Komend weekend vindt het Freeze Festival plaats in Neushoorn. Het festival is sinds 1997 hét trefpunt van alles wat in de provincie aan poptalent rondloopt. Indie, pop, rock, hiphop, metal, ska, dance, smartlap... alle soorten bands en alle soorten genres kom je er tegen. Liefhebbers van goede muziek mogen deze avonden niet missen! Nog geen keuze kunnen maken over wat je wilt zien op Freeze? Programmeur Titus Van ‘t Veer zet speciaal voor 3VOOR12/Friesland zijn muzikale tips op een rijtje.

TIPS VOOR VRIJDAG

Hiewi | 21.30 uur | Mainstage

"Hiphop is al jaren een stille kracht in het Friese cultuurveld, maar op dit moment komen er steeds meer nieuwe namen en initiatieven boven het maaiveld uitsteken. Waar Rollàn inmiddels voet aan de grond begint te krijgen op het landelijke podium. Volgens mij is Hiewi de volgende die deze stap gaat maken. De kids weten het inmiddels, nu is tijd om de rest te overtuigen."

Sven Alias | 23.00 uur | Mainstage

"Jaren geleden heb ik Sven Alias op Noorderslag al zien schitteren op een klein 3VOOR12 podium, maar die tijd is geweest. De huidige Picasso-tour doet alleen de grotere zalen aan en gelukkig paste Freeze daar fijn tussen! Ook al heb je niets met de hedendaagse hiphop; Sevn Alias is weer net anders, veelzijdiger, spannender dan de rest. Dus een must-see."

 

TIPS VOOR ZATERDAG

The Bucket Listen | 01.00 uur | Arena

"Tom Petty, Chris Cornell, Fats Domino, Chester Bannington, Chuck Berry, J. Geils... Allemaal muzikale helden die zijn heen gegaan dit jaar. De muziek leeft voort en dat is maar goed ook. Deze afterparty is een ode aan de parels die achterblijven, een bloemlezing uit het oeuvre van ‘de overleden artiest’, de enige echte afterlife-party; met Leroy Rey als ceremoniemixer achter de draaitafels."

Lola en de Grijze Massa | 21.40 & 23.30 uur | 1.10

"Jamila Faber is stadskunstenares, schrijfster van een mooi jeugdboekje, drijvende kracht achter electro-duo ‘O, Kutjes’. En nu op Freeze met een eigen kleine vertelling, - of beter: muzikale voorstelling genaamd Lola en de Grijze Massa. Wordt het een muzikaal sprookje voor volwassenen? We laten het ons vertellen, en wel door Rocco Hueting van De Staat die ons deze avond gaat ‘voorlezen’. Wie wil dat nu niet?"

TIPS VOOR ZONDAG

Mosken | 14.00 uur | Main

"Freeze draait grotendeels om speciale shows en leuke projecten; en de band Mosken pakt dit keer dan ook uit door samenwerkingen aan te gaan met slagwerkgroep Femmes Vattaal en een zangkoor. Wat dat doet met de doorgaans ingetogen Friestalige liedjes valt maar één keer te ontdekken, en dat is op zondagmiddag tijdens Freeze."

Grandbrothers | 14.30 uur | Arena

"Meer liefde voor deze Duitsers. Ik heb ze al vaker getipt, maar op deze gezellige inloopmiddag kan je maar beter even aanwaaien in de Arena-zaal om 14:30 uur. Prachtige filmische piano-muziek en electronica die op een bijzonder inventieve manier tot stand komt. Heb je Grandbrothers gemist op Eurosonic of Into the Great Wide Open? Dit is je kans; want deze festivalmiddag gaat je financieel geen schade toe brengen. Voor liefhebbers van Hauschka en Nils Frahm een must, maar zou ook minimal-music liefhebbers of fans van bijvoorbeeld Sigur Ros aanspreken."

Informatie

Freeze Festival vindt plaats op vrijdag 15 t/m zondag 17 december in Neushoorn. Drie dagen lang heel veel muziek van Friese bodem, acts uit binnen- en buitenland, prachtige speciale projecten en de uitreiking van de Friese Popawards op zaterdag 16 december. 

Passe partout kaarten zijn verkrijgbaar voor 27 euro in de voorverkoop. Kaarten voor vrijdag 12 euro, zaterdag 17 euro en zondag 7 euro in de voorverkoop. Kijk op de site voor meer informatie over Freeze Festival

Je kan tot vrijdagmiddag 15.00 uur stemmen op je favoriet voor de Publieksprijs.