Het muzikale jaar 2017 heeft nog een paar dagen te gaan. Voor de gelegenheid geven we een overzicht van de persoonlijke favorieten van onze fotografen. Het hele jaar door zijn schrijvers en fotografen op pad voor 3VOOR12/Friesland om verslag te doen van zoveel mogelijk evenementen in de provincie. Welke foto, band of ervaring sprak ze het meeste aan en waarom is er gekozen voor deze foto? Bekijk en lees het hier en misschien wil je ook naar één van deze artiesten het komende jaar!

Christel de Wolff

Exitlight Empire op Befrijdingsfestival Leeuwarden

Ondanks het digitale fotografietijdperk geloof ik niet in ‘zoveel mogelijk schieten, dan zit er altijd wel wat tussen’. Toch, ook als ik geduldig zit te wachten op dat éne shot, valt er wel eens een gelukstreffer: een fractie later en de gitaar had voor mijn onderwerp gezeten en de foto had hartstikke mislukt geweest.
 

Rats on Rafts op Alle Hens Aan Dek (Admiraliteitsdagen Dokkum)

Ik fotografeer nog maar kort voor 3voor12/Friesland, maar in 2013 begon ik al in Rotterdam. Op één van de vele concerten die ik fotografeerde ontdekte ik Rats on Rafts en mijn wereld stond letterlijk op z’n kop. Ik verloor ze uit het oog, maar in september zag ik de Rotterdamse voortstuwende post-punk groep weer eens. Met serieuze gezichten die passen binnen het genre, behalve op deze foto, waarin het speelplezier lijkt te winnen van het duistere imago.
 

Death Alley op Welcome to The Village

Het leukste vind ik niet om als anonieme fotograaf in een fotopit te staan op een groot festival, maar juist om met jonge opkomende bands mee te reizen en ze persoonlijk te leren kennen. Soms worden deze bandjes ineens groot en spelen ze dus wel op die grote festivals. Als ik daar toevallig ook ben, dan is het fijn om te zien dat ze me nog niet vergeten zijn.
 

Ymkje Veenstra

Europe op Cityrock Festival

Deze foto roept enorm veel goede herinneringen op van een dag vol met mooie muziek en leuke mensen. Kortom, een dag om niet te vergeten. 
De dag voor Cityrock zat ik nog in Frankrijk, maar speciaal voor het festival ben ik eerder naar huis gekomen om Europe te fotograferen. De dag verliep super, veel gelachen en veel goede bands gezien. Maar toen eenmaal Europe aan de beurt was, was ik veelste druk met vriendinnen waardoor ik niet doorhad dat Europe al was begonnen. De fotografie regels waren erg streng bij Europe waardoor we alleen de eerste drie nummers mochten fotograferen. Ik kwam er nog net op tijd achter en was nog op tijd voor het laatste nummer. Ondanks de tijdsdruk wel erg tevreden met deze foto. Achteraf gezien kan ik ook wel erg om deze blunder lachen.

HECK in Het Bolwerk, Sneek

Een van mijn favoriete foto's van dit jaar is een foto van de band HECK. Ondanks dat er deze dag weinig mensen waren, is het een show die me zeker bij blijft. De show was erg energiek en de zanger stond een tijdje tussen het publiek wat een extra draai aan het optreden gaf. Hier zag ik als fotograaf natuurlijk een mooie kans. Wat ik zo mooi aan deze foto vind is dat de zanger en iemand uit het publiek elkaar strak in de ogen aankijken terwijl ze hard staan te schreeuwen en helemaal uit hun plaat staan te gaan. Al met al, een top show met deze foto als resultaat.

Arch Enemy op Into the Grave

De één na laatste show, maar voor mij de laatste show dit jaar die ik fotografeerde op Into the Grave. Het was een te gekke afsluiter van een super weekend! Op deze foto zie je de energie van de zangeres eraf spatten, wat ik erg gaaf vind aan deze foto.

Denise Janssens

Franz Ferdinand op Welcome to The Village

Voor mij is deze foto één waardoor ik stappen heb gezet in mijn werk. Nadat deze foto door de band werd gedeeld en opviel bij anderen heb ik meer uit mijn jaar kunnen halen, tenminste dat vermoeden heb ik. Franz Ferdinand was natuurlijk een grote naam en ik wilde ze altijd al eens zien. Daarom was ik ook erg blij dat ik ze ook nog mocht fotograferen en dat in mijn eigen hometown. 

Daughter op Into the Great Wide Open

Net na WtTV werd ik door 3VOOR12 gevraagd om mee te gaan naar Vlieland voor ITGWO. Ik was nog niet eerder op dit festival geweest, wat toch wel heel tof was. De muziek en kunst die je tegenkomt in je omgeving is allemaal met elkaar afgestemd. Heel gemoedelijk, lekker weer en ook meteen het gevoel dat je op vakantie bent. Ik was met veel foto's dat weekend tevreden, maar deze sprong er wel uit.

Cosmute tijdens de halve finale Kleine Prijs van Fryslân, Iduna, Drachten

Deze foto heb ik gekozen, niet alleen omdat de band tof is en je elke show weer met andere lichten of visuals te maken krijgt, maar ook omdat ik erg houd van foto's met licht en kleur. Soms is het niet het belangrijkste om de zanger of gitarist van een band in beeld te krijgen, maar de sfeer kun je ook neerzetten met silhouetten. In mijn top 3 zit een duidelijke overeenkomst en dat is licht, hier probeer ik altijd de mooiste plaatjes mee te maken.

Hans Buitink

Brutus op Welcome to The Village

Voor mij stond 2017 in het teken van veel 'eerste keren'. Zo ook WtTV: de lustrum-editie was mijn eerste en Brutus, zaterdagavond laat in de sfeervolle Salon Perdu wat mij betreft het absolute hoogtepunt. Heel veel energie per m2 in een bloedhete zaal: heerlijk!

Church of Misery op Into the Void

Ook een festival wat ik altijd al eens wilde bezoeken en in 2017 was het zover: Into the Void. Met het gedeeltelijk uitvallen van headliner Candlemass (de zanger was ziek en daarom afwezig) was er op de zaterdag ruimte voor één van de andere bands om deze plek qua performance in te vullen: Church of Misery deed dit met verve.

Skip&Die op Welcome to The Village

De sfeer op het festival in één beeld: een kleurrijke, zomerse sfeer op, in ieder geval gedurende dat weekend, één van de mooiste plekken in Leeuwarden. Een festival om trots op te zijn!

Tiffany Peters

Amon Amarth op Into the Grave

Soms heb ik van die momenten bij een optreden dat ik plots een idee krijg hoe ik een foto voor me zie, zo ook bij deze foto. Ik let bij het maken van een foto op de muzikanten hoe zij bewegen en hun interactie in combinatie met lichtinval. Vanuit daar beslis ik in een fractie van een seconde hoe ik het beste de foto kan maken. Bij dit optreden op Into the Grave zag ik, hoe gek het ook klinkt, deze foto al voor me. Het moment, het boeiende decor, lichtinval en juiste compositie maakt deze foto voor mij de nummer 1 in mijn top 3 lijst. 

Flotsam and Jetsam op Into the Grave

Drummers zijn soms lastig te fotograferen, des te meer ik ze in de gaten houd. Ze zijn energiek, tonen veel emotie en zijn interessant om te fotograferen. Deze foto, ook gemaakt op Into the Grave, maakt het voor mij interessant door zijn handbewegingen. Het heeft iets dynamisch door de manier hoe hij zich beweegt en door zijn zonnebril blijf je er naar kijken.

Psy-Fi

Dit keer ben ik voor de tweede keer naar Psy-Fi geweest en ik heb genoten van een geheel andere wereld dan ik gewend ben. Met name het publiek zelf heeft mij verrast. Ik ben een grote liefhebber om publiek op te foto te zetten. Bij Psy-Fi kijk ik mijn ogen uit wat voor interessante mensen er lopen om te kunnen fotograferen. Bij deze foto zag ik deze man ineens met een bellen-machine en bij de manier hoe hij deed dacht ik: dit moet ik op de foto zetten. Zo gezegd, zo gedaan. De foto laat zien wat je op het festival kan verwachten: jezelf zijn en genieten van het moois wat Psy-Fi te bieden heeft. 

Marco Bisschop

 

 

 

 

 

 

Sue the Night in Neushoorn, Leeuwarden

Deze foto heb ik gekozen, omdat ik het gewoon een lekkere tegenlicht plaat vind. Ik heb hier ongeveer 15 pogingen over gedaan, dit tijdens één nummer, voor ik tevreden was met de foto.

Legendary Jerks op Friggin' in the Riggin'

Op deze foto staat Peter Fransz. Hij stelde deze foto in als profielfoto op facebook. Daardoor kwam ik er na het fesitval achter dat hij ook de organisator van het festival was. Een organisator van een festival die zelf ook tijd heeft om heerlijk te spelen.

The Cannibals op Friggin' in the Riggin'

Bij The Cannibals werd het podium van te voren opgedeeld in tweeën. Dit kwam omdat ze een vaag vies oud laken met de bandnaam ophingen en deze kwam voor alle verlichting te hangen. Zanger Mike Spenser was dronken toen hij opkwam, droeg een knalrode slipjas, een hoge hoed en een pruik die voor zijn ogen viel. Als fotograaf zijn dit lastige omstandigheden, maar toen hij even zijn pruik afzette kon ik deze foto maken en was ik daar extra blij mee.

Oscar Anjewierden

Myrkur in Neushoorn, Leeuwarden

Myrkur in Neushoorn, Leeuwarden

Sólstafir in Neushoorn, Leeuwarden