Stage Europe Network heeft in samenwerking met Friesland Pop een week lang workshops, optredens en netwerkmogelijkheden gepland voor zeven Europese startende bandjes. Ze komen vanuit alle richtingen: van Polen tot Frankrijk en van IJsland tot uiteraard Nederland. Het begin van deze week vindt plaats in de culturele hoofdstad Leeuwarden met als slotlocatie Delft. De Nederlandse inzending voor de uitwisseling is het Leeuwarder kwartet The Crooked. 3VOOR12/Friesland volgt het project deze week op de voet.

Al vanaf 2009 is de organisatie Stage Europe Network bezig met het verbinden van startende bandjes. Zij werken samen met organisaties uit zeven Europese landen: Nederland, Estland, IJsland, Frankrijk, Polen, Duitsland en Noorwegen. Van 2 tot 8 juli vindt er voor de zesde keer een uitwisselingsweek plaats in Nederland en deze keer zal het grotendeels plaatsvinden in Leeuwarden. Het voornamelijkste doel van dit project is iedereen met elkaar verbinden, competenties uitwisselen en langlopende projecten ontwikkelen waarin de jonge bands een rol kunnen spelen.

In deze week speelt muziek uiteraard een grote rol, maar in deze zeven dagen zullen ze ook veel moeten reizen, samenwerken en samenwonen op basis van het thema; Tolerantie van culturele verschillen. Door nationalisme, uitsluiting en polarisatie in Europa geeft dat een sterke nadruk op de verschillen in plaats van dat wij allemaal gelijk zijn als een mens. Hierdoor is dit onderwerp gekozen voor de uitwisselingsweek, om hier meer aandacht aan te besteden.

Even kennismaken met de bands..

THE CROOKED (Nederland) FRIESLAND POP

Opgegroeid vanuit de culturele hoofdstad zelf komt de alternatieve rockband The Crooked. Met z’n vieren geven zij het publiek bij elk optreden een onvergetelijke tijd. Wanneer je ze hoort, hoor je de invloeden terug van Royal Republic, Foo Fighters, Green Day en Highly Suspect. Met de rauwe stem en gitaarsounds van Niels Bremer en de scheurende solo’s van Frank Bremer maken zij in combinatie met de bass sounds van Gerrit-Jan Tjoelker en drummer Erik Bremer een perfecte combinatie.

REVERENCE (Frankrijk) AIX’QUI

Vanuit bijna het zuidelijkste puntje van Frankrijk komen de drie mannen (Symmary, Alpiniste en Lew) van Reverence hun charmes overbrengen met hun poëtische pop met een vleugje post-punk sounds. Ook is de band onlangs winnaar geworden van de Class'EuRock 2018, onder andere door hun nieuwe song Nightbird.

CHARLOTTE BUFF (Duitsland) MUSIKSZENE BREMEN

Vanuit ons buurland komt de indie-folk band Charlotte Buff. De drie heren (Jakob Fraisse, Jan Grosfeld en Niklas Jacobs) creëren een ruimte waarin de tijd lijkt te stoppen. Zij vertellen de luisteraars de waarheid over het leven en falen op een manier die soms poëtisch, helder en hard kan overkomen. De muziek wordt geleid door de diverse invloeden van de drie muzikanten en de afwisseling van akoestische en elektronische instrumenten. In de zomer van 2015 trok Charlotte Buff - toen bekend als "Lotte" - zich terug naar Denemarken voor muzikale zelfontdekking en creatie. Na verschillende uitvoeringen en concerten werd het debuut-EP The Tide in september 2016 uitgebracht.

ENDLINGS (Noorwegen) OSTAFJELLSKE KOMPETANSESENTER FOR RYTMISK MUSIKK

Uit het noorden van Europa komt de alternatieve indieband Endlings. De vocals, keyboard- en gitaarsounds worden verzorgd door Anders Dahlberg en Daragh Wearen Murphy. Amund Karlsen zit achter de drums en de bass sounds worden gemaakt door Ole Martin Solberg. Hun muziek is een combinatie van jaren zestig en zeventig psychedelische rock en jaren tachtig gitaarpop. De band is gestart in 2014 in Hønefoss als een drietal maar al snel werden ze een kwartet. Ze hebben in 2016 een debuut EP uitgebracht Somethin’ Old met zes songs. Hun invloeden zijn; Led Zeppelin, David Bowie, The Smiths en Mort Garson. Van al deze artiesten hoor je de vleugjes van terug in de muziek.

BRATOTEKA (Polen) THE BALTIC SEA CULTURAL CENTRE

Vanuit Polen komt de alternatieve folk-rockband Bratoteka. De gebroeders Bartosz en Michal Dopke creëren samen met Szymon Stankowski, Patrycjusz Janowicz en Klaudia Rucińska muziek wat nog nooit eerder in de Poolse muziekscrene is geweest. De unieke combinatie van het geluid van akoestische gitaar, elektrische gitaar, accordeon, contrabas en vloeiende ritmesectie zorgt ervoor dat wat je hoort, nieuw zal zijn. Inspiraties vol handjevol komen uit gypsy jazz, folk of zelfs bossa nova. De teksten verwijzen naar problemen die voorkomen in de samenleving, evenals naar de persoonlijke ervaringen van de artiesten.

UP THE SKY (Estland) NOORTEBÄND

Uit het noordoosten van Europa komt het trio Up The Sky. Deze garagerockband is pas echt actief sinds het voorjaar vanaf 2017, maar in 2016 waren ze al bezig met songs schrijven. Ook al zijn ze maar met z’n drieën, de beukende drums van Sven Seinpere en de zwaar vervormde basitaar + vocals van Ken Einberg en daarnaast de Deep Purple-beïnvloedde keyboardsounds van Taaniel Pogga spelen ze voor vier. Hun muziek wordt visueel beïnvloed door sci-fi films en videogames en daarmee brengt de band een visuele kunstshow voort die je verbeelding echt Up The Sky zal brengen.

MÓKRÓKAR (IJsland) HITT HUSID CULTURAL CENTRE

Vanuit het land van vuur en ijs komt het jonge instrumentale kwartet die vernoemd is naar een kruid dat groeit in IJsland genaamd Mókrókar. De mannen zijn dit jaar bekroond voor buitengewone instrumentale uitvoering in de IJslandse muziekexperimenten (Músíktilraunir). De band bestaat uit Benjamin Gísli Einarsson op het keyboard, Ragnar Grétarsson op de gitaar, Hólm Jónsson op de drums en het vierde lid, trompettist en multi -instrumentalist Tumi Torfason. Hun muziek kan omschreven worden als improviserend en experimenteel, maar het heeft diepe wortels in jazz en funk. De muziekachtergronden van de artiesten verschillen wel, namelijk van klassieke muziek tot black metal. Toch passen zij deze muziekstijlen toe in een mix waardoor hun muziek een unieke sound krijgt.

INFORMATIE

In de week van 2 tot 8 juli volgen we het uitwisselingsprogramma van Stage Europe Network, waarbij de Leeuwarder band The Crooked geselecteerd is als Nederlandse inzending. 

Op dinsdag 3 juli is er een open jam night met de zeven internationale acts in Alternative rockcafé Mukkes. De eerste act zal inpluggen om 21.00 uur.

Op donderdag 5 juli presenteert 3VOOR12/Friesland samen met Stage Europe Network en Friesland Pop een showcase in Alternative rockcafé Mukkes. De toegang is gratis en je bent welkom vanaf 20.30 uur.

In het radioprogramma 3VOOR12/Friesland Radio zal op donderdag 5 juli ook uitgebreid aandacht geschonken worden aan het uitwisselingsproject. De uitzending is te beluisteren om 19.00 - 21.00 uur op Omroep LEO (106.1 FM) of via omroepleo.nl.


Volg ook de hele week de perikelen van de uitwisseling via onze verslaggeefster Nathalie Fluit op Instagram.