Hiphop programmeren op rockfestivals was vroeger altijd een riskante aangelegenheid. Maar tegenwoordig is met de nieuwe golf aan hiphopartiesten ook een schare aan jonge fans meegekomen. Als festival kan je dan de andere kant opkijken of je kan deze beweging omarmen. Voor dit laatste scenario lijkt Freeze Festival te hebben gekozen door een drietal beloftevolle hiphopacts van eigen bodem te programmeren naast Sevn Alias. Een hoofdprogramma vol hiphop dat gewaagd klinkt, maar gewoon goed uitpakt.

KUÒ

Aan speciale projecten is op Freeze dit jaar geen gebrek. Zo is rapper KUÒ ditmaal niet alleen gekomen, maar wordt hij versterkt door de band Improv. De combinatie van KUÒ die zijn raps vol overgave brengt en de groovy gitaarloopjes en blazers van de band blijkt een gouden greep die erg pakkend werkt. Met name bij het nummer MC dat niet zoals verwacht over de emcee gaat, maar over M.C. Escher, combineert hij tekstuele spitsvondigheid met een sterke flow. In de tweede helft van het optreden freestylet hij nog een stuk onder improvisatie van de band. Een aangename afwisseling met veel muzikaal vertoon die alleen net iets te lang doorgaat, maar verder niks afdoet aan het feit dat KUÒ hier gewoon een erg sterk optreden aflevert.

KUÒ

Hiewi

Net als zijn voorganger komt Hiewi ook gewoon van Leeuwarder bodem, maar qua stijl gooit hij het over een andere boeg. De teksten leunen sterk op herhaling en de beats leunen sterk op de bas. Het is in principe het recept van techno toegepast op hiphop, maar de nummers hebben allemaal een prima flow en de herhaling wordt nergens storend. Met een soort schijnbare nonchalance rapt hij zijn set aan elkaar waarbij hij tussen de nummers soms nog even een onderonsje heeft met zijn dj. En dan is het optreden met een kwartiertje ook zomaar alweer afgelopen. Of ze het ook een half uur of langer interessant hadden kunnen houden is maar de vraag, maar voorlopig krijgt Hiewi het voordeel van de twijfel.

Hiewi

Rollàn

Hoewel headliner Sevn Alias pas over een goed uur begint, is het ook bij Rollàn al goed druk in de grote zaal. Opmerkelijk voor een rapper uit eigen stad, maar Rollàn draait het afgelopen jaar al lekker mee in het Nederlandse hiphop circuit. Hij heeft al nummers met Hef en Josylvio op zijn naam en aangezien hij in zijn nummers Frans, Engels en Nederlands allemaal moeiteloos met elkaar afwisselt, is hij zelfs in het buitenland al flink populair. Door de ritmische beats met Afrikaanse invloeden en zijn eigen achteloze optimisme werkt de muziek als geheel vrij aanstekelijk. Naast de bekende hits als Mbongo en Danse Avec Moi is niet elk nummer in de set even sterk, maar het is in elk geval duidelijk dat het Rollàn aan potentie niets ontbreekt.

Rollàn

Sevn Alias

En dan is er als afsluiter een naam waar je de afgelopen twee jaar binnen de nederhop niet omheen kon. Hij heeft misschien geen monsterhits gehad als Ronnie Flex of Boef, maar Sevn Alias behoort momenteel zonder twijfel tot de grote jongens. Met zijn laatste album Picasso heeft hij alweer zijn vierde album in twee jaar uitgebracht, naast alle andere EP’s en features die verschenen zijn. Het is een muzikale output die vrijwel niet bij te houden is, maar toch blijkt dat voor de grote groep aanwezige jonge fans geen probleem te zijn. Bij elk woord wat door Sevn wordt weggelaten, vult het voltallige publiek hem probleemloos aan. Goedlachs ratelt hij zijn hits af, slechts omringd door zijn posse die semi-dreigend aan de randen van het podium staan te kijken en die een vreemd contrast creëren met de verder vriendelijk ogende Sevn. Kifesh, Slapend Rijk en Patsergedrag komen allemaal voorbij, soms een beetje ingekort, maar dat lijkt niemand te deren. Sevn Alias weet dat hij momenteel alles kan maken en geniet daar met volle teugen van.

Sevn Alias

GEZIEN

Sevn Alias + Rollàn + Hiewi + KUÒ
Freeze Festival, Neushoorn, Leeuwarden
Vrijdag 15 december 2017