ook steeds meer bekende gezichten te zien, dus zijn er ook al mensen die geen concert willen missen. Dat is best wel bijzonder in zo’n korte periode en geeft juist extra motivatie. Verder maakt het ons ook niet veel uit of we nou voor twee of voor honderd man staan te spelen. We gaan er gewoon voor met volle intensiteit en waarschijnlijk is ook daarom het balletje vrij snel gaan rollen na de eerste shows.”

Na deze shows heeft de band nog een kleine tour door Nederland gepland in navolging van de release van de ep. Ook de toekomstplannen lijken al redelijk in de maak: “Als we waarschijnlijk volgend jaar met een volledig album komen, zullen we daarmee weer grootser uitpakken dan we het nu met de ep doen. We zijn allemaal ambitieus en willen gewoon zoveel mogelijk shows spelen. Een van onze volgende prioriteiten in de toekomst is bijvoorbeeld met z’n allen een busje vol laden en een kleine tour door Duitsland maken. Maar eerst gaan we onze ep uitbrengen en daar richten we ons zoveel mogelijk op. Dat moet echt de eerste kennismaking worden met hopelijk heel Nederland.”

In oktober komt de ep Torrential uit. Bekijk hieronder alvast een teaser.