Het verhaal is inmiddels bekend. Als onbekende singer-songwriter uit Leeuwarden deed hij in 2015 mee aan de Kleine Prijs van Friesland. Tijdens de voorronde overrompelde hij de jury met zijn ingetogen singer-songwriter liedjes die in de verte iets weg hadden van Ben Howard. Toch wist Daan van Beijeren, want onder die naam maakte hij toen nog muziek, gaandeweg een eigen geluid te creëren. De Engelse taal werd ingeruild voor de Nederlandse en Tolls werd de artiestennaam.

Ruim anderhalf jaar zit er tussen de opnames en de presentatie van het album Blijf Je Koel van Tolls. Op 24 november is het dan eindelijk zover, want dan presenteert hij tijdens Explore The North zijn (Nederlandstalige) debuutalbum aan het grote publiek. Het decor voor deze gebeurtenis is de idyllische Waalse kerk in de Leeuwarder binnenstad. In het voorjaar van 2017 werd de plaat opgenomen samen met producer Pim van de Werken in de Second Moon Studio van Hessel en Tess van der Kooi op Terschelling. Dit alles als onderdeel van het Studio Oerol project.

Nu het album af is mag hij volgens Van Beijeren ook wel uitgebracht worden: “Nieuw werk borrelt al weer op. Ik zit nu ook wel op zo’n punt dat ik door wil, nieuwe nummers schrijven. Ik sta nog wel achter de teksten en de muziek die ik destijds heb geschreven.” Hij kent artiesten bij wie het album echter te lang op de plank bleef liggen. “Die stonden vervolgens niet meer achter die muziek.” Zover is het bij Tolls niet gekomen. “Hoe we deze plaat gemaakt hebben is wel hoe ik het wil en heb gewild. Natuurlijk heb je wel nieuwe invloeden waar je nu naar luistert, maar dat zie ik meer voor de toekomst. Omdat er zoveel tijd, geld en liefde in is gestoken wil je ook niet dat het allemaal te snel gaat. Zo van... hier is het, luister maar.”

Iets waar de singer-songwriter nu alweer anders naar kijkt dan tijdens de opnames, zijn de drumpartijen. Blijf je Koel is opgenomen met Mischa Porte (o.a. LUWTEN) achter de drumkit. “Hierdoor krijg je een heel mooi gearrangeerde plaat, maar we gaan de plaat live brengen zonder drummer. Dat hebben we bewust gedaan”. Omdat het volgens Van Beijeren niet te groot moet worden, maar ook niet te klein. “De liveshows moeten geen akoestische versie van het album gaan worden.” In de toekomst zou hij liever met samples of met beats gaat werken. “Ik heb daar nog geen concrete ideeën over.”

Het is duidelijk dat de Leeuwarder niet over één nacht ijs gaat en dat zijn carrière gestaag, maar bedachtzaam vorm krijgt. Het liefst zou hij de intenties die hij heeft met het album ook nog zelf willen vertalen naar het artwork of de video’s. Daarvoor zoekt hij tegenwoordig bewust de mensen uit waarmee hij wil werken. “Een kennis van mij, Annabel Adema heeft het artwork gedaan. Die kan gewoon uit fantasie mooie doedels en dingetjes tekenen. Ik heb haar daar vrij in gelaten. Ik teken niet en ik ben geen ontwerper of videomaker. Ik moet dat aan hun overlaten. Dat heb ik geleerd van Geert van der Velde (Van Beijerens coach tijdens het Freesonica, het coachings- en professionaliseringstraject van de Popfabryk). Hij zei toen: ‘Je moet haar helemaal vrij laten. Laat haar het maar verzinnen’. Ik heb in het verleden wel geprobeerd om het artwork zelf een invulling te geven. Dat heb ik wel los moeten laten.” Zo ook met de nieuwste clip die recentelijk opgenomen is. “Daarin heb ik de videomaker, Eva Glasbeek in dit geval, vrij gelaten en dat vind ik ook juist heel belangrijk, want dat zijn experts op hun vakgebied.”

De keuze om Blijf je Koel tijdens Explore The North te presenteren is niet toevallig. “Een bewuste keuze”, benadrukt Van Beijeren. “Ik had Explore The North al heel snel in mijn hoofd toen ik nadacht over een presentatiemoment. Ik vind de setting van het festival heel mooi, de periode van het jaar ook en ik denk dat mijn muziek daar wel bij past. En het is een festival met diepgang en ik vind het gewoon een heel mooi festival, in kerkjes spelen en de literatuur. Er zijn allemaal linkjes eigenlijk.”

Die link met literatuur wordt hier in Nederland altijd snel gelegd zodra een artiest in de moedertaal zingt. De invloed daarvan op het werk van Tolls is niet noemenswaardig meent de zanger. “Als je leest heb je zeker wel passages of delen van boeken, die je bijblijven en inspireren, maar dat kan een film ook doen. On the Road (het boek van Jack Kerouac, red.) las ik toen ik in het schrijf- en opnameproces zat. Dat koppel je dan ook wel weer aan een periode dat je het leest. Ik denk dat je het zeker wel meeneemt als inspiratie. Helemaal wanneer je aan het schrijven bent en je leest een boek met dezelfde thematiek, dan is dat onvermijdelijk!”

Het proces om van het Engels over te gaan in het Nederlands ging volgens de singer-songwriter gestaag. “Toen ik aan de Grote Prijs van Nederland deelnam en tijdens de Popronde speelde, kwam ik veel Nederlandstalige artiesten tegen. Bij de Grote Prijs moest ik het dat jaar o.a. opnemen tegen Vic Willems, de uiteindelijk de winnaar. Dat zette mij wel aan het denken. Hij zingt hele breekbare, echte en eigen teksten. Toen begon ik al steeds meer te denken: ‘Waarom ook eigenlijk niet?’ Je maakt het persoonlijker en je hoeft niet te stuntelen in een ‘vreemde’ taal.”

video's:

INFORMATIE

Tolls presenteert op Explore The North 2018 zijn nieuwe plaat Blijf Je Koel. Dit zal plaatsvinden op zaterdag 24 november van 17:15 tot 18:00 uur in de Waalse Kerk. Komende maandag, 26 november presenteert  Tolls nogmaals zijn debuutalbum. Hij speelt het album dan in z'n geheel in de Stadsschouwburg De Harmonie. Aanvang 19:45 uur en de toegang is gratis.