The Cool Quest brengt Neushoorn naar een kookpunt The Cool Quest brengt Neushoorn naar een kookpunt

Een avond vol hoogtepunten maakt het publiek hongerig naar meer

, Tekst: Mart Faijdherbe | Foto's: Bob de Vries (Neushoorn)

The Cool Quest brengt Neushoorn naar een kookpunt

Een avond vol hoogtepunten maakt het publiek hongerig naar meer

Tekst: Mart Faijdherbe | Foto's: Bob de Vries (Neushoorn) ,

Na een week waarin blijkt dat niemand het eeuwige leven heeft, is er een medicijn dat veel pijn doet verzachten. De vrijdagavond in Neushoorn biedt met een uitzinnig optreden van The Cool Quest en met de support van Stuart Mavis de omarming die wij allen even nodig hebben. The Cool Quest laat zien dat ze durven te veranderen, experimenteren en voelen zich duidelijk op hun plek tussen het Friese publiek.

De avond begint rustig in Neushoorn, maar zodra Stuart Mavis het voorprogramma start druppelt het publiek binnen. Veel tijd om te acclimatiseren is er niet, de zes man sterk van Stuart Mavis produceren een muur van geluid. Door het kleine podium lijkt het een enorme chaos, een chaos die goed werkt. Zanger Sjoerd Vriesema speelt met het publiek en de zeer diverse nummers kunnen op veel sympathie rekenen. Door de enthousiaste reacties durft Vriesema meer in zijn optreden en haakt het publiek gretig in wanneer dit gevraagd wordt. De zaal wordt al voller en ook losser. Stuart Mavis warmt het publiek op en zorgt voor de juiste sfeer. Na een show van 45 minuten is de zaal zo goed als vol. 

Zodra bassiste Ilse de Vries het podium betreedt dringt het publiek zich voorzichtig naar voren. The Cool Quest trapt af met het nieuwe nummer Mothership, waarbij meteen de toon van de avond wordt gezet. De band straalt vanaf de eerste noten veel plezier uit en dit werkt aanstekelijk op het publiek. The Cool Quest klinkt vernieuwd, dit is ontstaan door een wisseling in de band. De plek van de altijd prominent aanwezige saxofonist Arjen Schipper, is overgenomen door gitarist Vadim Neef. Tijdens het optreden begint Neef wat op de achtergrond, maar bij iedere snaar die hij in beweging brengt groeit hij in het optreden. Zanger Vincent Bergsma is de bruggenbouwer tussen band en publiek. De interactie tussen de zanger en publiek zorgt voor glimlachende gezichten onder de toeschouwers. Hij doet dit zeker niet alleen, de muziek legt hier de fundering voor. De energie die hierbij vrij komt warmt Neushoorn op en zorgt dat de hele band vrij kan bewegen. Het nummer Supernova geeft alvast een voorproefje van de aankomende nieuwe werken van The Cool Quest. Bergsma vertelt dat er voor de zomer een nieuwe EP uitkomt, het album staat gepland voor na de zomer. Supernova komt tot een climax waarbij de band zijn nieuwe gezicht toont. De sound is een mix van elektronica en funk met meer gitaar, anders dan de fans gewend zijn maar het applaus is groots.  


Zodra het nummer Shine klinkt, springt het publiek meteen op. Jammer genoeg wordt het pijnlijk duidelijk dat de schreeuwende saxofoon hier toch gemist wordt. Neef neemt het refrein over en mist hier wat spierballen. Het originele nummer wordt getekend door het sterk aanwezige saxofoonspel dat het nummer kracht geeft, helaas schiet de gitaar hier wat te kort. Het is een kleine smet die de band al snel vergeven wordt als ze verder gaan met Funkin’ Badass. De zaal begint te zweven en te zweten, waarbij een glansrol is weggelegd voor toetsenist Sander Moorlag. De complimenten gonzen door de zaal en de band laat zien dat ze over een uniek talent beschikken. De onderlinge chemie speelt een grote rol en tilt het optreden van The Cool Quest naar een hoger niveau. Alle leden hebben een fantastische solo in huis en spelen dit met het grootste gemak. 


De oren van het publiek beginnen te klapperen als Bergsma aankondigt dat er een primeur is in Neushoorn. “Dit nummer hebben we gisteren voor het eerst gerepeteerd”, laat hij weten. Het gaat om het nummer Robosapians. Een funky nummer met een sterke muzikale ondergrond en jawel... Moorlag in de rol als robot. Nieuwkomer Neef speelt een sublieme avond en is zonder moeite een sleutelspeler geworden in de band, hij wordt deze avond ook vaak in de schijnwerpers gezet door de rest van de band. 

Als de eerste noten van het nummer en publieksfavoriet Deadlines starten heeft de band de Arenazaal van Neushoorn getransformeerd naar een warmtepool. Dit is geen probleem voor het publiek dat zich in het zweet danst. De avond laat zien dat The Cool Quest is klaar voor de clubtour en het festivalseizoen. Nieuw en oud werk zorgen voor een goede balans in de setlist en het zeer diverse publiek schreeuwt om een toegift. Deze wens wordt ook vervuld. Een korte mash-up leidt de recent uitgebrachte single Heatwaves in. Het nummer wordt luidkeels meegezongen en is een toepasselijke afsluiter in een kokend en positief geladen Neushoorn. Alle ellende wordt even vergeten en The Cool Quest zorgt voor de muzikale omarming die wij allen even nodig hadden. 

---
Gezien: The Cool Quest + Stuart Mavis
Waar: Neushoorn, Leeuwarden
Wanneer: Vrijdag 25 maart 2016

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland