Sinds vorig jaar oktober is de band The Crooked uit Leeuwarden actief met hun zelfgeschreven nummers. Deze week doen zij mee aan een uitwisselingsproject van Stage Europe Network in de Culturele Hoofdstad waarmee zij zaterdag op het podium staan bij Westerpop in Delft. Vrijdag brengen de jongens ook hun nieuwe single ‘Coming Down’ uit. Om de band wat beter te leren kennen spreekt 3VOOR12/Friesland redacteur Nathalie Fluit met de jonge mannen van The Crooked.

The Crooked is nog maar een jonge band, ze zijn namelijk nog maar actief sinds vorig jaar april, maar de vier jongens zijn al aardig op weg. De vier enthousiaste muzikanten doen een opleiding aan D’Drive in Leeuwarden en kwamen hierdoor al snel naar elkaar toe om een bandje te starten. “Toen we begonnen met schrijven was het een beetje van: Ja, iedereen heeft andere muziekachtergrond.

Ik ben een beetje van de moderne rock zoals Muse. Gerrit Jan, de bassist, is van de funk. Gitarist Frank is van de classic rock en blues en Erik is een typische poppunkdrummer. Ik schrijf gewoon mijn nummers op de manier die ik leuk vind en als we dat dan uiteindelijk gaan combineren met al die verschillende invloeden dan komt het uit op een unieke sound”, vertelt Niels Bremer, de zanger van de band.

Ondertussen hebben ze al veel voor elkaar gekregen. The Crooked staat namelijk zaterdag op het podium van het festival Westerpop in Delft. Dit is een slotactiviteit van het uitwisselingsproject van Stage Europe Network (SEN). Van maandag 2 juli tot 8 juli is er een uitwisselingsproject in Leeuwarden met muzikanten uit zeven Europese landen. In deze week vinden er naast de gezelligheid diverse workshops plaats. “Het is echt een super toffe week tot nu toe. We hebben dinsdag een workshop gehad over management en bookings van Lisa Moree, de assistent-manager van Jett Rebel. Wel heel gaaf, want het is een hele goede naam. Zo’n workshop is ook wel relevant in deze fase, in verband met het uitbrengen van onze EP. We merken ook echt dat we de business kant opgaan. De promotie, het boeken en al die bijzaken...”, vertelt Niels. “Wij zijn ook naar Amsterdam geweest, naar muzikantendag, en daar hebben we ook echt heel veel workshops gehad over management en bookings. We hadden ons kladblok mee en hebben alles opgeschreve en vervolgens uitgewerkt. Uiteindelijk gingen we kijken wat voor ons belangrijk is en hoe wij ons naar een hoger niveau kunnen werken”, licht Gerrit-Jan Tjoelker toe.

Omdat de jongens goed realiseren dat er veel meer bij komt kijken dan een beetje muziek maken, maken ze ook al grote stappen in hun muziekcarrière. In augustus staan ze namelijk op een podium van het Dicky Woodstock festival in Steenwijkerwold. ”Wij hebben een bandwedstrijd gewonnen en hierdoor mogen wij van 23:30 tot 00:30 op één van de mainstages optreden! Er is ons verteld dat er wel 2000 man in passen, dus we moeten het beste eruit halen in de tijd dat we mogen optreden”, aldus Gerrit-Jan.

De heren zijn ook druk bezig met hun nieuwe EP. “De EP gaat Time Will Tell heten. Het gaat over conspiracy theories: samenzwering. Over hoe het nou een beetje gaat in de wereld. Best wel een serieus onderwerp dus! Bijvoorbeeld de geheime agenda’s waar we niks van afweten, Trump, Noord-Korea en al die ellende in de wereld. We weten eigenlijk niet zo goed wat er allemaal echt gebeurt. Dit is wel iets waar ik geïnteresseerd in ben. Hier schrijf ik ook de teksten naar en de teksten van Frank die passen er dan perfect bij en zo is het onbewust een concept geworden. Hier gaat ons EP dan over. Naja op 1 nummer na dan...”, vertelt Niels. ‘’De boodschap van de EP is; steek je kop niet in het zand, kijk verder dan je neus lang is en niet alles geloven wat iedereen zegt. Know your shit!’’

INFORMATIE

Deze vrijdag komt de eerste singel van The Crooked genaamd Coming Down uit. In september is het de bedoeling dat er een EP release komt met drie shows. Houd hun Facebookpagina in de gaten om van alle perikelen rondom The Crooked op de hoogte te blijven!