3VOOR12/Friesland is een platform voor en door muziekliefhebbers en volgt zo uitgebreid mogelijk de ontwikkelingen op muzikaal gebied in de provincie Friesland. Deze rubriek blikt terug op de hoogtepunten van de voorgaande maand en kijkt vooruit naar wat er komen gaat voor de komende maand met tips, concertagenda en worden speciale evenementen in Friesland uitgelicht. Daarnaast wordt eveneens het woord gegeven aan een redactielid, fotograaf of gastschrijver in de column 'Eerst even dit...'.

Eerst even dit...

Elke maand is in deze rubriek ruimte voor een redactielid, fotograaf of iemand uit de Friese muziekscene om te schrijven over wat hem of haar bezighoudt, boeit of misschien wel dwars zit. In deze eerste column is het woord aan Marije Heida. In augustus 2016 nam zij de functie van co-hoofdredacteur over van Bente Hout. De functie vulde ze een jaar lang in samen met Theo van der Veer, maar is sinds augustus volledig verantwoordelijk als hoofdredacteur voor het platform. Naast deze vrijwillige functie werkt ze als hoofdanalist voor een commercieel laboratorium voor darmonderzoek te Leeuwarden.

"Wie luistert er nou vrijwillig naar Céline Dion?"
Ik werk vrijwillig voor 3VOOR12/Friesland. Sommige mensen vragen aan mij hoeveel uur ik in het platform steek. “Geen idee”, antwoord ik dan meestal, “maar wel veel.” Een aantal vindt dat onbegrijpelijk. Zoveel tijd steken in iets waar je niet voor betaald krijgt, terwijl ik gewoon een zeer fijne, gevarieerde en vooral betaalde baan heb als hoofdanalist van een laboratorium voor darmonderzoek. Tsja, het gaat gewoon zo. Ik begrijp ook wel eens iets niet. Waarom ga je vrijwillig drie weken kamperen in een tent, waarom luister je naar Céline Dion, waarom koop je een veel te duur huis in een nieuwbouwwijk? Dat zijn zaken die ik oprecht niet begrijp, namelijk. Maar goed, ik zal een poging wagen antwoord te geven op de vraag die mij dus regelmatig gesteld wordt. Waarom steek je zoveel uren in vrijwilligerswerk?

Ik ben hoofdredacteur van het platform. Sinds kort solo, maar een jaar lang heb ik samen met mijn 3VOOR12/Friesland vriend Theo van der Veer het forum gerund. Hoppa, daar heb je reden nummer 1 al. Sinds ik bij 3VOOR12/Friesland werk heb ik zo ontzettend veel leuke, lieve, gekke, getalenteerde mensen leren kennen en heb oprecht vrienden gemaakt. 

 

Theo en ik hebben in een jaar heel veel koppen koffie en Chai thee verorberd tijdens werkbesprekingen op onze ‘kantoren’ in Neushoorn Café en Eetcafé Het Leven. Die besprekingen eindigden vaak in gesprekken over de dagelijkse beslommeringen in ons leven. Niet alleen binnen het team heb ik vrienden gemaakt. Ook zijn er muzikanten, programmeurs of andere mensen die zich bewegen binnen de muziekscene in Friesland die ik goed heb leren kennen en waarvan ik sommigen tot mijn vriendenclub reken. Dat is toch onbetaalbaar?

Werken voor 3VOOR12/Friesland maakt mij blij. Ik geniet intens als we met een team knetterhard gewerkt hebben aan een festivaldossier en we elkaar in een appgroep complimenten geven en trots zijn op het product. Daar krijg ik ongelooflijk veel energie van. Net als jong talent dat zich kan ontwikkelen binnen het forum. Het team bestaat uit mensen met een voorliefde voor muziek, schrijven en/of fotograferen. Een enkeling wil ook echt carrière maken in deze branche. Als ik kan bijdragen aan de ontwikkeling van een individu op zowel hobby- als professioneel niveau dan geeft mij dat heel veel voldoening. Ik steek daar graag tijd en energie in. Het trotse gevoel dat ik ervaar nadat 3VOOR12 Landelijk expliciet vraagt naar een bijdrage van een fotograaf uit de Frieslandvijver tijdens een groot festival, is wederom onbetaalbaar.

Vrijwillig. Ach ja, de één gaat een sjaal breien in haar vrije tijd, de ander sleutelt maanden aan een oude motor en weer een ander verbouwd zijn huis eigenhandig. Ik dus niet. Ik schrijf, ik bedenk, ik creëer, ik stuur aan, ik ontmoet creatieve en vooral muzikale mensen, ik maak de Dokkumer Bries (laten we het maar even zo noemen) van dichtbij mee, ik heb een nieuw poppodium uit de grond zien stampen, ik kom op festivals of ga naar optredens waar ik anders niet heen zou gaan en ga zo maar door. Dit is oprecht de leukste hobby van mijn leven.

Marije Heida
4 september 2017, Leeuwarden

Terugblik

Wat bracht de maand augustus ons op muziekgebied in de provincie Friesland? 3VOOR12/Friesland kijkt terug op de meest opvallende, bijzondere en noemenswaardige artikelen of dossiers. De Friese hoofdstad kleurde van een weekend Into The Grave-zwart naar vijf dagen kleurig Psy-Fi. Ondertussen vloog BlackboxRed richting Reykjavik voor twee optredens en schreef daarover in een dagboek aangevuld met prachtige plaatjes van het IJslandse landschap. Nee hoor... totaal niet jaloersmakend.

Uitgelicht

Wat staat er allemaal op het programma in de maand september voor het team van 3VOOR12/Friesland? Uiteraard proberen we zoveel mogelijk evenementen in de provincie mee te pakken om daar verslag van te doen in woord en/of beeld. Dit zijn de evenementen voor deze maand waar je 3VOOR12/Friesland zeker kan vinden:

 

Concertagenda

Check hier in één oogopslag het agendaoverzicht van alle concerten en festivals in Friesland (groot- én kleinschalig!). Mis je nog iets? Laat het ons vooral weten via de submit-functie of mail naar 3voor12friesland@gmail.com. Deze agenda wordt mogelijk gemaakt door Festivalinfo.nl en Podiuminfo.nl.

 

Tips

Er is veel te doen in Friesland op muzikaal gebied. Waar moet je heen, wat wil je zien? Vind jij het moeilijk om een keuze te maken? Zie jij door de bomen het bos niet meer? 3VOOR12/Friesland biedt uitkomst. Elke maand geeft een redacteur of fotograaf van 3VOOR12/Friesland zijn of haar concerttips. Wat is interessant en wat kun je deze maand gaan ontdekken? Voor deze maand duikt redacteur Joshi Kuiper in de agenda en geeft je een tweetal tips.

Tip 1 - Idefix #3 | vr 08-09-2017 | Podium Asteriks | Leeuwarden

Het seizoen van Podium Asteriks wordt geopend een een editie van Idefix, waarbij de programmering louter uit Fries talent bestaat. Tijdens deze editie zien we het kersverse Woe Blind Birds, de eigenzinnige Willie Darktrousers & de Splinters en het dansbare HuSo op het prodium. Allerlei stijlen komen voorbij en daarom is deze avond in Asteriks een aanrader voor elke muziekliefhebber.

Tip 2 - Dead By April + Siamese | za 16-09-2017 | Het Bolwerk | Sneek

Het Bolwerk in Sneek heeft als vanouds weer een dosis metal op het programma. Dead By April is een Zweedse metalband die in hun muziek een vleugje pop mengen. Raar is het wel, maar het is een unieke ervaring die je een keer gezien moet hebben! Hun performance is daardoor niet minder energiek en heeft veel weg van grote namen zoals Linkin Park. De Deense band Siamese verzorgt het voorprogramma.