Op muzikaal gebied broeit, groeit en bloeit er continu van alles in de provincie Friesland. We stuiten binnen de redactie regelmatig op interessante samenwerkingen, ontwikkelingen binnen bestaande projecten of er drijven ineens nieuwe talenten boven. In de rubriek Op De Radar willen we de lezer op de hoogte brengen en voeden met vers muzikaal voer voor inspiratie, nieuwe input en als stimulans om eens een evenement te bezoeken waar je anders niet heen zou gaan. En voor deze Op De Radar besteden we aandacht aan een nieuw underground feestje van MAGNEET in de popbunker in Leeuwarden.

Aanstaande zaterdag 25 juni is de popbunker aan de Groeneweg in Leeuwarden eindelijk weer het domein van MAGNEET. Hét undergroundfeestje van de provincie waar je een dikke dosis rammelende, schoenenstarende bak herrie tot je kan nemen. Corona eruit, post-punk/shoegaze/noise/garage/indie er in. In de bunker pluggen er een drietal acts in, namelijk: Fix Everything en Croptop uit Amsterdam en Coltrui uut Ljouwert.

De heren Roel en Peter van Abdomen/Boyakira bouwen zo langzamerhand een vriendenkring op van heb ik jou daar, want overal waar ze spelen zijn er wel gelijkgestemde bandjes die ze vragen om naar Leeuwarden te komen om te spelen. "Laatst speelden we op een avond van ons platenlabel Geertruida in Haarlem, in het Slachthuis en daar speelden we met de band Croptop", aldus Roel. "We met hen bevriend geraakt en hebben we ze eigenlijk vlak daarna gevraagd om bij ons te komen spelen. Eén van de jongens van Geertruida speelt in de band Fix Everything, ik kende het niet zo goed, maar heb het geluisterd en vond dat echt heel goed en hebben we ze gevraagd of ze kwamen spelen. We speelden een laatst ook met hen op De Zon festival in Amsterdam, in een kraan. Toen ik dat zag was ik al helemaal overtuigd!"

Als kers op de taart kun je na de optredens een dj-set verwachten met nieuw materiaal van Abdomen. Roel: "We hebben dit jaar met Abdomen ons tweede album opgenomen in Denemarken (in Tapetown Studio) en die is helemaal gemixt en gemastered. De planning is dat het album begin 2023 uitkomt. Zaterdag krijgen mensen die aanwezig zijn dus mogelijkheid/kans om dat te horen!"