BlackboxRed pakt op donderdag 17 augustus in het kader van een tweetal optredens in Reykjavik, het vliegtuig richting het wonderschone IJsland. Vanuit Friesland Pop krijgen zij de uitnodiging om op te treden in het kader van Stage Europe Network bij een van hun Europese partners, namelijk Hitt Húsið. Zij bieden een podium aan op de Cultural Night van concertzaal Harpa en daarnaast doen ze ook een showtje bij Hitt Húsið. Eva van Netten (vocalen/gitaar) en Stefan Woudstra (drums) delen graag hun avonturen en schreven een reisverslag voor de lezers van 3VOOR12/Friesland.

Donderdag/vrijdagnacht

Heb je ooit gedroomd over de maan te lopen? Dan kan ik je IJsland aanraden. Het donkere harde rotslandschap steekt dit weekend af tegen een strak blauwe lucht. Zomer noemen ze dat hier. Het is veertien graden om precies te zijn, dus we hebben geluk!.

Momenteel schijnt de zon nog even niet want het is de nacht van donderdag 17 op vrijdag 18 augustus en we zijn zojuist geland op het vliegveld van Reykjavik, met de naam Keflafik. Het is tijd voor koffie en een rij van een half uur voor een huurauto, om uiteindelijk in een vloeiende beweging naar Reykjavik te cruisen, ongeveer 45 minuten verderop.

Eva en Stefan bij de krater Kerið

We spelen dit weekend op Culture Night - oftewel; Menn Ingar Nótt - in het centrum van Reykjavik. Stage Europe Network en Friesland Pop zorgen gezamenlijk voor deze kans en aan ons de taak het grungegehalte in het land van fire and ice even op te krikken. Voordat het zo ver is, zijn we nu eerst op weg naar onze eerste verblijfplaats - een hostel niet ver van het stadscentrum. Slapen zit er niet echt in vannacht; een slaapzaal met snurkende, krakende, woelende, ijsberende roommates is niet erg bevorderlijk voor de nachtrust tussen 03:00 en 06:00 uur. Tevens komt de zon natuurlijk ook al weer vroeg op en dus word je rond een uur of vijf verblijdt met een oogverblindend licht.

Vrijdag

Laat die slaap maar zitten dan... Dat hoort toch ook gewoon bij rock-'n-roll? Na een bakje Skyr (ja, daar zijn dus alle IJslanders zo groot en sterk van geworden, als we de locals op hun woord moeten geloven), vertrekken we met ons autootje, om de Golden Circle route te rijden.

Zeg maar gerust “Goud’n” want we zien dan ook echt alles wat je normaal alleen in films ziet. Van exploderende geisers en diepe kraters tot een waterval die een enorm ravijn instort (inclusief regenboog). Maar het absolute hoogtepunt is een hike van een uur tegen een tweehonderd meter hoge berg op, waarbij de wind ons met zeven kilometer per uur tegemoet blaast. Je snapt dat dit niet voor iedereen een pretje was, maar de beloning was het meer dan waard!  Aan het einde van deze helse tocht (ja, we voelden ons toch wel een beetje alsof we in Game of Thrones beland waren), want daar was dan eindelijk het riviertje waar we naar op zoek waren.

Reykjadalur is een natuurlijk hotspring, waardoor het riviertje altijd een aangename temperatuur is. We twijfelden dan ook geen moment om onze kleren uit te trekken en ons in het water te begeven. Het is als een warm bad, waarbij het water nooit koud wordt en je een prachtig uitzicht hebt op de dampende bergen. Na een uur waren we zo relaxed, dat we bijna besloten daar te blijven. Al snel kwam het besef dat dit niet heel erg grunge is en we ons toch maar terug naar de stad moesten begeven voor een potje muziek de volgende dag.

De start van de Golden Circle Tour

Eva en Stefan na een lange hike

Zaterdag

Onze eerste show van de dag is in Harpa - dé muziekvenue van Reykjavik. Door de crisis van een aantal jaren geleden waren ze bijna gestopt met de bouw - maar hebben uiteindelijk toch doorgezet. Gelukkig maar, want het is een prachtig gebouw. Een glazen honingraadmotief is wat het gebouw siert. Door het mooie weer besluit veel van het festivalpubliek buiten te blijven. En dat is logisch, want  buiten spelen is natuurlijk het allerleukste.

Middenin de stad zit Hitt Húsid - het cultureel centrum. Zij organiseren gedurende het jaar een aantal evenementen, waaronder een muziekcompetitie. Bjork, Jonsí en Of Monsters and Men - ze zijn er allemaal groot mee geworden. Nu is het de beurt aan ons. De straat loopt vol en dat houdt ook niet meer op. Halverwege de show kijken we eens om ons heen en staren dan direct in telefoonlensjes van iedereen die aan het filmen is. Na een korte krachtige set in de namiddagzon stromen de mensen naar ons toe. Tijd om op te ruimen krijgen we niet, want er moet gekletst en geproost worden met vanalles en iedereen uit Australië, Washington, New York, Canada, Duitsland en Reykjavik.

Het is een kunst om een harde band als de onze stil te krijgen, maar dat is tijdens deze tour wel gelukt. Rond middernacht worden we door het festival nog getrakteerd op een grote vuurwerkshow middenin de stad, maar daarna is het toch echt tijd om weer naar terug naar huis te gaan. Direct door naar de studio!